Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

12.11.2020.

U povodu obilježavanja 102. obljetnice od ulaska srpske vojske u Suboticu večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“ koju su organizirali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica, Grad Subotica i Udruženje ratnih dragovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovatelja. Akademiji je prisustvovao i član Gradskog vijeća Srđan Samardžić.

13774_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i vlastito ime, Samardžić je podsjetio da je 13. studenog 1918. godine, u 18 sati i 35 minuta, na subotičku željezničku postaju pristigao vlak slobode u kome su bili naši osloboditelji, junaci Drugog bataljona Osmog pješadijskog puka Dunavske divizije slavne srpske vojske.

„Na tlo Subotice stupili su solunski junaci. Dočekali su ih oduševljeni subotički Srbi i Bunjevci, zasipajući ih cvijećem, pokličima i bratskim pozdravima. Malo je poznato da su tu bili i predstavnici Mađara, koji su također pozdravili srpske vojnike kao izaslanike 'slobodne i demokratske države'. Navečer se, na svečanom prijamu, prvi put u subotičkoj javnosti čula himna 'Bože pravde'. Važno je uvijek ponosno reći da od srpskog vojnika u gradu nije nitko stradao, niti je kakvu štetu imao. Subotica je srpsku vojsku dočekala u bratski zagrljaj“, rekao je Samardžić.

Naveo je da je prvi zapovjednik grada, pukovnik Vladislav Krupežević, subotičkom novinaru Josipu Šokčiću rekao da se ono što je doživio od subotičkih Bunjevaca ne može opisati, niti zaboraviti.

„Svjedočio je da su mu vojnici govorili kako su iznijeli glave iz mnogo ratova, ali su ih kod Bunjevaca prosto izgubili. Toliko je bilo neprestano gostoprimstvo, ljubav i poštovanje koje im je ukazano od bratskog naroda u Subotici. Tako je isto i regent Aleksandar Karađorđević, napuštajući Suboticu poslije trodnevna posjeta 1919. godine, povjerio gradonačelniku Matijeviću da će mu boravak u našem gradu ostati najljepša uspomena“, kazao je Samardžić.

Istaknuo je da su ovo doista najbolji primjeri bratskih odnosa Srba i Bunjevaca, kojima, kako je rekao, ostajemo posvećeni danas i zauvijek.

„Večerašnja manifestacija je najbolje podsjećanje na ove slavne dane i drago mi je što se, uz potporu Grada Subotice, ona održava bez prekida. U ovoj teškoj godini poštujemo sve mjere zaštite zdravlja pri svjedočenju našeg zajedništva“, naglasio je Samardžić.

Podsjetio je da se prije jednog stoljeća svijet također suočio s pandemijom, da je španjolska gripa od 1918. do 1920. godine odnijela 50 milijuna života i da su njezino širenje u Subotici spriječile članice „Dobrotvorne zadruge Srpkinja“ i „Bunjevačke dobrotvorne zadruge žena“ koje su, zajedničkim snagama, organizirale bolnicu s 200 kreveta za njegu srpskih vojnika.

„Tijekom osam mjeseci borbe s bolestima koje su junaci donijeli s ratišta one su osigurale i posteljinu, pribor, namirnice, a pacijentima su omogućile i proslaviti krsnu slavu. Ponosni smo danas što naša solidarnost u Subotici i Srbiji ne zaostaje za velikim djelima naših predaka. Kao i prije jednog stoljeća, do pobjede ćemo stići zajedno“, poručio je Srđan Samardžić.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Bunjevačke matice Veljko Vojnić, i predsjednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Na akademiji je izvedena Duodrama „Arhangelov Vojnik” po tekstu Momčila S. Trifunovića. Režiju za ovaj kazališni komad radio je Aleksandar Lazić, a izveli su je Predrag Vasić i Aleksandar Lazić. Kazališna predstava „Arhangelov vojnik” bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, životnom pričom najmlađeg bojnika u historiji ratovanja Mihaila Madžarevića, odlikovanog s tri Karađorđeve zvijezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim križom… Nepravedno zaboravljenog u srbijanskoj historiji.

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pjesmom „Podvikuje bunjevačka vila“.

13774_2.jpg