Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Prezentacije sustava e-Turist

30.09.2020.

U povodu početka primjene Pravilnika o načinu unosa, rada, upravljanja i korištenja centralnog informacijskog sustava i njegovog sadržaja i vrsti podataka, koji je donesen sukladno Zakonu o ugostiteljstvu, za sve pružatelje usluga smještaja na području grada Subotice, Palića kao i ostalih prigradskih naselja,  u organizaciji Grada Subotice, 30. rujna 2020.godine, u amfiteatru Nove Općine, održana je prezentacija informacijskog sustava e-Turist.

13713_1.jpg

Na predstavljanju aplikacije e-Turist, od strane Grada Subotice nazočni su bili  Hargita Ercsi, članica Gradskog vijeća  zadužena za područje turizma, investicije i međunarodnu suradnju, Andrea Kikity Tajnica Tajništva za gospodarstvo, LER i turizam Gradske uprave Subotice, Kornelia Weigner izvršiteljica za turizam, Saša Šokac turistički inspektor i predstavnici Turističke organizacije Grada Subotice, Nebojša Radulović i Dragana Marinović.

Zakonom o ugostiteljstvu propisano je uvođenje središnjeg informacijskog sustava u području ugostiteljstva i turizma (e-Turist), koji je predviđen kao jedinstveni informacijski sustav i trebao bi pružiti svakodnevni uvid u stanje ukupnog turističkog prometa u Republici Srbiji, odnosno ažurnu bazu podataka svih turista (domaćim državljanima i strancima), ažurnu bazu podataka o ugostiteljskim objektima za smještaj, njihovim kapacitetima i pružateljima usluge smještaja, svakodnevni uvid u  stanje naplate boravišne pristojbe i dr.

Primjena sustava e-Turist bila je planirana od 01. travnja 2020.godine, ali zbog  nastale situacije s COVID 19, sustav se primjenjuje od 1. listopada ove godine, od kada su svi pružatelji usluge smještaja dužni koristiti ovaj sustav.

Ovim besplatnim sustavom poslovanja, ugostiteljima će biti  pojednostavljena prijava i odjava domaćih i inozemnih gostiju, podnošenje  zahtjeva za kategorizaciju, kao i smanjen broj administrativnih  procedura, a država će imati mogućnost praćenja kretanja ukupnog broja turista u realnom vremenu.

Uporaba aplikacije e-Turist obvezna je za sve vrste smještajnih jedinica, uključujući i one za koje kategorizaciju vrši nadležno Ministarstvo, kao i za koje kategorizaciju vrše jedinice lokalne samouprave i za nekategorizirane ugostiteljske objekte.

Grad Subotica odlučio je predstaviti aplikaciju e-Turist putem obuke, odnosno prezentacije, u cilju upoznavanje korisnika sa sustavom e-Turist, odnosno kako bi se ugostitelji u početnom razdoblju lakše navikli na ovaj elektronički sustav.

Nakon završene prezentacije sudionici prezentacije imali su prigodu praktički testirati način funkcioniranja sustava, te  postaviti pitanja i izraziti možebitne nedoumice.  

U narednom razdoblju za potrebe ugostitelja koji pružaju uslugu smještaja ispred Grada Subotice biti će na raspolaganju stručni suradnici za područje turizma Tajništva za gospodarstvo, LER i turizam, koje je moguće kontaktirati  putem telefona na broju: 024 626 770, radnim danima od 9 do 13 sati, osobno u Gradskoj kući (Trg slobode 1, Subotica) u uredu br. 224/2 Gradske kuće od 9 do 12 sati ili putem elektroničke pošte stefan.novakovic@subotica.rs.