Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Projektom „Srbija - smiley“ do promjene statusa osoba s invaliditetom

01.10.2020.

Kratkometražni dokumentarni film nastao u okviru projekta „Srbija - smiley“, čiji je cilj promjena statusa osoba s invaliditetom u smislu adekvatnijeg informiranja i prevencije negativnih situacija, prikazan je večeras u dvorani Filmskog kluba na Otvorenom sveučilištu. Projekt financira Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

13712_1.jpg

Publiku su, uoči projekcije filma, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i vlastito ime pozdravili tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović i član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.

Grad Subotica sudjelovanjem u ovoj projekciji, prema riječima Jasmine Stevanović, podupire projekt „Srbija - smiley“, kao i udruženje koje je napravilo kratkometražni dokumentarni film s temom problematike osoba s invaliditetom pristupu lokalnim institucijama i ustanovama.

„Sigurna sam da u našem gradu postoje primjeri dobre prakse, ali isto tako vjerujem da se oni mogu unaprijediti, s obzirom na to da je naš zadatak i cilj pomoći osobama s invaliditetom kako bi na pravi način funkcionirali u društvu. Ono što je nama potrebno svakako jest edukacija na ovu temu kako bismo doista razumjeli ljude koji u svakodnevnom funkcioniranju nailaze na mnogo prepreka i barijera“, istaknula je Jasmina Stevanović.

Trebamo se svi skupa potruditi, podcrtala je, kako bismo omogućili da invalidnost ne bude prepreka u ostvarivanju želja, ambicija, snova i ciljeva i da se ljudi s invaliditetom na pravi način uključe u sva područja života. Zato im je, dodala je, neophodno omogućiti bolji pristup obrazovnim, kulturnim ustanovama, ljekarnama i ostalim institucijama bitnim u njihovom funkcioniranju, a gdje nailaze na razne prepreke.

Prema riječima Ilije Đukanovića, grad Subotica je u protekle četiri godine vodio odgovornu socijalnu politiku. Sredstva za financiranje ustanova socijalne zaštite svake godine su, podsjetio je, bila opredijeljena u proračunu grada.

„U 2020. godini za javni natječaj iz područja društveno-humanitarnog rada opredijelili smo 45 posto više sredstava u odnosu na 2016. godinu. Ta sredstva nisu u cijelosti išla udruženjima osoba s invaliditetom, ali smo držali uvijek visoku razinu i oko 40 posto tih sredstava smo im opredijeljivali. Osim toga, podršku udruženjima pružali smo i preko natječaja“, naglasio je Ilija Đukanović.

Autor filma „Futog smiley“, koji je nastao u okviru projekta „Srbija - smiley“, Dane Omčikus pozdravio je nazočnu publiku i istaknuo da film ima za cilj podizanje svijesti društvene zajednice za osobe s invaliditetom i upoznavanje s problematikom u njihovoj svakodnevici.