Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad Subotica realizirao projekt javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvjetu

04.12.2020.

Uspješno je završena zamjena starog i neučinkovitog osvjetljenja suvremenim svjetiljkama s LED tehnologijom projektom javno-privatnog partnerstva u Gradu Subotici s prigradskim naseljima. Trajanje jamčanog razdoblja održavanja je 13 godina za koga će Grad izravno uštedjeti najmanje 983.954,83 eura+pdv odnosno na godišnjoj razini ušteda će biti najmanje 75.688,83 eura+pdv.

13816_1.jpg

Realizaciju uvođenja novog javnog osvjetljenja obavila je tvrtka Smart Energy Investment Kft Budimpešta s podizvođačima Rasvjeta doo Subotica i HS Engineering doo Novi Sad. Ova mađarska tvrtka je financirala cjelokupnu implementaciju projekta.

Novo osvjetljenje ima prosječno dvostruko bolju osvjetljenost i kakvoću osvjetljenosti što je od iznimnog značaja za sigurnost na ulicama kako za pješake tako i za vozače. Zajamčena ušteda električne energije tijekom trajanja ugovora je 72,82 posto, a poboljšat će se i energetska sigurnost i smanjiti emisija ugljen-dioksida za oko 8.300 tona svake godine, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina. Ovakav učinak smanjenja emisije ugljen-dioksidapredstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog zagađenja zraka sukladno svim preporukama.

„Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primijenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu bez naknade. Prvi najznačajniji učinci su već ostvareni, a zrcale se u tome što je u prethodnih 5 mjeseci koliko je trajala implementacija, eksploatacija učinaka povećanja kakvoće, ostvarena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo.

Prepoznavanje javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili općinu je istodobno i ulaganje u budućnost“, izjavio je Obrad Tadić, direktor tvrtke Smart Energy Investment Kft.           

„Mi kao Grad ne izdvajamo nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvjetljenje možemo bolje iskoristimo za druge važne segmente razvitka Grada. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva. Naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove“, izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ugrađeno je oko 12.900 svjetiljki s oko 270 sustava za uključivanje i isključivanje. Svaka od novih Schreder LED svjetiljki ima vijek trajanja od 25 godina, što je gotovo dvostruko više od trajanja ugovora. Ovim projektom još jedan grad u Srbiji ima uličnu rasvjetu prema propisanim (EU) standardima.

13816_2.jpg