Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Otvorene nove prostorije Zavičajne zajednice „Republika Srpska“ u Subotici

05.11.2020.

Danas su, u ulici Zrinjskog i Frankopana br. 27, otvorene nove prostorije Zavičajne zajednice „Republika Srpska“ u Subotici. Skromnoj svečanosti upriličenoj u tom povodu prisustvovali su član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva, Srđan Samardžić i Borislav Maksimović, savjetnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

13768_1.jpg 

Srđan Samardžić je, obraćajući se nazočnima, podsjetio da subotička lokalna samouprava čini sve da konkretnom potporom pridonese poboljšavanju položaja naših sunarodnika koje su burni događaji izmjestili s njihovih stoljetnih ognjišta i primorali da nova ognjišta grade i ovdje, u Subotici.

Istaknuo je da mu je posebno drago što su o ovom novoadaptiranom prostoru osigurane i prostorije u kojima će se organizirati besplatna nastava za djecu iz svih zavičajnih udruženja, među ostalim i iz srpskog jezika i povijesti.

13768_2.jpg

„Grad Subotica će i ubuduće, u granicama vlastitih mogućnosti, pružati potporu zajednicama i udruženjima koja ustrajno i posvećeno čuvaju vlastiti jezik, vlastito pismo, vlastitu tradiciju, vlastitu vjeru, dakle vlastiti identitet u cjelini. I na kraju, dozvolite mi poštovani prijatelji u ime gradonačelnika Stevana Bakića i vlasitio ime Zavičajnoj zajednici 'Republika Srpska' u Subotici  poželjeti puno uspjeha u daljnjem radu“, naglasio je Samardžić.

Predsjednik Skupštine Zavičajne zajednice „Republika Srpska“ u Subotici, Miroslav Karan, rekao je, među ostalim, da je temeljni cilj ovog udruženja njegovati i čuvati tradiciju i običaje srpskog naroda i sve što nas oplemenjuje i potiče biti boljim ljudima.

13768_3.jpg

„Kako bismo naš cilj ostvarili organiziramo manifestacije raznih značajki. Pokrećemo humanitarne akcije, promoviramo našu povijest i kulturu putem brojnih kolokvija, uključujemo mlade ljude na kojima je budućnost i ostvarujemo čvrstu suradnju s drugim udruženjima i organizacijama“, kazao je Karan.

 Pozdravljajući naočne u ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i direktora Mlađena Cicovića, Borislav Maksimović je kazao da Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ u Subotici na najbolji način njeguje i čuva običaje i tradiciju svog zavičaja.

Imali smo s vama, dodao je, dobru suradnju i na brojnim projektima i nadamo se da će se ona nastaviti, a sve u cilju poticanja i jačanja veza i suradnje Republike Srpske i Republike Srbije.

13768_4.jpg

„Nikad potpore i pomoći Republici Srpskoj iz Srbije nije nedostajalo, ali ta potpora i pomoć osobito je intenzivirana posljednjih sedam godina. O toj pomoći i podrški svjedoče brojni projekti, od gospodarstva do kulture, koji su financirani od Vlade Republike Srbije. I zato svaku priliku koristimo zahvaliti se čelništvu i građanima Srbije na svemu što čine na jedinstvu i očuvanju nacionalnog identiteta našeg naroda, na uspostavljanju kulture sjećanja, na ekonomskom oporavku i preporodu naših republika“, naglasio je Maksimović.

Novoadaptirane prostorije obuhvaćaju ured i veliku dvoranu predviđenu za sastanke, druženja, rad raznih sekcija, dvije učionice za organiziranje besplatne nastave za djecu iz svih zavičajnih udruženja (srpski, ruski, engleski, matematika, povijest, rad na računalima, …), kao i zavičajnu knjižnicu.

13768_5.jpg