Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen sustav kontrole parkiranja „Oko sokolovo“

13.10.2020.

Subotica, kao moderan i inovativan grad, veliku pozornost posvećuje razvitku i unaprjeđenju usluga koje osigurava za svoje građane, a zalaže se i za implementaciju tehnika i tehnologija i stalno teži k usavršavanju na polju koncepta „Smart City“, istaknuto je na današnjem radnom sastanku predstavnika JKP „Parking servis“ Beograd, JKP „Parking“ Subotica, Gradske uprave i Policijske uprave Subotica, održanom u Plavoj dvorani Gradske kuće, na kome je predstavljen sustav video nadzora i fotografiranja nepropisno parkiranih vozila „Oko sokolovo“. U ime Grada Subotice prisutne na prezentaciji pozdravila je gradska menadžerica Zagorka Panić. Uz izražavanje zahvalnosti Gradu Beogradu što je i Subotica među gradovima kojima se nudi sustav koji je razvijao, kao i pomoć u vidu besplatnog softvera i obuke kadrova, Zagorka Panić je naglasila da će Grad Subotica razmotriti učinke projekta „Oko sokolovo“ i mogućnost ulaska u taj sustav.

13735_1.jpg

Sustav „Oko sokolovo“ je, rečeno je na radnom sastanku, rezultat suradnje Uprave grada Beograda, Tajništva za poslove komunalne milicije i Javnog komunalnog poduzeća „Parking servis“ Beograd. Sustav predstavlja novi iskorak i moderan temelj na kojem se u budućnosti stvaraju iznimne mogućnosti za nadgradnju platforme u cilju provođenja komunalnog reda.

Ova „pametna“ platforma, istaknuto je, u prvom koraku služi da bi se uočila i sankcionirala nepropisno parkirana vozila i unaprijedio sustav naplate parkiranja u zoniranom području. Putem softvera, koji se postavlja na multifunkcionalna specijalna vozila, snimaju se i fotografiraju nepropisno parkirani automobili na stajalištima javnog prijevoza, pješačkim prijelazima, kolniku, nogostupima, javnim zelenim površinama. Elektronički snimak nepropisno parkiranih vozila dostavlja se Komunalnoj miliciji koja, na temelju toga, izdaje prekršajne naloge koje šalje na kućnu adresu.

Tijekom prezentacije je napomenuto da su benefiti sustava: uvođenje komunalnog reda (smanjenje gužvi, povećanje sigurnosti, bolja protočnost prometa), povećanje prihoda (naplata, efektivno i ekonomično poslovanje), sprečavanje koruptivnih radnji i učinkovita lokalna samouprava, da projekt „Oko sokolovo“ djeluje preventivno i da ne postoji mogućnost selektivnog kažnjavanja.

„Oko sokolovo“, kao jedinstvena platforma u svijetu, pored trenutačnih opcija daje mogućnost da se u budućnosti nadogradi kako bi se jednim potezom dodatno obavljale kontrole stanja na terenu kao što su: postavljanje prometne signalizacije, postavljanje reklama, postavljanje vrtova ispred ugostiteljskih objekata, udarne rupe na kolniku i vještačenje udesa.