Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

16.10.2020.

U povodu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima – 18. listopada, danas je, u Plavoj dvorani Gradske kuće, Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice predstavio rezultate ankete učenika Osnovne škole „István Szécsenyi“ na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“.

13743_1.jpg

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Ilija Đukanović, izjavio je u tom povodu, da u okviru obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima organizira dvije aktivnosti.

„Prva aktivnost odnosi se na projekt 'Od opasnosti do sigurnosti', u suradnji s Osnovnom školom 'István Szécsenyi', i predstavljanje rezultata prvog dijela ankete na temu 'Koliko znaš o trgovini ljudima'. Druga aktivnost će biti 20. listopada, u prostorijama Gradske organizacije Crvenog križa, i vezana je za projekt 'Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji'. U okviru ovog projekta, tog dana on-line će se uključiti tužiteljica iz Bosne i Hercegovine, Sena Uzunović, i predstavit će slučaj radne eksploatacije slučaja 'Azerbejdžan'. Članovi lokalnog tima će imati priliku razgovarati s tužiteljicom Uzunović“, istaknuo je Ilija Đukanović, i dodao da za sve aktivnosti koje Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima provodi tijekom godine ima podršku od UG „Atina“, Međunarodnog komiteta spasa (IRC) i Savjeta Europe.

Direktorica OŠ „István Szécsenyi“, Vesna Weiss, izjavila je da je anketa na temu 'Koliko znaš o trgovini ljudima', koja se u toj školi provodi u okviru projekta 'Od opasnosti do sigurnosti', specifična anketa, jer je odlučeno da se prije te ankete ne održi nijedno predavanje na temu trgovine ljudima.

„Djeca su, tako, uradila anketu bez prethodne obuke i rezultati su dosta dobri. Anketirani su učenici od petog do osmog razreda, neki su već ranijih godina prošli obuku, ali, recimo, učenici petih razreda nose znanje koje su dobili u nižim razredima. I rezultati su dobri, znaju što je trgovina ljudima, znaju osnovne pojmove, ali to je sada početak. Potom ćemo imati obuke i onda ćemo uraditi retestiranje, jer nam je cilj pokazati koliko je važna prevencija i koliko je važno obučavanje učenika na tu temu“, rekla je Vesna Weiss.

Zamjenik višeg tužitelja u Višem javnom tužiteljstvu u Subotici, Branislav Rankov, naveo je da u posljednjih godinu i pol dana Više javno tužiteljstvo ima tri predmeta za kazneno djelo trgovine ljudima.

„Mogu ukratko reći da je jedan predmet pravomoćno okončan osuđujućom presudom na pet godina zatvora, za drugi predmet očekuje se donošenje prvostupanjske presude u narednih mjesec dana, a kod trećeg predmeta sam započeo istragu, konkretno s jučerašnjim danom, protiv jedne osobe koja je bila privedena iz Kazneno-popravnog zatvora Srijemska Mitrovica“, kazao je Rankov.

Najčešće žrtve trgovine ljudima su, dodao je, osobe koje se bave prostitucijom.

„U pitanju je, zapravo, seksualna eksploatacija, tako da su u sva ta tri predmeta koje vodi Više tužiteljstvo žrtve trgovine ljudima osobe koje su seksualno eksploatirane. Izvršitelji kaznenih djela su, u suštini, makroi koji ih primjenom sile, prijetnji ili na neki drugi način prisiljavaju baviti se prostitucijom“, naglasio je Branislav Rankov.

13743_2.jpg