Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena četvrta sjednica Skupštine grada

02.12.2020.

„U četvrtak, 3. prosinca 2020. godine, održat će se četvrta redovita sjednica Skupštine grada Subotice, za čiji dnevni red je predviđeno osam točaka. Postojala je mogućnost održavanja ove sjednice u drugoj polovici prosinca, skupa s proračunom i svim onim temama koje se redovito svake godine nalaze na posljednjoj sjednici Skupštine grada, međutim, radi aktualne epidemiološke situacije smatrao sam kako je bolje održati dvije kraće sjednice, nego jednu dulju. Drugi razlog je što smo i do sada prvoga četvrtka u mjesecu imali sjednicu Skupštine grada, a treći što je prva, po mom mišljenju i najvažnija točka dnevnog reda Donošenje Rješenja o donošenju Programa zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta na području grada Subotice u 2020. godini. Taj program, na koji je Grad dobio suglasnost od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, od iznimne je važnosti i za poljoprivredne proizvođače i za Grad Suboticu u smislu ostvarenih prihoda“, izjavio je predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

13812_1.jpg

Uzimajući u obzir važnost ove točke dnevnog reda, naglasio je, u dogovoru s gradonačelnikom Stevanom Bakićem donijeli smo odluku da se ova sjednica zakaže i da se odmah, čim su se stvorili uvjeti, usvoji ovo rješenje o programu poljoprivrednog zemljišta.

„Razmatrat ćemo i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Subotice. Razlog je usuglašavanje s izmijenjenim Zakonom o turizmu Republike Srbije. Treća točka dnevnog reda je Donošenje Rješenja o davanju suglasnosti na Drugu izmjenu Programa poslovanja Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladeži s financijskim pokazateljima za 2020. godinu, a četvrta Donošenje Rješenja o davanju suglasnosti na Prvu izmjenu Programa poslovanja Fonda 'Dr. Rehák Lászlo' s financijskim pokazateljima za 2020. godinu“, rekao dr.sc. Bálint Pásztor.

Peta točka dnevnog reda je Donošenje Rješenja o imenovanju direktora ustanove Zoološki vrt Palić, kazao je Pásztor i dodao kako je natječaj proveden i da će direktorom biti imenovan Petar Savić, diplomirani ekonomist koji je i u prethodnom mandatu bio direktor Zoološkog vrta.

Naveo je da je šesta točka Donošenje Rješenja o imenovanju članova i zamjenika članova Gradskog Vijeća roditelja Grada Subotice, da su članovi Gradskog vijeća roditelja predstavnici vijeća roditelja svih ustanova s područja grada Subotice i da prijedlog dostavlja direktor svake ustanove.

„Članovi se imenuju do završetka školske 2020/21. godine i ovo je jedna točka dnevnog reda koju bi trebalo što prije usvojiti, jer je školska godina u tijeku. Imamo još dva personalna pitanja na dnevnom redu, a to su imenovanje predstavnika Grada Subotice u Skupštinu Društva s ograničenom odgovornošću 'Poslovni inkubator' i Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju članova Školskog odbora Ekonomske srednje škole 'Bosa Milićević'. Umjesto Daniela Gyivanovitya, koji je podnio ostavku zbog toga što je postao narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za predstavnika Grada Subotice u Skupštini DOO 'Poslovni inkubator' bit će imenovan Petar Zvekan. Poslednja točka odnosi se na razrješenje i imenovanje članova Školskog odbora Ekonomske škole ispred Vijeća roditelja“, rekao je Bálint Pásztor.

Naglasio je kako se Program zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta na području Grada Subotice donosi svake godine na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srbije, po prethodno pribavljenom mišljenju povjerenstva koju formira gradonačelnik.

„Godišnji program sastoji se iz tri dijela. Najvažniji dio je, vjerojatno onaj koji predviđa da naknada za davanje u najam u visini od 40 posto ostvarenih sredstava pripada Gradu i da će sukladno tome Grad ostvariti prihod od 63 milijuna 377 tisuća dinara. Radi se o ukupno nešto više od 7.000 hektara koji su predmet ovog programa, a svake godine sve je manje, zbog izmjene zakon. Za razliku od neke prethodne prakse, kada je ovo zemljište davano u najam na godinu dana, sada postoji mogućnost za davanje u najam na 10 i više godina. Trideset posto ide na dražbu, a ostalo se dijeli prije svega stočarima i bez naknade daje se na uporabu obrazovnim, socijalnim i drugim institucijama“, naglasio je dr.sc. Bálint Pásztor.

Uz zaključak kako je današnja tiskovna konferencija održana sukladno novouvedenoj praksi da se prije održavanja sjednica gradske skupštine održi tiskovna konferencija kako bi se i novinari, i građani upoznali s temama o kojima će se raspravljati na sljedećoj sjednici Skupštine grada, dr.sc. Bálint Pásztor naglasio je kako će se na četvrtoj redovitoj sjednici Skupštine grada Subotice poštovati sve preporučene epidemiološke mjere.