Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

21.09.2020.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ danas su direktor Gerontološkog centra Subotica, dr. Nenad Ivanišević, i članovi Gradskog vijeća, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, posadili tri sadnice drveta ginko biloba kako bi se na simboličan način pružila podrška svima koji se bore s ovom bolesti. Gerontološki centar Subotica je, inače, jedina ustanova u našoj zemlji koja je otvorila Savjetovalište za pomoć obiteljima oboljelih od Alzheimerove bolesti i demencije.

 13688_1.jpg

Uz podsjećanje da nam priroda može pomoći u rješavanju zdravstvenih problema, biti profilaksa ili bar usporiti tijek bolesti, Nenad Ivanišević je istaknuo da je Savjetovalište otvoreno i funkcionira zahvaljujući Gradu Subotici koji ga financira putem Službe za pomoć i njegu u kući.

„Tijekom minulih osam godina skoro 1.000 ljudi skupa s obiteljima se javilo i prepoznalo problem. Pozivam obitelji koje misle da njihovi članovi imaju problem s Alzheimerovom bolesti i demencijom, da se jave u savjetovalište u Gerontološkom klubu 'Kertvaroš', gdje mogu da dobiti smjernice kako prepoznati bolesti i kako se s njima nositi“, rekao je Ivanišević.

 U povodu Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, spec. psihijatar dr. Vesna Rafailović, zaposlena u specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu i konzultant u Gerontološkom centru, održala je predavanje za zaposlene.

Ona je tom prilikom istaknula da u Srbiji u ovom trenutku više od 200.000 građana živi s Alzheimerovom bolesti koja, kako je rekla, počinje neprimjetno i napreduje sve do kraja života, prosječno osam do deset godina od nastanka prvih simptoma.

„Više od 60 posto svih demencija izazvane su Alzheimerovom bolesti koja pogađa stariju populaciju, a može biti dijagnostificirana kod osoba starosti već od 40 godina, kada se govori o demenciji s ranim početkom. Svaka dvadeseta osoba poslije 65 godina pati od nekog oblika demencije, dok je taj broj daleko veći kod osoba starijih od 85 godina i iznosi 40 posto“, naglasila je Vesna Rafailović.