Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić otvorio „Dječji tjedan“ u OŠ „Sonja Marinković“

05.10.2020.

„Vlada Republike Srbije proglasila je 2020. za godinu solidarnosti i suradnje, želeći naglasiti koliko su ove vrijednosti važne. ’Dečji tjedan’ koji je pred nama bit će u tom duhu, osobita pozornost bit će usmjerena prema djeci kojoj je najviše potrebna solidarnost. Stoga je slogan ovogodišnjeg ’Dječjeg tjedna’ – ’Podijeljena sreća dva puta je veća’, iz kratke pjesme ’Dobar drug’ našeg velikog Jovana Jovanovića Zmaja, više od poruke, to je životna mudrost, pouka za budućnost“, istaknuo je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić u subotičkoj Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, otvarajući tradicionalnu manifestaciju „Dječji tjedan“ tijekom koje će i naš grad, do 11. listopada, biti u znaku djece i aktivnosti posvećenih njihovom stvaralaštvu i pravima.

13716_1.jpg

U ovoj teškoj godini, koju je obilježila pandemija korona virusa, nismo očajavali, nego smo se oslonili jedni na druge, kao pravi školski drugovi, kazao je gradonačelnik Bakić, i podsjetio da su nam pritekli u pomoć i dobri ljudi iz velikog svijeta, da smo zarazu uspjeli staviti pod kontrolu i omogućiti djeci da nastave ići u školu i biti jedni s drugima u njihovim učionicama.

„Vaši predavači nose veliku odgovornost brige o vama dok ste u školi. Pomozite im da sačuvaju vaše zdravlje i provodite sve mjere zaštite koje traže od vas da poštujete“, istaknuo je gradonačelnik Bakić.

Osobito sam sretan danas, dodao je, što smo okupljeni u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, koja je temeljito obnovljena prije dvije godine.

13716_2.jpg

„Vlada Srbije uložila je skoro 50 milijuna dinara u taj projekt. Danas 800 učenika ove škole svoje djetinjstvo i obrazovanje provodi u neusporedivo boljim uvjetima. Grad Subotica je, tokom protekle četiri godine, više uložio i više sredstava osigurao za svoje škole, nego nekoliko prethodnih desetljeća. Danas mogu reći kako ćemo s projektima i ulaganjima nastaviti i u predstojećem razdoblju, usprkos svim teškim okolnostima u cijelom svijetu. Nećemo stati dok svaka škola ne bude izgledala kao ’Sonja Marinković“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor OŠ „Sonja Marinković“, Pajica Bašić, izrazio je zadovoljstvo što se ovogodišnji ’Dječji tjedan’ otvara baš u njihovoj školi i istaknuo da će zbog specifičnih uvjeta, odnosno trenutačne epidemiološke situacije, biti poštovane sve preporuke mjerodavnih institucija.

„Kao i ranijih godina, raznim aktivnostima skrenut ćemo pozornost na djecu, njihova prava i potrebe. U našoj školi organizirat ćemo sportski dan, manja skupina učenika sudjelovat će u likovnoj radionici skupa s učenicima OISŠ 'Žarko Zrenjanin', skrenut ćemo pozornost na važnost očuvanja okoliša i u tom povodu će u dvorištu naše škole biti posađeno drvo i održano predavanje“, rekao je Pajica Bašić.

Sve planirane aktivnosti, podcrtao je, imaju cilj podsjetiti da država, grad, škola i obitelj trebaju skupa raditi na tome da svako dijete ima sretno i bezbrižno djetinjstvo.

13716_3.jpg

U razdoblju trajanja  „Dječjeg tjedna“, značajno mjesto imat će djeca kojima je najviše potrebna solidarnost: djeca sa smetnjama u razvoju i djeca s invaliditetom, djeca s Kosova i Metohije i iz  dijaspore, djeca bez roditeljskog staranja, djeca pripadnici nacionalnih manjina, bolesna djeca.

Drugi dan „Dječjg tjedna“, utorak, 6. listopada, posvećen je sportu. U suradnji sa školama organiziran je sportski dan u okviru kojeg se djeca mogu družiti s poznatim lokalnim sportašima. Aktivnosti će se odvijati u OŠ „István Kizur“ (rukomet, od 11.00 do 12.00 sati), OŠ „Sveti Sava“ (nogomet, od 11.00 do 12.00 sati) i OISŠ „Žarko Zrenjanin“ (stolni tenis, od 12.00 do 13.00 sati).