Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Obavještenja

Apel Stožera za žetvu strnih žita i jesensku berbu ratarskih usjeva na području grada Subotice

22.09.2020.

Apel Stožera za žetvu strnih žita i jesensku berbu ratarskih usjeva na području grada Subotice u 2020. godini građanima u cilju poštivanja zabrane spaljivanja

            Stožer za žetvu strnih žita i jesensku berbu ratarskih usjeva na području grada Subotice u 2020. godini upozorava da je člankom 50. Zakona o zaštiti od požara („Sl. glasnik RS“, br. 111/09, 20/15 i 87/18-dr. Zakon) i člankom 15. st. 1. t. 3. Odluke o zaštiti usjeva i zasada, poljoprivrednog zemljišta, poljskih cesta i kanala od poljske štete („Sl. list grada Subotica“, 38/15 i 29/18)  zabranjeno spaljivanje ostataka strnih usjeva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, a za nepoštovanje ove zabrane predviđene su visoke novčane kazne: od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara za pravne osobe i 5.000 dinara do 75.000 dinara za pojedince – fizičke osobe.

            Pored toga, osoba koja je nepoštovanjem navedene zabrane spaljivanja na otvorenom prostoru izazvala požar dužna je vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknaditi troškove intervencije, a u slučaju ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine većeg obujma protiv odgovornih biti će podnesena i odgovarajuća kaznena prijava.

            Apeliramo na građane da poštuju zabranu spaljivanja biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kako ne bi ugrozili sebe i ostale građane i njihovu imovinu. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Dobrovoljnih vatrogasnih društava i Poljočuvarske službe vrše pojačanu kontrolu u cilju otkrivanja ovakvih prekršaja i protiv svih počinitelja biti će poduzete sve zakonske mjere.

Stožer za žetvu strnih žita i jesensku berbu ratarskih usjeva na području grada Subotica u 2020. godini

                                                                                            Predsjednica Stožera:
Hajnalka Bognár Pásztor v.r.