Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

15.10.2020.

U Subotici je, u parku pored katedrale Svete Terezije Avilske, otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću (1815–1888), podignut u povodu dva stoljeća od njegova rođenja, na dan kada Katolička crkva obilježava dan Svete Terezije Avilske, zaštitnice grada Subotice. Današnjoj svečanosti u povodu otkrivanja spomenika biskupu Antunoviću nazočni su bili su ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, državni tajnik Središnjeg državnog uerda za Hrvate izvan Hrvatske, Zvonko Milas, veleposlanik Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, generalni konzul Genralnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsjednik Skupštine grada dr. Bálint Pásztor.

13741_1.jpg

Igor Mirović je, obraćajući se nazočnima u katedrali Svete Terezije Avilske na svečanosti u povodu otkrivanja spomenika, istaknuo da je riječ o važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obilježja grada Subotice.

„Ivan Antunović pripada onom redu izrazitih velikana ovih prostora koji su sredinom i u drugoj polovini 19. stoljeća bili neumorni prosvjetitelji i nositelji nacionalnog preporoda naroda kojima su pripadali. Preporoda koji je upravo tada, u ovom dijelu Europe, bio na vrhuncu“, naglasio je Mirović. 

Ocjenjujući da je vrijeme biskupa Ivana Antunovića bilo vrijeme izražene nacionalne nejednakosti i borbe malih naroda za svoja prava u tadašnjoj Austrougarskoj, Mirović je konstatirao da se u Srbiji danas prava svih nacionalnih manjina poštuju i kontinuirano unapređuju.

„Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive osigurava najbolje moguće uvjete za njegovanje i unaprjeđivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informiranje na materinskom jeziku i tako će biti i ubuduće“, rekao je Igor Mirović.

13741_2.jpg

Prema njegovim riječima, izazovi 21. stoljeća su takvi da nas upućuju na zajedničko djelovanje i međusobno bolje razumijevanje Srba i Hrvata.

„U budućnosti moramo ići putem onih koji su uradili mnogo na zajedničkim vrijednostima dva naroda poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrijednostima koje, sasvim sigurno, i u vremenu koje je pred nama moramo uzeti kao vrijednosti vodilje“, istaknuo je Mirović.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je spomenik poklon gradu Subotici, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može njegovati vlasitie običaje i identitet.

13741_5.jpg

„Ime biskupa Antunovića spaja multikulturnost, toleranciju i suživot i čast mi je što sam prisustvovao otkrivanju spomenika“, rekao je, među ostalim, Gordan Grlić Radman.

Predsjednica Nacionalnog savjeta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić navela je da joj je drago što s njima radost dijele i Hrvatska i Srbija i da podizanjem spomenika žele dijeliti sve vrijednosti koje je dijelio i sam biskup Ivan Antunović, a to je da čuvaju svoju tradiciju, jezik i vjeru, ali jednako tako i da njeguju vrijednosti zajedništva.

13741_4.jpg

Izgled spomenika, izlivenog u bronci, u prirodnoj veličini i sjedećem položaju, kako je rečeno na svečanosti, pokazuje središnju životnu misiju Antunovića kao svećenika. Autor spomenika je Bernard Pešorda, akademski kipar iz Zagreba.

Svečano otkrivanje spomenika organizirali su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Katoličko društvo „Ivan Antunović” i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

13741_3.jpg