Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Predstavljen letak u okviru projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“

19.11.2020.

U povodu završetka projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“ s posebnim osvrtom na radnu eksploataciju, u kojem je sudjelovao Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice, danas je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) – filijala Subotica održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen letak urađen u okviru projekta koji će biti podijeljen građanima putem NSZ – filijala Subotica, kao i ostale aktivnosti realizirane u okviru projekta. Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva i koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice, Ilija Đukanović,  izjavio je u tom povodu, da je letak namijenjen nezaposlenim i zaposlenim osobama, učenicima srednjih škola viših razreda, ali i organizacijama civilnog društva koji su članovi lokalnog tima, a bave se problemima trgovine ljudima.

 13783_1.jpg

Projekt „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“ provodio se, pored Subotice, i u Srijemskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu i Vranju u okviru zajedničkog programa Europske unije i Savjeta Europe, uz podršku Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno utemeljenog nasilja „Atena“, istaknuo je Đukanović, i dodao da se projekt realizirao u razdoblju svibanj-prosinac 2020. godine.

„Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima s posebnim osvrtom na radnu eksploataciju, a nositelji aktivnosti bili su lokalni timovi za borbu protiv trgovine ljudima u tih pet navedenih gradova. U okviru projekta urađeno je nekoliko aktivnosti: održavanje fokus grupa s članovima Lokalnog tima na temu radne eksploatacije i to izviješće je dostupno na službenoj internet-prezentaciji Grada Subotice, održavanje onlajn mentorske sesije u povodu Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima 20. listopada ove godine, izrada letka kojeg danas predstavljamo i izrada video-spota u realizaciji s volonterima Gradske organizacije Crvenog križa Subotica koji će biti predstavljen u predstojećem razdoblju“, naveo je Đukanović.

 Naglasio je da je letak koji se danas predstavlja namijenjen nezaposlenim i zaposlenim osobama, učenicima srednjih škola viših razreda, ali i organizacijama civilnog društva koji su članovi Lokalnog tima, a bave se problemima trgovine ljudima.

13783_6.jpg

 „Letak je informativan, tiskan je u 5.000 primjeraka i ima četiri cjeline: opći dio, dio iz Ustava i zakona, dio o radnim pravima i dio o radnoj eksploataciji, kao i telefone koje građani mogu pozvati. Želim se zahvaliti članu tima iz Nacionalne službe za zapošljavanje na inicijativi za izradu ovoga letka, kao i UG 'Atena' na podrški. Obzirom na to da u projektu nisu sudjelovali svi lokalni timovi u Srbiji, vjerujem da su dosadašnje aktivnosti Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice bile preporuka da sudjelujemo i u ovom projektu“, zaključio je Ilija Đukanović.

 Suradnik za odnose s javnošću u NSZ – filijala Subotica, Elvira Szécsi Erdman, rekla je, među ostalim, da je u posljednje vrijeme na zajedničkim aktivnostima Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice vezanim uz projekt „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“, u koji je uključena i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Subotica, akcent bio na radnoj eksploataciji.

13783_3.jpg 

„Nacionalna služba za zapošljavanje može informirati tražitelje zaposlenja, odnosno nezaposlene osobe, a jedna od njenih temeljnih djelatnosti je posredovanje u tuzemstvu i inozemstvu, jer radna eksploatacija se može dogoditi i u tuzemstvu, i izvan granica naše zemlje. Svugdje, dakle, postoji opasnost od ovog problema, ali mi smo tu da, kao tim, radimo na tome da do radne eksploatacije ne dođe. U smislu posredovanja surađujemo s nekoliko država, pored ostalih i s Njemačkom i Slovenijom. Da bi došlo do prevencije ovog problema, rodila se ideja da se napravi ovaj letak kako bi se o toj temi informirale osobe koja traže zaposlenje. Osobama koja traže zaposlenje letke će u svakodnevnom radu dijeliti naši suradnici i savjetnici, a ukoliko se dogodi da dođe do radne eksploatacije mi ćemo te osobe uputiti u druge institucije mjerodavne za rješavanje tog problema“, kazala je Elvira Szécsi Erdman.

13783_4.jpg