Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilazak gradilišta nove čitaonice Gradske knjižnice

18.09.2020.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsjednik Skupštine grada dr.sc. Bálint Pásztor obišli su danas gradilište nove  čitaonice Gradske knjižnice. Vrijednost radova izvedenih u dvije faze je oko 70 milijuna dinara.Od 1954. godine  kada je Gradska knjižnica smještena u ovaj objekt do danas ovo su, prema riječima ravnatelja Gradske knjižnice Dragana Rokvića, najsadržajnija i najkompleksnija ulaganja u zgradu.

13682_2.jpg

Predsjednik AP Vojvodine István Pásztor zahvalio je gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsjedniku Skupštine grada dr.sc. Bálintu Pásztoru što su se odazvali njegovoj inicijativi da danas skupa obiđu ovo gradilište, jer drži kako je to potvrda zajedničke volje u izgradnji grada.

„Do sada je u nekoliko faza u Gradsku knjižnicu investirano oko 600.000 EUR i  zahvaljujući tim sredstvima knjižnica dobiva nove kapacitete koji zadovoljavaju potrebe 21. stoljeća“, rekao je István Pásztor.

Također, naglasio je poseban značaj investicije jer se realizira u godini jubileja, kada Gradska knjižnica obilježava 130. obljetnicu postojanja.

„Obnavljanje i modernizacija ove zgrade sigurno će trajati i u narednim godinama jer je ona velika i važna, zahtijeva ulaganje velikih financijskih sredstava ali mislim da uz praktični napor, korak po korak, mi u tom smislu možemo ići“, smatra István Pásztor.

Gradonačelnik Stevan Bakić zahvalio je predsjedniku Pokrajinske skupštine koji je inicirao obilazak Gradske biblioteke, gdje su imali prigodu upoznati se s radom i planovima ove ustanove kulture.

“Ova teška 2020. godina u isto vrijeme je  i godina velikog jubileja za ovu ustanovu, koja slavi 130. obljetnicu osnutka. Kada se tome dodaju i podaci da ona baštini i tradicije subotičke Srpske čitaonice iz 1862. godine i čuva primjerak jedne od najstarijih srpskih knjiga – Prazničnog mineja  Božidara Vukovića iz 1538. godine, stječe se puna slika njenog značaja za našu kulturu”, istakao je Stevan Bakić.

Osim toga, naveo je kako je ona važan čimbenik i za očuvanja nacionalnog identiteta mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog naroda.

“Koristim prigodu zahvaliti u ime grada Mađarskom nacionalnom vijeću u pribavljanju potpore  fondacije 'Bethlen Gábor' i Vlade Mađarske za projekt izgradnje moderne čitaonice i njeno uklapanje u povijesno zdanje Gradske knjižnice”, rekao je Stevan Bakić.

Čestitajući obljetnicu ravnatelju Gradske knjižnice i svim zaposlenima gradonačelnik Stevan Bakić zahvalio je što s velikom ljubavlju brinu o fondu od oko 500.000 knjiga.

Ravnatelj Dragan Rokvić  je osim važnosti ovog  ulaganja u Gradsku knjižnicu naglasio kako je ona jedina od 141 knjižnice u Republici Srbiji u kojoj se svakoga dana  koriste sva tri jezika koja su u službenoj uporabi na području grada Subotice, kao i engleski jezik.

Ujedno, zahvalio je izvođaču radova „SMB gradnji“ koji nije kasnio niti jedan dan u izgradnji nove čitaonice Gradske knjižnice.