Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsjednik Skupštine grada posjetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

07.10.2020.

Predsjednik Skupštine grada Subotice, dr.sc. Bálint Pásztor odazvao se dana 07. listopada 2020 pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica, te posjetio zračnu luku i bolje se upoznao s njenim radom i radom Aerokluba.

13722_1.jpg

Aeroklub „Ivan Sarić“ član je Zrakoplovnog Saveza Srbije (VSS), Zrakoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvitak u zadnjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja zrakoplova i sportske opreme u zračnoj luci. S opremom kojom raspolaže, klub u prosjeku godišnje osposobi šest pilota zrakoplova, preko pedeset padobranca, oko tri pilota jedrilice, a postoji i veliko zanimanje za obuku pilota motornog zmaja i pilota paraglajdera. Na godišnjoj razini ostvari se oko tisuću sati naleta na zrakoplovima, preko tisuću skokova padobranom i dvije stotine sati leta na jedrilicama, stotinu sati na ultra lakim zrakoplovima i tri stotine šlepova s pilotima paraglajdera.

Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prijelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od tri mjeseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici. Ujedno, ozbiljno se razmatra organiziranje natjecanja, te sudjelovanje na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mjesto.

Aeroklub „Ivan Sarić“ obilježava 110. obljetnicu od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića, koji je nakon povratka iz Pariza u Suboticu odlučio izraditi vlastiti zrakoplov s kojim je na hipodromu u Subotici izveo prvi javni let 16. listopada 1910. godine Subotici. Demonstrirajući let na zrakoplovu vlastite izrade „Sarić 1“ u zrakoplovstvo je unio važnu  inovaciju koja se i danas koristi.

Upravo obilježavanje obljetnice ukazuje na nastojanje daljnjem razvitku, koji se između ostaloga ogleda i u otvaranju mogućnosti korištenja zračne luke u medicinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.  

Nakon što se upoznao s postignutim rezultatima i planovima u razvitku Aerokluba, predsjednik Skupštine grada Subotice istaknuo je značaj zračne luke za grad Suboticu budući da bi njegov daljnji razvitak predstavljao temelj  za razvitak turizma u Subotici  uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. U razgovoru je zaključeno kako bi se u suradnji i buduće zalaganje za razvoj kluba, zračna luka mogla podići na višu razinu i služiti kako turizmu tako i domaćim i inozemnim gospodarstvenicima budući da zračna luka uvjete za ekspeditivno putovanje zrakoplovima izravnom linijom prema inozemstvu.

Predsjednik Skupštine grada Subotice naglasio je kako Aeroklub ima sve predispozicije da nakon što ostvari planove i završi projekte poput otvaranje servisa za zrakoplove generalne avijacije i pribavi dozvole za opremanje zračne luke opremom za noćno letenje što bi zračnoj luci u Subotici omogućilo 24 satnu operativnost, postane najveći zrakoplovni centar u Republici Srbiji u svim zrakoplovnim sportovima.

13722_2.jpg

                                                                 Služba za skupštinske poslove