Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dom za djecu „Kolijevka“ bit će rekonstruiran do kraja prosinca 2021. godine

09.10.2020.

„U cilju unaprjeđenja funkcionalnosti objekta i poboljšanja uvjeta za život korisnika i rad zaposlenih, predviđena je cjelokupna rekonstrukcija Doma za djecu ometenu u razvoju 'Kolijevka' koja obuhvaća sanaciju postojećeg i izgradnju novih objekata. 'Kolijevka' će, poslije završetka ovog projekta, biti jedna od najviše reprezentativnih ustanova u našoj zemlji po uvjetima koje pruža korisnicima iz područja socijalne i zdravstvene zaštite”, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon obilaska radova na rekonstrukciji i sanaciji Doma za djecu „Kolijevka”. Dodao je da je sredstva za realizaciju ove investicije vrijedne oko 800 milijuna dinara, s PDV-om, koja bi se trebala okončati do kraja prosinca 2021. godine, osigurala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

13730_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je naveo da se trenutačno izvode radovi na novom objektu, površine oko 800 četvornih metara, koji se sastoji od 10 soba i pomoćnih prostorija za smještaj 40 korisnika, i da bi taj objekt trebao biti završen do 15. prosinca 2020. godine.

„U tijeku su i radovi na izgradnji fiskulturne dvorane i bazena – potpuno prilagođenih djeci  ometenoj u razvoju – ukupne površine oko 700 četvornih metara koji će omogućiti zdravstveno-terapeutske i sportsko-rekreativne sadržaje. Završetak radova na ta dva objekta predviđen je do veljače 2021. godine. Sanacija starog objekta 'Kolijevke' – kako bi se prilagodio strukturi korisnika koji su u njemu smješteni – površine 2.700 četvornih metara, planirana je od početka veljače sljedeće godine i trebala bi se okončati do kraja prosinca 2021. godine“, naglasio je Bakić.

13730_2.jpg

Istaknuvši da je Grad Subotica izdvojio 15 milijuna dinara za stručni nadzor nad izvođenjem radova, gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije na sredstvima osiguranim za ovu investiciju, kao i izvođačima na poštovanju ugovorenih obveza i kvaliteti radova koje izvode.

Direktor „Kolijevke“, Nenad Kozomora, podsjetio je da je na temelju Zakona o socijalnoj zaštiti, usvojenog 2011. godine, i nekoliko podzakonskih akata koji su proistekli iz toga zakona, došlo do toga da Dom za djecu „Kolijevka“ počinje smještati djecu i mlade do 26 godina.

„To je temeljna potreba zbog koje smo došli na ideju da se obavi jedna ovakva rekonstrukcija i objekt prilagodi strukturi korisnika, njihovoj dobi i zdravstvenom stanju. Našoj djeci će biti pružena kvalitetnija usluga“, kazao je Kozomora i dodao da se neće raditi na povećanju broja korisnika.

13730_3.jpg

"Kolijevka“ će se, naglasio je, naravno uz suglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i u skladu s pozitivno-pravnim propisima, u budućnosti baviti palijativnom njegom djece.

„Djeci s višestrukim smetnjama u razvoju, koja se sada nalaze na dugotrajnoj njegi u bolnicama u Republici Srbiji, na dječjim odjelima, vremenom će biti omogućeno da im se i ovdje pruža njega. U tom dijelu ćemo, dakle, obaviti proširenje kapaciteta“, istaknuo je Kozomora. 

Obilasku radova prisustvovao je član Gradskog vijeća zadužen za područje zdravstva i socijalne zaštite Ilija Đukanović.

U rekonstrukciju i sanaciju Doma za djecu „Kolijevka“, u kome su, trenutačno, u stacionarnom dijelu smještena 162 korisnika, a 65 korisnika u dnevnim boravcima, krenulo se početkom srpnja.

Dom je nastao 1903. godine, pod nazivom „Sirotište“ za djecu bez roditeljskog staranja, a 1920. je dobio današnje ime.

13730_4.jpg