Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 27. Međunarodni festival kazališta za djecu

20.09.2020.

Ceremonijom svečanog otvorenja i dodjelom nagrada za životno djelo „Mali princ“ večeras je u subotičkom Dječjem kazalištu počeo 27. Međunarodni festival kazališta za djecu. Nagrade za životno djelo „Mali princ“ dodijeljene su piscu, dramaturgu i redatelju Vladimiru Andriću i bugarskom redatelju Slavču Malenovu, za izniman doprinos razvitku kulture i scenske umjetnosti za djecu. Publiku i goste Festivala pozdravili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević.

13685_1.jpg

Obraćajući se u ime grada Subotice, utemeljitelja Međunarodnog festivala kazališta za djecu, gradonačelnik Bakić je istaknuo značaj održavanja ovog 27. festivala usprkos okolnostima zbog pandemije korona virusa.

„Umjetnost je osobito važna kada je čovječanstvo suočeno s ovako teškim iskušenjima. Ona nas tješi, bodri i nadahnjuje ustrajati u borbi sa svim problemima. Kazališna umjetnost za djecu, kao velika radiona mašte i igre, osobito je dragocjena jer je usmjerena na generacije koje će naslijediti jedan drugačiji svijet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, naglasio je Stevan Bakić.

Pandemija novog korona virusa, rekao je, onemogućila je da u Suboticu dođu naši prijatelji iz daleke Kine, Irana, Argentine i mnogo drugih zemalja, ali ćemo ipak, usprkos okolnostima koje prijete našom izolacijom, graditi još snažnije zajedništvo s njima.

13685_2.jpg

„Posredstvom suvremenih tehnologija uživat ćemo u nekim od njihovih predstava. Na našu radost, gosti iz Slovenije su uspjeli doći, a njihova predstava će večeras i otvoriti festival. Poštujući sve mjere zaštite od zaraze, okosnicu programa ove godine činit će dječja kazališta iz Srbije, što će biti prilika za ojačati i domaće umjetničke veze i oživjeti domaću scenu kazališta za djecu”, istaknuo je gradonačelnik Bakić.

On se u ime svih građana Subotice i u vlastito ime zahvalio na pomoći u realizaciji Festivala Ministarstvu kulture i informiranja i Pokrajinskom tajništvu za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

„Čestitam dobitnicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste koji su uspeli doći, i želim im srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Jednako pozdravljam i one koji neće biti fizički s nama, ali koji će pružiti nama i našoj djeci veliku radost i osjećaj bliskosti s prijateljskim državama i narodima, od kojih smo samo privremeno razdvojeni”, rekao je gradonačelnik Bakić.

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević istaknula je da je veoma lako biti na toj dužnosti osobito kada je riječ o Subotici, jer je ona jedno od vodećih kulturnih žarišta.

13685_3.jpg

„Ono što čini svakako osobito zadovoljstvo jest da ovaj međunarodni festival već više od četvrt stoljeća okuplja cijeli svijet i dovodi ga baš u Suboticu, u našu državu. Veoma je važno da nakon svih ovih uvjeta, kada je kultura, nažalost, morala zaustaviti vlastiti rad nastavimo kontinuitet onoga što je zapravo očuvanje ne samo srbijanske već i svjetske kulturne baštine. Čestitam vam i želim vam da od Subotice napravite još veću kulturnu postaju Srbije”, rekla je Dragana Milošević.

Glavni program Festivala otvoren je u 18.00 sati, na sceni „Jadran“ Narodnog kazališta predstavom „To je Ernest“ lutkarskog kazališta „Nebo“ iz Slovenije,

Festival se u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica održava od 20. do 24. rujna.

13685_4.jpg