Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni udžbenici za djecu iz romske zajednice

05.10.2020.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović i koordinatori za Romska pitanja Grada Subotice, Klaudija Kurina i Stevan Nikolić, danas su u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ predali udžbenike za djecu iz romske zajednice koja pohađaju nastavu u pet osnovnih škola: „István Szécsényi“, „Matko Vuković“ i „Đuro Salaj“, iz Subotice, „János Hunyádi“ iz Čantavira i "Vuk Karadžić" iz Bajmoka. Sredstva za nabavu udžbenika za djecu iz romske zajednice koja pohađaju osnovne škole u našem gradu osigurana su u proračunu Grada Subotice.

13717_1.jpg

Ilija Đukanović je podsjetio da se svake godine u proračunu grada opredijele sredstva za kupnju udžbenika za djecu iz romske zajednice i socijalno ugroženih obitelji.

„U 2017. i 2018. godini udžbenici su se dijelili romskoj djeci u tri osnovne škole, u 2019. u četiri, a od ove godine u pet osnovnih škola: tri škole u gradu, ’Matko Vuković’, ’István Szécsényi’ i ’Đuro Salaj’, kao i dvije osnovne škole u prigradskim naseljima, ’Vuk Karadžić’ u Bajmoku i ’János Hunyádi’ u Čantaviru. Ranijih godina za ovu aktivnost smo izdvajali 300.000 din, a ove godine smo u proračunu opredijelili 500.000 dinara. Zahvaljujem se i Edukativnom centru „Roma“ koji svake godine sudjeluje u kupnji udžbenika. Ove godine su pružili podršku u iznosu od 108.000 dinara, tako da je ukupna vrijednost ove donacije 608.000 dinara“, istaknuo je Đukanović.

Hvala pedagoškim asistentima i koordinatorima za romska pitanja koji svakodnevno rade na terenu i u školama, rekao je Đukanović i dodao da će Grad Subotica i dalje pružati podršku romskoj zajednici na poboljšanju uvjeta života i obrazovanja što i jest predviđeno Lokalnim akcionim planom u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Jasmina Stevanović je podsjetila da je Vlada Republike Srbije proglasila 2020. za godinu solidarnosti i suradnje, i upravo time naglasila koliko su ove vrijednosti važne, i koliko smo pozvani oslanjati se jedni na druge i skupa prevladavati i najteže izazove.

„U razdoblju trajanja 'Dječjeg tjedna', značajno mjesto imat će djeca kojima je najviše potrebna solidarnost, među ostalim i djeca romske nacionalnosti. Stoga smo vodili računa o tome da ove  kategorije budu uključene u aktivnosti gdje god je to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović.

Grad je, dodala je, u proteklom razdoblju učinio zaista mnogo na poboljšanju uvjeta za sve đake, uključujući i pripadnike romske nacionalnosti.

„Podsjetit ću da su u okviru projekta 'Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici', prije samo nekoliko dana podijeljeni projektori i interaktivne ploče za pet osnovnih škola i Edukativni centar Roma. Ovo je nastavak odgovornog ponašanja lokalne samouprave prema romskoj zajednici u rješavanju problematike Roma“, naglasila je Jasmina Stevanović.

Direktorica OŠ „Matko Vuković”, Mirjana Stevanović, objasnila je da se od 2014. godine – od kada je njihova škola uključena u program podjele besplatnih udžbenika za učenike iz romske zajednice s ciljem da ova djeca ne izađu prijevremeno iz obrazovnog sustava – značajno povećao broj đaka koji završavaju osmogodišnje školovanje.

„Ukoliko djeca imaju udžbenike, poboljšavaju se uvjeti rada i učenja, a to daje određene rezultate i mi te rezultate vidimo u našoj školi. Bili smo uključeni od početka i prošle godine nismo imali ispadanje iz sustava, dakle 100 posto učenika je završilo školu. Također, sva naša djeca uglavnom upišu i srednju školu. Dogodi se da troje-četvero ne nastavi školovanje, ali većina koja završi osnovu školu ide dalje“, naglasila je Mirjana Stevanović.

Koordinatorica za inkluziju Roma grada Subotice, Klaudija Kurina, rekla je da za poboljšanje obrazovanja djece romske nacionalnosti pomoć u vidu besplatnih udžbenika koju je osigurala lokalna samouprava mnogo znači, ne samo djeci već i njihovim obiteljima. Ona je kazala da se od djece očekuje da redovito pohađaju školu i da dobro uče.

13717_2.jpg