Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić primio veleposlanika Maroka

23.10.2020.

„Danas sam imao zadovoljstvo u kurtoazni posjet primiti veleposlanika Maroka u Beogradu, Njegovu ekselenciju Mohameda Aminea Belghita (Mohamed Amin Belhadž). Naš susret protekao je u srdačnom ozračju, u razgovoru tijekom kojega je, među ostalim, naglašeno da su tradicionalno prijateljstvo i razumijevanje koje povezuje Republiku Srbiju i Kraljevinu Maroko dobar temelj za proširivanje suradnje i na lokalnoj razini“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon prijema veleposlanika Maroka Mohameda Aminea Belghita, u Zelenoj dvorani Gradske kuće.

13754_1.jpg

Gradonačelnik je rekao da se razgovaralo i o odnosima između Srbije i Maroka.

„To je, ujedno, bila i prilika za izraziti zahvalnost Kraljevini Maroko na dosljednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava, čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene neovisnosti Kosova i kontinuiranoj podrški koju pruža našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, procesu očuvanja mira i stabilnosti i europskih integracija“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je veleposlaniku predstavio gospodarske, investicijske, kulturno-historijske i turističke potencijale Subotice i Palića, kao i projekte koji se trenutačno realiziraju. Također je naveo da su se suglasili kako postoje potencijali za uspostavljanje i jačanje suradnje u gotovo svim gospodarskim granama, osobito u sektorima poljoprivrede i turizma, kao i u područjima obrazovanja, kulture i IT sektoru.

13754_2.jpg

„Konstatirali smo i da bi se suradnja poduzeća koja posluju na području Sjevernobačkog upravnog okruga s Marokom u predstojećem razdoblju trebala intenzivirati, tim prije što je ukupna robna razmjena Regionalne gospodarske komore Subotica, odnosno Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga i Kraljevine Maroko u razdoblju siječanj-kolovoz 2020. godine iznosila nešto više od 82.000 dolara“, istaknuo je Stevan Bakić. 

On je dodao da je veleposlanik Mohamed Amine Belghit predložio da Grad Subotica uspostavi suradnju s marokanskim gradom Fesom.

„Dogovorili smo se da ćemo u predstojećem razdoblju poduzeti sve korake kako bi što prije uspostavili suradnju između Grada Subotice i grada Fesa, iz Maroka. U uvjerenju da će dobre političke odnose između naših dvaju zemalja uskoro pratiti i adekvatna razina gospodarske suradnje, još jednom bih se zahvalio veleposlaniku Kraljevine Maroko na današnjem posjetu i poželio mu dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Uz izražavanje zahvalnosti na gostoprimstvu, veleposlanik Maroka je istaknuo da mu je bilo veliko zadovoljstvo sastati se s gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem.

13754_3.jpg

„Razgovarali smo o tome kako poboljšati suradnju između grada Subotice i Kraljevine Maroko, jer za to postoji veliki potencijal na mnogo polja, poput ekonomske, kulturne i duhovne suradnje. Vjerujem da zajedničkim naporima možemo mnogo toga postići na unaprjeđenju suradnje i partnerstva za dobrobit naših naroda i naših država”, naglasio je veleposlanik Mohamed Amine Belghit, dodajući da će se „sigurno vratiti u Suboticu još mnogo puta“.

Prijemu su prisustvovali načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva Srđan Samardžić.

13754_4.jpg

Nakon sastanka u Gradskoj kući, veleposlanik Kraljevine Maroko obišao je nekoliko vjerskih objekata u Subotici.