Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položeni vijenci i cvijeće na spomenik „Balada vješanih“

18.11.2020.

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik „Balada vješanih“, obilježena je 79. obljetnica od tragičnog 18. studenog 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prijekim sudom, osudili na smrt i pogubili vješanjem petnaestero subotičkih mladih domoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma. U ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga vijenac je položio načelnik Okruga Dragi Vučković, a u ime građana Subotice,  lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a vijenac su položili član Gradskog vijeća Ilija Đukanović, zamjenik predsjednika Skupštine grada, Nebojša Crnogorac, i tajnik GO SUBNOR Subotica, Nikola Ivošević.

13780_1.jpg

Dragi Vučković je, u tom povodu, izjavio da Republika Srbija i Grad Subotica njeguju kulturu sjećanja na nevine žrtve željne živjeti u slobodi.

„Republika Srbija i Grad Subotica će uvijek odavati počast i njegovati kulturu sjećanja na one koji su željeli živjeti u slobodi, koji su se svjesno suprotstavili onima koji ugnjetavaju ljudska prava na slobodu i razvitak svakog čovjeka, bez obzira na naciju, vjeru, opredjeljenje… Ovaj datum i sjećanje na tu tragediju značajni su za Suboticu, bili su to mladi, školovani ljudi koji su trebali nositi budućnost ove zajednice i ovog grada. Živimo, nažalost, u vremenu kada se izokreće sustav vrijednosti i nastavljaju pokušaji revizije povijesti. Republika Srbija i Grad Subotica će se na svaki mogući način odupirati pokušajima prekrajanja historijskih istina. Naša obveza je čuvati i njegovati tradiciju antifašizma i sjećanja na ljude koji su za slobodu dali živote i uvijek se boriti za istinske ljudske vrijednosti“, poručio je Dragi Vučković.

U ime Gradskog odbora SUBNOR Subotica, medijima se obratio Nikola Ivošević, a u ime Mjesnog odbora SUBNOR-a „Centar I, II, III“, Aleksandar Toković.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih ruža za 15 palih žrtava. Vijence na spomenik položila su i izaslanstva Židovske općine Subotica i Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Poslije polaganja vijenaca na spomenik „Balada vješanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Sjevernobačkog upravnog okruga položili su vijence i na Židovskom groblju, gdje je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima židovske nacionalnosti.

13780_2.jpg