Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana treća sjednica Skupštine grada Subotice

05.11.2020.

Na trećoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće,  donesen je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o ostvarenju proračuna grada Subotice za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine, Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane „Maestrale ring“ na teritoriju grada Subotice i Odluka o mreži dječjih vrtića u ustanovama na teritoriju našeg grada. Usvojene su, među ostalim, i Odluka o obavljanju komunalne djelatnosti zoohigijene, Odluka o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva u cilju obavljanja poslova komunalne djelatnosti zoohigijene – provođenja mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama grada Subotice i Odluka o mjerama za zaštitu od buke u okolišu.

13766_1.jpg

U razdoblju siječanj - rujan 2020. godine proračun Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u vrijednosti od 4.723.845.421,54 dinara, što iznosi 52,73 posto planiranog godišnjeg obujma. Uspoređujući s istim prihodima i primanjima u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, raspolagano je s 3,93 posto manje sredstava. Planirani prihodi povećani za 628,3 milijuna dinara u odnosu na Odluku o proračunu grada za 2020. godinu, koju je usvojila Skupština rješenjima o uporabi transfernih i donacijskih sredstava. Prihodi od donacija ostvareni su u protuvrijednosti od 115.440.202,22 dinara, što je 97,93 posto od planiranog godišnjeg obujma. Prihodi proračuna ostvareni su u vrijednosti od 526.306.454,49 dinara, od toga 350.000.000 dinara čini neplanirana pozajmica iz sredstava Konsolidiranog računa trezora.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće u povodom ove točke dnevnoga reda, istaknuo da je sudjelovanje u proračunu od poreza i doprinosa 40 posto.

„Jasno je što znače uplate poreza i doprinosa na plate za proračun ovoga grada. Odgođena je uplata na četiri mjeseca, a to je jedna od mjera kako bi se ublažili nepovoljni uvjeti i okolnosti kao posljedica pandemije korona virusa na gospodarstvo“, rekao je Bakić.

Podcrtao je da je zaduženje kod trezora bilo neminovno i da nije posljedica ičije greške ili nepravilnog vođenja grada.

13766_2.jpg

"U pitanju je bilo 230 milijuna dinara za uplatu izvođačima. Morao se poštovati zakonski rok, obzirom na to da ta transferna sredstva nisu prenesena s razine republike, jer je država u cilju zaštite života i zdravlja građana Srbije sva sredstva preusmjerila na nabavu medicinske opreme i zaštitnih sredstava i da bi ublažila i neke druge nepovoljne okolnosti po gospodarstvo. Sto milijuna dinara je obrok glavnice koju je JKP ’Vodovod i kanalizacija’ moralo isplatiti Europskoj banki za obnovu i razvoj (EBRD) i to su tih 350 milijuna gdje je grad morao interventno djelovati. Zato smo se obratili državi da nam pomogne u vraćanju tog duga koji se mora izmiriti do kraja ove godine. U normalnim uvjetima, inače, priliv u proračun grada  je oko 450 milijuna, u ovim okolnostima korone virusa priliv je negdje oko 300 milijuna dinara. To je po jednom kvartalu 450 milijuna dinara manje i to su ozbiljna sredstva“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Usvojen je i Plan detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane „Maestrale ring“ na teritoriju grada Subotice. Direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević izjavio je, obraćajući se medijima u povodu ove točke dnevnoga reda, da se radi o prostoru od oko 6.700 hektara, da će snaga vjetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će će proizvoditi više od tisuću gigavat-sati struje godišnje, što je, kako je naveo, dovoljno struje za više od 200.000 kućanstava.

„Ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu jest mreža od više od sto kilometara atarskih putova koja treba pokriti dopremanje opreme do tih 113 stupnih mjesta, odnosno 113 vjetrogeneratora. Plan detaljne regulacije je samo prvi korak, dakle to je preduvjet za izradu projekata, a investitor će dalje, u suradnji s resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti razvijati ovaj projekt do izgradnje. Kada započne izgradnja negdje između 300 i 400 ljudi, većinom iz lokala, bit će zaposleno na izgradnji ovog vjetroparka“, istaknuo je Radivojević.

Na današnjoj sjednici donesena su i rješenja o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova više savjeta, kao i više povjerenstava, među ostalim i Izbornog povjerenstva Grada Subotice, Povjerenstva za davanje prijedloga za naziv ulica i Povjerenstva za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriju grada Subotice.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor izjavio je – reagirajući na konstataciju izrečenu sa skupštinske govornice o „neuključenosti predstavnika hrvatske nacionalne zajednice“ u tim skupštinskim savjetima i povjerenstvima – da je imao potrebu da se, u svojstvu predlagača akta, obrati zbog toga što je i Skupština grada Subotice predstavničko tijelo gdje se iznose i politički stavovi.

„Obzirom na to da sam ne samo ja, kao  predlagač akta, nego i cijela koalicija na gradskoj razini optuženi da smo diskriminirali hrvatski narod, želio bih najoštrije to demantirati i reći da to niti je bila namjera, niti je to bio cilj, niti je do toga došlo. Podsjetit ću da sam ja vjerojatno prvi predsjednik gradske skupštine koji se s ove govornice u povodu obilježavanja Dana grada obratio i na hrvatskom jeziku. Jednako tako, a bilo je već riječi o tome, usprkos protivljenju bunjevačke nacionalne zajednice i gradonačelnik i ja bili smo prisutni na otkrivanju biste biskupu Ivanu Antunoviću. Položaj hrvatske nacionalne zajednice neće zavisiti od toga hoćete li imati člana u ovim povjerenstvima ili nećete. Ukoliko je bilo toliko bitno da imate člana, postojala je mogućnost da u razgovoru s gradonačelnikom ili sa mnom dođemo do jednog kompromisnog rešenja. Mislim da ovo nije u interesu ni hrvatske zajednice, ni Skupštine, ni DSHV-a, niti bilo koga drugog“, istaknuo je Bálint Pásztor.

13766_3.jpg

Naveo je da je poznato da Skupština grada ima stalne i povremene odbore, da su u stalnim odborima predstavnici svih vijećničkih skupina koje su osvojile mandate i da članove u povremenim povjerenstvima, o kojima se trenutačno raspravlja, delegiraju samo vijećničke skupine koje su dijelom vladajuće većine.

„Vi želite participirati u vlasti, obnašati dužnosti, imati pogodnosti i privilegije, a da ujedno ne glasujete za neke odluke koje su za vas neprihvatljive. Tako se ne zastupa interes nacionalne zajednice. Vi želite imati privilegije, a ne želite biti u koaliciji sa SNS i SVM, jer imate nešto protiv ne znam koga i ne znam čega. Predlažem da odlučite jeste li dijelom vladajuće većine ili ste oporba. Ne možete desetljećima biti i na vlasti i u oporbi. Ne možete ići na listi oporbenih stranaka, a ujedno očekivati od vlasti da vam rješava probleme. Ne možete biti protiv Aleksandra Vučića, a opet da od tog istog Aleksandra Vučića tražite da vam rješava probleme. Mislim da je prijedlog uravnotežen, mislim da hrvatska zajednica neće biti diskriminirana i mislim da ćemo imati dobre i stalne i povremene odbore, odnosno povjerenstva u ovom mandatnom razdoblju u Skupštini grada“, naglasio je Bálint Pásztor.