Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena treća redovita sjednica Skupštine grada

04.11.2020.

„Na mojoj prvoj konferenciji za medije u ulozi predsjednika Skupštine grada Subotice, prije svega želja mi je najaviti uvođenje jedne nove prakse, a to ja održavanje konfedencije za tisak prije održavanja sjednica gradske skupštine, kako bi se novinari upoznali s temama o kojima će se narednoj sjednici Skupštine grada raspravljati. Ovako će posredno i građani  unaprijed biti informirani o temama o kojima će narednog dana raspravljati  vijećnici gradskog parlamenta. To je važno zbog otvorenosti, transparentnosti i nastojanja da građani u većoj mjeri budu upoznati s aktivnostima gradske skupštine, ali i gradonačelnika i Gradskog vijeća,  budući da 95 posto prijedloga o kojima raspravlja Skupština grada potjče od Gradskog vijeća, odnosno prije toga od različitih tajništava, koja čine Gradsku upravu“, izjavio je predsjednik Skupštine grada dr. sc. Bálint Pásztor na današnjoj pres-konferenciji u Medijskom centru u Gradskoj kući.

13764_1.jpg

U četvrtak, 5. studenog 2020. godine s početkom u 9.00 sati, održat će se treća redovita sjednica Skupštine grada, što će uz jednu izvanrednu i jednu svečanu biti ukupno peta sjednica Skupštine grada u ovom sazivu, rekao je Pásztor i naglasio kako se s gradonačelnikom Stevanom Bakićem još na  početku mandata dogovorio da se ne primjenjuje hitni postupak, odnosno da nema dopunjavanja dnevnog reda kako se ne bi radilo ubrzanim tempom,  odnosno kako  bi vijećnici  imali više vremena za  pripremu   kvalitetnih rasprava. 

Na sutrašnjoj trećoj redovitoj sjednici Skupštine grada biti će 52 točke dnevnog reda, rekao je Pásztor i naveo kako će točke biti grupirane u 16 cjelina.

„Imat ćemo, dakle i spajanje točaka, ali će to biti logički koncipirano. Na dnevom redu biti će devetomjesečno izvješće proračuna, dok je na prošloj sejdnici bilo šestomjesečno izvješće. Naravno, to je  važno zbog transparentnosti i kontrolne uloge gradske skupštine. Uz to,  imat ćemo prijedlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane ’Maestrale ring’ na području grada Subotice. Ovo je tema o kojoj je Skupština grada i u prethodnom razdoblju raspravljala, a sada će se donijeti plan detaljne regulacije. Involvirane su katastarske općine Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, izuzimaju se građevinska područja naseljenih mjesta s pojasom od jednog kilometra. Ne bih ulazio u detalje, a na sutrašnjoj sjednici gradske skupštine odborničke grupe će svakako iznijeti svoje stajalište glede ovog pitanja“, rekao je Bálint Pásztor.

Uz zaključak kako je točka vezana uz donošenje odluke o mreži dječjh vrtića u ustanovama na području grada Subotice točka o kojoj Skupština grada uvijek raspravlja početkom školske godine, Pásztor je rekao kako je i upis učenka u prvi razred osnovnih i srednjih škola također jedna od tačka koja se ponavlja početkom školske godine.

„Važno je da je na sva tri nastavna jezika predviđen veći izbor obrazovnih profila“, naglasio je Pásztor.

Dodao je da će na dnevnom redu biti i Donošenje Odluke o obavljanju komunalne djelatnosti zoohigijene i Donošenje Odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva u cilju obavljanja poslova komunalne djelatnosti zoohigijene – provođenja mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama Grada Subotice.

„Ovdje se radi o usuglašavanju sa Zakonom o komunalnim djelatnostima i proširuje se grupa poslova kojima se obuhvaća djelatnost zoohigijene. Uvijek su aktualne teme napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka, kontrola i smanjenje njihove populacije, ali sve sukladno  Zakonu o dobrobiti životinja i  Zakonu o  komunalnoj djelatnosti“, pojasnio je Pásztor.

Građane će, pretpostavljam, naveo je, u velikoj mjeri zanimati i Donošenje Odluke o mjerama zaštite od buke u okolišu.

„To je tema koja će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice. Naravno, te se odnosi na ugostiteljske objekte. Nadam se kako će ugostiteljski objekti, ne samo u Subotici već i šire, biti u mogućnosti  raditi i narednih tjedana i mjeseci. Ali, to je tema koja spada u nadležnost Stožera za izvanredne situacije“, rekao je Pásztor.

Ono što me iznimno raduje, naglasio je, jeste donošenje odluke o formiranju odbora i povjerenstava Skupštine grada.

„Ima i stalnih povjerenstava, ima i povremenih odbora i povjerenstava. Izabrat ćemo predsjednika, zamjenika predsjednika i članove, ukupno 14 stalnih radnih tijela gradske skupštine uključujući i članove Izbornog povjerenstva, kao i ukupno 14 povremenih odbora i povjerenstava Skupštine grada. Članovima tih povjerenstava  istekao je mandat, te ćemo ovako zapravo, završiti konstituiranje gradske skupštine, odnosno svih gradskih tijela. Članovima triju povjerenstava još nije istekao mandat i njih ćemo, naravno, ostaviti u mandatu, jer ne postoji potreba bilo kome skratiti mandat. To su Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja, čijim članovima mandat traje do veljače naredne godine, Povjerenstvo za koordinaciju inspekcijskog nadzora, čiji članovi su u mandatu do kraja 2020. godine, i Vijeće za zdravlje, čiji mandat istječe krajem ove godine“, naveo je Pásztor.

Zamoljen za komentar o Donošenju Zaključka o prihvaćanju Izvješća o ostvarenju proračuna grada Subotice za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine, Bálint Pásztor rekao je da je „Gradska uprava učinila sve u interesu održavanja proračuna u najboljem mogućem stanju“.

„Naravno, nije jednostavno razdoblje, nije jednostavna godina. Grad Subotica, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, a to mogu reći i za republiku i pokrajinu, ima izvanredne troškove zbog epidemije. S druge strane, moglo bi se na prvi pogled pretpostaviti kako se iz istog razloga ni prihodi ne ostvaruju na planirani način. Međutim,  to nije tako, dakle prihodi su u velikoj mjeri ostvaruju, a ima tu i dodatnih troškova zbog epidemije. Mislim da su i gradonačelnik i Gradsko vijeće i sva druga tijela učinili sve kako bi proračun bio u stanju izršavati sve obveze prema građanima, poduzećima i ustanovama, te tim slijedom ne očekujem neku pretjerano veliku raspravu glede ove točke dnevnog reda“, zaključio je Bálint Pásztor.