Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu

10.10.2020.

Polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obilježen 10. listopada, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu. Vijence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položila su brojna izaslanstva. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a u ime Sjevernobačkog upravnog okruga izaslanstvo koje je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković. U ime veleposlanstva Ruske federacije u Beogradu vijenac su položili pomoćnik vojnog atašea, pukovnik Vladimir Bikov i ataše za kulturu Denis Kruglov, a u ime veleposlanstva Bjelorusije izaslanstvo koje je predvodio veleposlanik Valerij Briljov. Vijenci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Treće Ukrajinske bojišnice, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

13732_1.jpg

Obraćajući se nazočnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Bakić je rekao da danas obilježavamo 76. obljetnicu oslobođenja našeg grada od ideologije utemeljene na mržnji i zločinu.

„Od okupacije, tijekom koje je u logore smrti odvedeno četiri tisuće subotičkih Židova, dok su s vlastite, junačkim podvizima zaslužene zemlje, protjerivani i mnogi subotički Srbi, solunski junaci. Stradali su od mržnje okupatora i lokalni domoljubi među Bunjevcima i Hrvatima, kao i vlastitoj zemlji i slobodarskim vrijednostima odani Mađari“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Deseti listopada će, istaknuo je, zauvijek biti značajan datum za Suboticu.

„Tada je učinjeno veliko djelo domoljublja, hrabrosti i dostojanstva. To je bila borba za opće ljudske vrijednosti i ovo je dan ponosa za sve Subotičane i za sva vremena“, istaknuo je gradonačelnik Bakić.

Ove godine Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu obilježavamo bez skupštinske sjednice, zbog zdravstvenih rizika okupljanja većeg broja naših starijih sugrađana u zatvorenom prostoru, rekao je Bakić i dodao da je pandemija korona virusa još jedna bitka u kojoj nam valja pobijediti, i da ćemo to zajedno i učiniti.

13732_2.jpg

„Srbija, kao pobjednica u borbi protiv fašizma, stoji na braniku historijske istine i pruža snažan otpor svakom revizionizmu. Mnogo se čini posljednjih godina da se od zaborava otme podvig našeg naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Grad Subotica slijedi takav pristup, pa će i ubuduće proslava 10. listopada ostati svečana i od najvećeg značaja. Zbog predaka, a još više zbog potomaka“, poručio je gradonačelnik Bakić, čestitajući svim građanima Subotice Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, i predsjednik SUBNOR-a AP Vojvodine, Jovo Barošević. Bakrač je naglasio da smo u obvezi sjećati se svih domoljuba koji su dali vlastite živote za slobodu i da ne smijemo dozvoliti relativizaciju njihovog stradanja kroz pokušaje širenja neofašističke ideologije. Barošević je, među ostalim, istaknuo da smo dužni na mladu generaciju prenositi sjećanja da nikada ne zaborave heroje koji su svojim životima platili pobjedu nad fašizmom i nacizmom.

Na komemorativnom skupu je pročitan i brzojav veleposlanika Ukrajine u Beogradu, Oleksandra Aleksandrovića upućen gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću u kome on, uz zahvalnost na pozivu na ceremoniju obilježavanja Dana oslobođenja Subotice od fašizma, izražava i žaljenje što zbog ranije preuzetih obaveza neće moći prisustvovati ovom događaju.

„Iskreno Vam se zahvaljujem na tome da se stanovnici Subotice sjećaju naše zajedničke borbe i zajedničke pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Vama i srpskom narodu želim da rat nikada više ne uđe u vaše domove“, navodi se u brzojavu veleposlanika Aleksandrovića.

13732_3.jpg

Na spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima – vojnicima Treće Ukrajinske bojišnice, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u ime grada Subotice vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

Na oba komemorativna skupa izveden je prigodan kulturni program.

13732_4.jpg