Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Održan okrugli stol na temu mjera populacijske politike

11.12.2020.

On-line okrugli stol pod sloganima „Vojvodino - djeca ti se rađala“ i „Subotico - djeca ti se rađala“, održan je u petak u organizaciji Udruženja „Korak sigurnosti“ iz Subotice na temu promoviranja mjera populacijske politike u Vojvodini, Subotici i Staroj Pazovi. Projekt je poduprt na pokrajinskoj i lokalnoj razini.

13836_1.jpg

Skup je otvorila Aleksandra Vukomanović, predsjednica Udruženja „Korak sigurnosti". Ona je istaknula da je okrugli stol organiziran s ciljem podrobnijeg upoznavanja i zajedničkog sagledavanja pronatalitetnih mjera koje se provode na razini republike, pokrajine i lokalnih samouprava.

- Sve projektne aktivnosti su nastale iz potrebe njihova razmatranja, sagledavanja i nalaženja rješenja kako prevladati ograničenja da svaki pojedinac postane svjestan neophodnosti promjena u ponašanju i razmišljanju po pitanju rađanja djece. Nadamo se da će sudionici, predstavnici lokalnih samouprava iz Subotice nakon on-line okruglog stola i izlaganja primjera dobre prakse rada Savjeta za populacijsku politiku Općine Stara Pazova biti motivirani uputiti vlastite prijedloge za formiranje Savjeta za populacijsku politiku Grada Subotice - rekla je Vukomanović.

Grad Subotica iz godine u godinu promiče mjere populacijske i pronatalitetne politike s ciljem da kroz različite usluge, ali i razvitak infrastrukture, ohrabri roditelje kako bi se odlučili na proširenje obitelji, navela je tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović. Dodala je da se oko milijun dinara izdvaja za in vitro oplodnju, da je roditeljski doplatak za prvorođeno dijete 10.000 dinara, jednokratna pomoć trudnicama 15.000 dinara i da je u tu svrhu izdvojeno više od 30 milijuna dinara.

„Istaknula bih da u Sjeverno-bačkom okrugu oko 17 posto parova nije u mogućnosti prirodnim putem doći do potomstva te da im je otvaranjem Centra za in vitro oplodnju u Općoj bolnici u Subotici, znatno olakšan postupak izvantjelesnog začeća. Grad Subotica je od 2016. godine za adaptaciju prostora izdvojio ukupno 17,5 milijuna dinara, dok su Pokrajinska vlada, Vlada Mađarske i Internacionalni klub žena skupa uložili 300.000 eura. Otvaranje Centra za in vitro oplodnju je događaj od velikog značaja ne samo za grad, nego i za cijelu zemlju“, rekla je Jasmina Stevanović.

Prema riječima pomoćnice pokrajinskog tajnika za demografiju i ravnopravnost spolova, Svetlane Selaković, uočeno je da su nove republičke i pokrajinske mjere dovele do povećanja rađanja trećeg ili četvrtog djeteta. Podsjetila je da su u Vojvodini trenutačno aktualne tri mjere, 15.000 dinara za nezaposlene majke, sufinanciranje VTO u iznosu od 240.000 dinara za jedan pokušaj u tekućoj godini, kao i troškovi krioembrio transfera za sve žene do 45 godine i 1,2 milijuna dinara za obitelji u kojima se rodi treće i četvrto dijete za poboljšanje uvjeta stanovanja.

- Do sada, od 2018. godine, Pokrajinsko tajništvo za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost spolova raspisalo je tri natječaja za sredstva kojima se poboljšavaju uvjeti stanovanja. Oko 350 obitelji je dobilo ova sredstva i ima puno obitelji iz Subotice i okolice koje su ih iskoristile na najbolji način. U Tajništvu se svake godine obavlja raščlamba mjera svih 45 lokalnih samouprava i uočeno je da se neke mjere na lokalnoj razini ponavljaju. To je razlog zašto bi svaka lokalna samouprava trebala fomirati Savjet za demografiju i preporučiti mjere koje će biti šire od zakonskih i pokrajinskih, a stimulativno bi utjecala na obitelji da se opredijele za rađanje još djece“, istaknula je Svetlana Selaković.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, istaknuo je da Grad Subotica od 2018. godine podupire Udruženje "Korak sigurnosti" putem natječaja za financiranje ili sufinanciranje projekata i programa iz područja društvenog i humanitarnog rada.

„Smatram da su projektne aktivnosti, različite radionice i organiziranje okruglih stolova i tribina, koje se rovode putem projekta 'Subotico, djeca ti se rađala 2020' važne da bi se javnost upoznala s mjerama populacijske politike, kako s republičke i pokrajinske tako i s lokalne razine. Grad Subotica svake godine u okviru proračuna i Programa potpora roditeljstvu i rađanju pruža potporu rodiljama i trudnicama s teritorija grada Subotice. Također, kao grad imamo odličnu suradnju s resornim ministarstvima i pokrajinskim tajništvom sa socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost spolova. Grad Subotica će i u predstojećem razdoblju voditi odgovornu socijalnu politiku i pružat će potporu kako ustanovama tako i organizacijama i udruženjima s teritorija grada Subotice“, naglasio je Đukanović.