Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zaređen novi subotički biskup

14.11.2020.

U Subotičkoj biskupiji zaređen je novi biskup, mons. Slavko Večerin. Misa u povodu njegova ređenja održana je 14. studenog u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Ređenju su pored ostalih prisustvovali i predstavnici Grada Subotice: u ime gradonačelnika Stevana Bakića, Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća, i predsjednik gradske skupštine dr. Bálint Pásztor.

13776_1.jpg

Glavni zareditelj bio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i zrenjaninski biskup Ladislav Német. Suzareditelji su bili umirovljeni subotički biskup Ivan Pénzes i biskup grkokatoličke Eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu Đura Džudžar. U liturgiji su sudjelovala i devetorica biskupa, iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Kandidata za ređenje su pratila dvojica prezbitera: preč. Ferenc Fazekas, bačkotopolski župnik i dekan i preč. Željko Šipek, župnik u Žedniku.

Mons. Német, tijekom ređenja je među ostalim istaknuo kako "ovu blagodat ne primaš da bi je zadržao za sebe, već da živeći s njom služiš svojem stadu". Német se također osvrnuo na osobitosti prošlosti i sadašnjosti Subotičke Crkve.

„U historijskom procesu formiranja identiteta moramo zadržati ono što je naša naročita, katolička, kršćanska samosvijest ovdje, na ovim prostorima. Još mnogo drugih nacija se izjašnjavaju kršćanima na ovim prostorima. Ne odričimo se vlastita jezika, vlastite kulture, razvijajmo i podržavajmo ih po svaku cijenu. Želimo ih održati u životu, jer smo ovdje rođeni, nismo migranti ili doseljenici, ovdje imamo vlastite korijene. Ovo je naša domovina. Istodobno, moramo razmišljati i o onim mlađim generacijama koje su već zaboravile jezik svojih roditelja, svojih baka i djedova: moramo doći i do njih“, kazao je biskup Német.

Euharistijska liturgija odisala je bogatstvom baštine pojedinih katoličkih naroda u Bačkoj: darove na oltar su prinijeli vjernici u mađarskim, hrvatskim, šokačkim, bunjevačkim i slovačkim nošnjama. Nakon službe pričesti, upućene su riječi pozdrava. Nadbiskup Luciano Suriani, apostolski nuncij u Srbiji, izrekao je pozdrav i prenio blagoslov Svetog Oca.

Pozdrav biskupu je uputio i mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita.

Nakon zaređenja biskup Večerin izrekao je svoju zahvalu biskupima, delegatima, redovničkim provincijalima i provincijalkama te njihovim delegatima i delegaticama, svećenicima i vjernicima laicima. Biskup se zahvalio glavnom zareditelju i suzarediteljima, te je mons. Pénzesu zahvalio što je više od trideset godina upravljao Subotičkom biskupijom.

Pored predstavnika lokalne samouprave grada Subotice, državnih vlasti, Vlade i diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke u Srbiji, na misi su gosti bili i predstavnici nacionalnih vijeća Hrvata, Mađara i Bunjevaca. Uz njih, pozivu su se odazvali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Reformatske kršćanske crkve u Srbiji i Evangeličke kršćanske crkve augsburške vjeroispovijesti.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor "Albe Vidaković" pod ravnanjem mag. art. Csabe Paskóa i Miroslava Stantića, uz pratnju mag. art. Kornelija Vizina na orguljama i Komornog sastava Subotičke filharmonije.

Zbog epidemioloških mjera, misa se slavila bez nazočnosti puka, a nazočili su samo crkveni i drugi dužnosnici.

13776_2.jpg