Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Usvojen rebalans proračuna

02.10.2020.

Na drugoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće,  donijet je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o ostvarenju proračuna grada Subotice za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Subotice za 2020. godinu. Rebalansom usvojeni obujam proračuna je manji za 864.314.000 dinara od obujma proračuna usvojenom odlukom i iznosi 7.466.585.000 dinara.

13714_1.jpg

Obrazlažući, u ime predlagača, Izvješće o ostvarenju proračuna grada Subotice za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, tajnica Tajništva za financije Dubravka Rodić rekla je da, s obzirom na izvanredne okolnosti koje su zadesile našu zemlju, regiju pa i cijeli svijet, izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid-19, Izvješće o ostvarenju plana koji je proračunom zacrtan ne može iskazati realnu sliku onoga što je urađeno u odnosu na planirane aktivnosti koje smo usvojili u prosincu prošle godine.

Neplanirane aktivnosti na suzbijanju širenja zarazne bolesti uzrokovale su realokaciju proračunskih sredstava shodno hitnosti i neophodnosti da se sva potrebna proračunska sredstva stave u funkciju zaštite života i zdravlja građana Subotice, i to bio prioritetni zadatak u izvršavanju proračuna za izvještajno razdoblje, rekla je Dubravka Rodić.

U prvih šest mjeseci ove godine proračun grada Subotice raspolagao je sredstvima u iznosu od 3.227 milijuna dinara, što predstavlja 36,12 posto planiranog godišnjeg obujma. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine raspolagano je s 10,49 posto više sredstava.

Od ukupno raspoloživih sredstava proračuna grada utrošeno je 96,40 posto, odnosno 3.111 milijuna dinara. Od planiranog obujma rashoda i izdataka izvršeno je 34,82 posto. U izvanrednim okolnostima nije bilo jednostavno upravljati obvezama proračunskih korisnika. Nakon uvođenja izvanrednog stanja u Republici Srbiji, Gradsko vijeće je u ožujku ove godine donijelo akt kojim se nalaže proračunskim korisnicima da privremeno obustave preuzimanje novih obveza. Naloženo je da se javne nabave provode samo za onu vrstu roba i usluga koje su neophodne za optimalno funkcioniranje grada.

Odgovornom i racionalnom uporabom ostvarenih proračunskih prihoda grad je funkcionirao bez zastoja. U izvršavanju obveza gradski proračun nije imao kašnjenja u zakonom predviđenim rokovima za izmirivanje obveza.

Rebalansom usvojeni predloženi obujam proračuna je manji za 864.314.000 dinara od obujma proračuna usvojenom odlukom i iznosi 7.466.585.000 dinara.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima, podsjetio da je nakon uvođenja izvanrednog stanja u našoj zemlji, Vlada Srbije donijela skupinu mjera u cilju sprječavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19 i da se Grad Subotica, u okviru svojih ovlasti, priključio provođenju tih mjera.

13714_2.jpg

„Pored podjele zaštitnih maski i rukavica javnim ustanovama, poduzeta je sveobuhvatna dezinfekcija svih javnih ustanova, javnih šetališta, parkova, autobusnih stajališta, vrtića… Dezinfekcijska sredstva dijelila su se i skupštinama stanara zgrada, mjesnim zajednicama, a uvodile su se, nažalost, i zabrane rada određenih gospodarskih subjekata, poput kafića, restorana, salona za ljepotu, kako bi se suzbila epidemija korona virusa. Gradski stožer za izvanredne situacije i Gradsko vijeće pokušali su ublažiti usporen rad gospodarskih aktivnosti donošenjem određenih mjera kao što su oslobađanje od plaćanja zakupnine korisnicima prostora koji su u vlasništvu grada i plaćanje zakupnine za tržnične tezge. Sve to je utjecalo na današnje usvajanje rebalansa proračuna za 2020. godinu koji je urađen i racionalno i restriktivno, vodeći pritom računa da se osiguraju sredstva kako bi korisnici proračunskih sredstava mogli pružiti kvalitetnu uslugu iz vlastitih osnovnih djelatnosti građanima Subotice. Rebalansom je usvojen proračun u iznosu od 7.466.585.000 dinara, od kojih je 904 milijuna dinara s drugih razina vlasti“, naglasio o je gradonačelnik Bakić.

Vijećnici su donijeli odluku o osnivanju Proračunskog fonda za poticanje razvitka mladih talenata Grada Subotice i Odluku o ostvarivanju prava na sufinanciranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za prvo i drugo dijete, a usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Na sjednici su usvojena rješenja o davanju suglasnosti na izvještaje o stupnju realizacije programa poslovanja za 2019. godinu 13 javnih i javno-komunalnih poduzeća i Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, a usvojena su i rješenja o davanju suglasnosti na odluku o raspodjeli dobiti za 2019. godinu deset javnih i javno-komunalnih poduzeća, Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalni deponij“ Subotica i DOO „Park Palić“.

Vijećnici su usvojili i Rješenje o razrješenju i imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Upravnog odbora Ljekarne Subotica.

Gradonačelnik Bakić je u povodu ove, 46. točke dnevnog reda, istaknuo da je Ljekarna Subotica postala nerentabilna, da ne može poštovati obveze prema svojim vjerovnicima i da ne može izmirivati tekuće obveze.

„Bili smo sada prinuđeni na jedno hitno rješenje, tako da ćemo o svim pojedinostima blagovremeno obavještavati subotičku javnost, neće ostati ništa skriveno, u pitanju je 79 zaposlenih, i ni jedan zaposleni neće ostati na ulici”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 To rješenje podrazumijeva da se odustaje od modela javno-privatnog partnerstva koji je pokrenut u veljači, jer je ocjenjeno da je taj proces isuviše dug, dok su već na samu najavu toga dobavljači pooštrili uvjete pod kojima Ljekarni isporučuju lijekove. Zbog toga će biti zadržana jedna središnja gradska ljekarna, a ostale će biti ponuđene u zakup.

Današnja sjednica Skupštine grada otvorena je potvrđivanjem prestanka mandata članova vijećničke skupine „Pokret građanske Subotice“ Jenőa Maglaija i Ilone Huszák Hof i verifikacijom mandata novih članova te vijećničke skupine, Ferenca Szovényija i Bobana Evetovića.