Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad odgovorno brine o vodi

15.12.2020.

Izvršni direktor resora investicija i razvitka JKP „Vodovod i kanalizacija“, Csaba Sánta, i predstavnik konzorcija tvrtki „Sade“, iz Beograda, „Weolia Water“ iz Francuske i GP „Graditelj“ iz Novoga Sada, Petar Bjegović, potpisali su danas zapisnik o primopredaji radova na izgradnji Postrojenja za preradu vode na drugom središnjem gradskom kompleksu vodoopskrbe Vodozahvat II na Magnetnim poljima, izgrađenog u okviru Projekta za unaprjeđenje vodnih sustava grada Subotice koji je realiziran na temelju Odluke i Ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) i donacije Europskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. Ugovorena vrijednost investicije iznosi oko 5,5 milijuna eura. Svečanom potpisivanju zapisnika o preuzimanju novog objekta prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Subotice, dr. Bálint Pásztór, zamjenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, predstavnici EBRD banke i Odjeljenja za operacije Izaslanstva EU u Srbiji, članica Gradskog vijeća zadužena za područje komunalnih djelatnosti i razvitka, Csilla Góli, i György Sugár, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

13837_1.jpg

Uz konstataciju da je na današnjoj svečanosti nazočan u dvostrukoj ulozi: kao predsjednik Skupštine grada Subotice i akter ratifikacije jednog međunarodnog sporazuma – za koji je u svojstvu narodnog zastupnika glasovao 2012. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije – zahvaljujući kome se ostvaruje i ovaj projekt, Pásztór je istaknuo da je Projekt za unaprjeđenje vodnog sustava grada Subotice realiziran na temelju Odluke i Ugovora o zajmu s EBRD bankom, potpisanih 2012. godine na 11 milijuna eura i donacije Europskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 2,5 milijuna eura.

„Zahvaljujući ovom projektu, izvedenom u četiri faze, od jeseni 2017. godine izgrađeno je oko devet kilometara kolektora i sekundarne kanalizacijske mreže i oko 11 kilometara magistralne i sekundarne vodovodne mreže. Ali, najbitniji element ovog projekta je Postrojenje za poboljšanje kakvoće vode zahvaljujući kome će stanovnici Palića, MZ 'Novi grad' i MZ 'Radanovac' moći rabiti mnogo kvalitetniju vodu. To je bitno i zbog razvitka infrastrukture i poboljšanja uvjeta života građana, ali je i te kako bitno i zbog razvitka turizma, prije svega na Paliću“, naglasio je Bálint Pástór.

Zamjenik gradonačelnika Imre Kern je rekao da su 2001. godine, kada se je počelo razmišljati o izgradnji novog pročistača otpadnih voda u Subotici i na Paliću, ostvareni prvi kontakti s EBRD bankom i da su ti pregovori nekoliko godina kasnije uspješno završeni.

„Početkom izgradnje pročistača otpadnih voda uspostavljena je odlična suradnja s EBRD bankom i europskim financijskim institucijama. Zahvaljujući tom uspješnom projektu, otvorili su se i novi fondovi. Tijekom proteklih petnaestak godina u vodovod i kanalizaciju u Subotici ukupno je uloženo blizu 40 milijuna eura. To je veliki uspjeh i 'Vodovoda', i gradske vlasti koja je poduprla te projekte. To je važno i za građane Subotice, jer jedini u Srbiji imaju cjelokupno sve usluge na europskoj razini. Imamo pitku i čistu vodu bez arsena i drugih kemikalija, a europskim standardima odgovara i Pročistač otpadnih voda“, istaknuo je Kern i pozvao građane da se u što većem broju priključe na izgrađenu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Regionalna direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan i direktorica Ureda u Beogradu, Zsuzsanna Hargitai, podcrtala je kako se nada da će se „sve više gradova u Srbiji ugledati na Suboticu kada je riječ o investiranju u infrastrukturu za preradu otpadnih voda“.

Martin Klaucke, iz Odjeljenja za operacije pri Izaslanstvu EU u Srbiji izjavio je da europske integracije za Srbiju nisu apstraktna stvar i da je to nešto što ljudi mogu vidjeti i osjetiti u vlastitim domovima, kroz čistiju i sigurniju vodu za njih i njihovu djecu.

„Zaštita okoliša znači zaštitu ljudi. To je ono što EU zapravo podrazumijeva: bolji život za svoje građane“, poručio je Klaucke.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gyöergy Sugár, naveo je, među ostalim, da filter-postaja za tretman sirove vode kapacitete 80 litara u sekundi, spremnik za uravnoteženje potrošnje vode od dvije i pol tisuće kubnih metara, crpna postaja visokog tlaka od 200 litara u sekundi i objekti za tretman mulja nastalog iz sirove vode, predstavljaju najznačajniju izgrađenu infrastrukturu ovog postrojenja i predstavljaju desetljetni građevinski, tehnički i tehnološki pothvat grada Subotice.

„Današnji dan predstavlja prekretnicu u okviru ovog projekta, jer ulagač stiče pravo i obvezu upravljati ovim novim objektom i neprestano se uvjeravati da značajke ovog postrojenja zadovoljavaju zahtjeve koji su definirani prije početka njegove izgradnje. Na temelju svega učinjenog u proteklom razdoblju, ulagač očekuje da na proljeće sljedeće godine pitka zdrava voda stigne u svako kućanstvo ovog grada, u Veliki Radanovac i na Palić“, istaknuo je György Sugár.

13837_3.jpg