Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Generalni konzulat Mađarske donirao 5.000 eura za kuhinju u OŠ „János Hunyádi“ u Čantaviru

21.12.2020.

Generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Eszter Csallóközi, i predsjednik Skupštine grada Subotice, dr. Bálint Pásztor, danas su direktorici Osnovne škole „János Hunyádi“ u Čantaviru, Dóri Szabó Kečenović, predali pomoć Generalnog konzulata Mađarske u vidu donacije u iznosu od 5.000 eura za renoviranje i opremanje kuhinje kojom će biti omogućena ishrana mališana koji pohađaju obdanište u okviru ove škole. Uz podršku Generalnog konzulata i Grada Subotice stvorit će se uvjeti za otvaranje cjelodnevnog boravka za predškolsku djecu u obdaništu OŠ „János Hunyádi“ što će za roditelje, posebice one zaposlene, predstavljati veliku pomoć.

13846_1.jpg

Eszter Csallóközi je tom prilikom izjavila da, iako situacija ne omogućuje da se na uobičajeni način pripremimo za praznike, ne smijemo zaboraviti da je ovo razdoblje dobročinstva i da su sastavnim dijelom diplomatskih aktivnosti uvijek bile karitativne, dobrotvorne djelatnosti.

13846_2.jpg

„Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor obilazio je teren i snimao prave potrebe za pomoć, pa smo se u tom povodu udružili i našli zajedničko rješenje da na njegov prijedlog naš Generalni konzulat donacijom od 5.000 eura osigura kuhinju za obdanište osnovne škole u Čantaviru. To je jedna dobro usklađena dobrotvorna akcija, čiji su dobitnici upravo djeca. Obrazovno-odgojne ustanove imaju ogromnu odgovornost, a drago nam je što im na ovaj način možemo pomoći. Obdanište i obitelj skupa pripremaju djecu za život, biti pošteni i to poštenje i poštovanje kasnije prenijeti na generacije koje dolaze. Tako gledano, obdanište je investicija koja će nam se sigurno isplatiti u budućnosti. Današnji dan je praznik za nas, a drago nam je što možemo pridonijeti da ovaj dan bude praznik i za ovu zajednicu“, istaknula je Eszter Csallóközi.

Uz izražavanje zahvalnosti generalnom konzulu Eszter Csallóközi na zalaganju da Generalni konzulat Mađarske u Subotici donacijom u vrijednosti od 5.000 eura podrži dnevni boravak obdaništa koje funkcionira u okviru OŠ „János Hunyádi“ u Čantaviru, Pásztor je istaknuo da se opremanje obdaništa za cjelodnevni boravak djece realizira u više faza.

„U rujnu tekuće godine cjelodnevni boravak obdaništa ove škole postao je dijelom mreže predškolskih ustanova grada Subotice. Prethodno je sredstvima Mađarske obnovljen objekt, trenutačno su u tijeku radovi na obnovi i modernizaciji grijanja u objektu za koje je Grad Subotica osigurao 1,2 milijuna dinara, a posljednja karika u ovom lancu je donacija Generalnog konzulata. Tih 5.000 eura bit će uloženo za opremanje kuhinje u obdaništu ove škole“, naveo je Pásztor.

13846_3.jpg

Prema njegovim riječima, nakon toga će se steći svi tehnički i infrastrukturni uvjeti za funkcioniranje cjelodnevnog boravka obdaništa te će se oko 150 mališana moći igrati i učiti u ovom objektu osam sati dnevno.

„Za roditelje koji su zaposleni iznimno je bitno da u normalnim uvjetima svoju djecu mogu ostaviti tih osam sati. Bez funkcioniranja kuhinje, to je bilo moguće samo četiri sata dnevno. Stvaranje mogućnosti za cjelodnevni boravak djece u ovom objektu dokaz je kako Grad Subotica i Generalni konzulat Mađarske mogu surađivati i siguran sam da će se to nastaviti i u budućnosti. Svim zaposlenima u OŠ 'János Hunyádi' želim uspješan rad nakon praznika i da se što prije vrate normalnim radnim obvezama, što pretpostavlja da će i epidemija virusa korona ostati iza nas“, naglasio je dr. Bálint Pásztor.

U ime kolektiva OŠ „János Hunyádi“ i vlastito ime na donaciji se zahvalila direktorica Dóra Szabó Kečenović. Ona je kazala da u obdaništu ima oko 150 djece i da školu pohađa 495 učenika.

Događaju su prisustvovali Imre Kern, zamjenik gradonačelnika i Hargit Ercsi, članica Gradskog vijeća zadužena za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.

13846_4.jpg