Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana završna konferencija projekta „OPTI-BIKE“

17.09.2020.

Završna konferencija projekta „Optimizacija prometa u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „OPTI-BIKE”,  čiji je nositelj grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ásotthalom, održana je danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Projekt je realiziran u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska–Srbija kako bi se optimizirao promet  u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

13679_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istaknuo je višestruki značaj ovoga projekta kojim je Subotica u naseljima Kelebija i Kraljev Brig dobila oko osam kilometara biciklističkih staza.

„Osim što je ovaj projekt olakšao svakodnevni biciklistički promet, učinio ga je i sigurnijim. Također, ne smijemo zaboraviti  značaj koji će ovakvo povezivanje Subotice s Tompom i Ásotthalomom imati za turizam s obje strane granice, kao ni ekološki aspekt ovog projekta koji je omogućio žiteljima ovih naselja učestaliju uporabu bicikla kao prijevoznog sredstva“, rekao je Stevan Bakić.

On je, ovom prigodom  u ime grada Subotice, koji je bio nositelj projekta zahvalio svim sudionicima projekta OPTI BIKE  i gostima konferencije, a posebice  partnerima iz Republike Mađarske, kojima je poželio ugodan boravak u Subotici
„Čestitam svima koji su doprinijeli da se kroz ovaj projekt oko 689.000 EUR, koje nam  je donirala Europska unija, uloži u  razvoj biciklističke infrastrukture. Uvjeren sam kako ćemo skupa realizirati još puno sjajnih projekata koji će nas dodatno zbližiti i našim građanima donijeti korist i bolju kvalitetu života“, kazao je Stevan Bakić.

13679_2.jpg

Predsjednik Skupštine grada dr. sc. Bálint Pásztor je uz podsjećanje na dugu povijest biciklizma u Subotici, naglasio  značaj ovoga projekta za Suboticu s više aspekata.
„Važan je radi zaštite okoliša, očuvanja  zdravlja, radi izgradnje infrastrukture, a kako smo grad koji je u blizini granice,  važan je i radi njenog lakšeg i bržeg prelaska“, naglasio je dr. sc. Bálint Pásztor.


Kada prođe pandemija biti će važno, naveo je, da građani Subotice, te oni koji žive u naseljima i selima u prvom redu stanovnici Kraljevog Briga i Kelebije, mogu biciklom prijeći granicu i tako ostvariti svoje interese, poglavito oni koji rade s druge strane granice.
„Biciklističke staze su projekt koji je važan za Europsku uniju i iznimno je značajno da je ovim projektom izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza na našem području. Posebno me raduje što će projekt biti nastavljen“, dodao je  dr. sc. Bálint Pásztor.

13679_3.jpg

 I gradonačelnik Tompe Laslo Véh naglasio je značaj ovog projekta, jer je dobivenim sredstvima u Tompi izgrađeno  4, 5  kilometra biciklističkih staza.
Općina Ásotthalom dobila je novih 6,9 kilometara biciklističkih staza, a u okviru projekta izrađena je i planska dokumentacija za mrežu biciklističkih staza u Subotici ukupne duljine 22 kilometra, a u Tompi za 4,9 kilometara.
Projekt „OPTI-BIKE“ realiziran je u razdoblju od 2017-2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.566.612,65 EUR, od toga doprinos Europske Unije iznosi 2.181.620,74 EUR. Vrijednost donacije EU za Suboticu iznosila je 688.804,89 EUR.