Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Dječji tjedan“ pod sloganom „Podijeljena sreća, dva puta je veća“

01.10.2020.

Program „Dječjeg tjedna“, koji se ove godine održava od 5. do 11. listopada pod sloganom „Podijeljena sreća, dva puta je veća“ najavljen je danas na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće. Član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulture Miloš Nikolić rekao je da će se ove godine manifestacija „Dječjeg tjedna“ održati po malo izmijenjenom programu zbog pandemije korona virusa, da će izostati središnja manifestacija na Trgu, ali da će sve obrazovne institucije dati doprinos i „Dječji tjedan“ obilježiti u svojim prostorijama.

13710_1.jpg

Grad Subotica će se, kako je istaknuo, i ove godine uključiti u sve aktivnosti koje će biti provedene kroz „Dječji tjedan“ kako bi djeci i odgojiteljima omogućio brojne besplatne sadržaje i aktivnosti.

„Zajednički cilj svih nas i društva u cjelini je poboljšanje položaja djece i unaprjeđenje kakvoće njihova života. Djeci svakodnevno trebamo osigurati uvjete za slobodno izražavanje kreativnih sposobnosti i talenata kroz igru i druženje“, kazao je Miloš Nikolić.

Programom „Dječjeg tjedna“, čiji je cilj, kako je rekao Miloš Nikolić, skretanje pozornosti na prava i potrebe djece, ukazivanje na odgovornost okoline za njihovo odrastanje, prije svega obitelji, škole i države, predviđene su brojne aktivnosti za djecu, roditelje i odgojitelje.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović naglasila je da će za vrijeme trajanja  „Dječjeg tjedna“ značajno mjesto imati djeca kojoj je najviše potrebna solidarnost: djeca sa smetnjama u razvoju i djeca s invaliditetom, djeca s Kosova i Metohije i iz dijaspore, djeca bez  roditeljske skrbi, djeca pripadnici nacionalnih manjina, bolesna djeca.

„Stoga smo vodili računa o tome da ove kategorije budu uključene u aktivnosti gdje god je to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović.

Napominjemo, dodala je, da će, zbog mjera zaštite od Kovid infekcije, u ovogodišnju središnju manifestaciju, odnosno program koji organizira lokalna samouprava biti uključena samo nekolicina škola kako bismo izbjegli veća okupljanja djece, a svaka škola u okviru vlastitih mogućnosti i mjera može organizirati Dječji tjedan u okviru vlastite ustanove, naravno u skladu s uputama i preporukama mjerodavnih vezanih uz epidemiološke mjere.

„Svaki dan 'Dječjeg tjedna' planiran je po različitim područjima, pa će tako nakon svečanog otvaranja sljedeći dan biti posvećen sportu, zatim zaštiti okoliša, četvrti dan bit će posvećen kulturi, a peti dan obzirom da su teme ovoga Dječjeg tjedna suradnja i solidarnost, bit će posvećen  inkluziji“, najavila je Jasmina Stevanović.

Zatvaranje „Dječjeg tjedna“ obilježit će posjet đaka Gradskoj kući, gdje će ih ugostiti gradonačelnik, nakon čega će djeca ispisati želje na balonima i pustiti ih u zrak s Gradskog trga.