Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana smotra Zimske službe

06.11.2020.

Direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević obavio je danas, u krugu Javnog poduzeća za prijevoz putnika u gradskom i prigradskom prometu „Subotica-trans", na Segedinskoj cesti, smotru opreme i ljudstva poduzeća „Extra-auto transport” iz Vrbasa, angažiranih za potrebe Zimske službe na teritoriju grada Subotice. Za čišćenje 127 kilometara lokalnih cesta, 127 kilometara gradskih ulica i više od 160.000 četvornih metara trgova, pješačkih površina i biciklističkih staza osigurana je kvalitetna mehanizacija i dovoljno ljudstva, rizle i soli.

13769_1.jpg

Uz podsjećanje da, po Zakonu o cestama, Zimska služba traje od 1. studenog do 1. travnja sljedeće godine, Radivojević je, obraćajući se medijima, izjavio da je ove godine mreža koja se održava u zimskim uvjetima povećana za 25 posto, jer su, kako je rekao, nakon izgradnje „Ipsilon“ kraka određene dionice državnih cesta prešle u ovlast lokalnog upravljača puta.

13769_2.jpg

"Sredinom ove godine, Javno poduzeće ’Putevi Srbije’ povjerilo nam je te dionice. Riječ je o Kelebijskoj cesti, kao i Somborskoj cesti, do prvog rotora s ’Ipsilon’ krakom, Zagrebačkoj ulici i Beogradskoj cesti, do Bajnatske ulice. To je povećalo mrežu koju održavamo za 17 kilometara, a kada u obzir uzmemo i biciklističke staze izgrađene u 2019. godini, a to je biciklistička staza u Bačkim Vinogradima, na Horgoškoj i Kelebijskoj cesti, površine 21.600 četvornih metara koju smo uzeli u održavanje, obujam Zimske službe povećan je za 25 posto. U zaštićenom dijelu Parka prirode Palić poslove na Zimskoj službi radi JP ’Palić-Ludaš’. Imamo 127 kilometara lokalnih cesta, 127 kilometara gradskih ulica i više od 160.000 četvornih metara trgova, pješačkih površina i biciklističkih staza. U ovu svrhu u proračunu grada predviđeno je 65 milijuna dinara”, istaknuo je Radivojević.

U ime poduzeća „Extra-auto transport”, novinarima se obratio Miloš Ljubisavljević koji je rekao da će se baza mehanizacije Zimske službe nalaziti na Paliću, kao i prethodnih godina.

„Trgovi, ulice, ceste i sve gradske prometnice bit će održavani prema planu i programu rada Zimske službe mehanizacijom koju taj plan i predviđa. U gradu se ceste održavaju posipanjem soli iz razloga da se kanalizacijska mreža ne bi zagušivala, dok se na otvorenim prometnicama ceste posipaju solju i rizlom. Osim kamiona opremljenih nosačima za so, u sastavu Zimske službe nalazi se i pet kamiona nosivosti do pet tona, dva utovarivača, jedan grejder, šest kombiniranih strojeva i 45 radnika. Osigurana je i sol za podjelu trećim osobama, kao i kante koje će se nalaziti u užem središtu grada gdje će građani moći preuzeti sol za vlastite potrebe. Kante će redovito biti dopunjavane. Naš zadatak je da ceste budu prohodne i da svi sudionici u prometu ostanu sigurni. Za ovu sezonu je kupljeno i lagerovano 1.300 tona rizle i 1.300 tona soli“, naveo je Ljubisavljević.

13769_3.jpg