Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obilježena 102. obljetnica proboja Solunske bojišnice

15.09.2020.

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje dragovoljcima u Prvom svjetskom ratu danas je u Bajmaku obilježena 102. obljetnica proboja Solunske bojišnice, u organizaciji bajmačke sekcije Udruženja potomaka ratnih dragovoljaca 1912-1918 „Kralj Petar I”. Nakon minute šutnje kojom je odana počast palim junacima i intoniranja himne prisutnima se u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i u vlastito ime obratio član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva Srđan Samardžić.

13674_1.jpg

Uz podsjećanje na velika, junačka djela naših predaka koji su podnijeli najveće žrtve za slobodu, on je istaknuo da danas obilježavamo praznik Republike Srbije i Republike Srpske „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”.

„Poštujući velika, junačka djela naših predaka, prepoznajemo vrijednosti koje su utkali u nas utirući put budućnosti. Put, kojim i danas idemo. Put slobode, istine, pravde, poštenja, ljubavi prema domovini, a prije svega prema bližnjem svom. Slavimo nacionalnu zastavu, kao simbol jedinstva i slobode. Slobodu branimo i danas radom, pravom, diplomacijom, ekonomijom i duhovnošću”, naglasio je Srđan Samardžić.

Predsjednik Udruženja potomaka ratnih dragovoljaca 1912-1918 godine, Drago Lukić, rekao je da je spomen-obilježje u Bajmaku podignuto 1993. godine i da je ovo 27. put da se na ovom mjestu odaje počast slavnim precima. On je izrazio i žaljenje što je zbog epidemiološke situacije ove godine manifestacija u povodu sjećanja na obljetnicu proboja Solunske bojišnice protekla bez gostiju iz okolnih mjesta.