Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena peta sjednica Skupštine grada

22.12.2020.

„Na dnevnom redu pete sjednice Skupštine grada sutra će biti 45 točaka, među kojima je najvažnija Donošenje Odluke o proračunu Grada Subotice za 2021. godinu. Za svaku pohvalu je što se ovako važna odluka ne donosi u posljednjem trenutku, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Osim prošle, sva zasjedanja od 2007. godine na kojima se odlučivalo o proračunu bila su održavana na samom kraju godine, od 27. do 30. prosinca“, izjavio je predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

13850_1.jpg

On je naveo da će se na dnevnom redu pete redovite sjednice Skupštine grada naći tri plana detaljne regulacije. To su donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za prostor istočno od pruge Subotica – Senta i južno od pruge Subotica - Segedin u Subotici, donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za dio prostora između postojeće i planirane trase željezničke pruge Beograd – Subotica u Aleksandrovu i donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje i izgradnju vjerskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanske ceste.


„Prvi plan detaljne regulacije se odnosi na područje pruge Subotica-Senta i Subotica-Segedin. Tu se radi o usuglašavanju plana nižeg reda s planom višeg reda i izmještanju dijela magistralnog plinovoda, a redefinira se i usklađuje prometno rješenje - povez Senćanske ceste i ulice Đorđa Natoševića u Subotici. Drugi plan detaljne regulacije odnosi se na područje pruge Beograd - Subotica. Kao što znate, iz središta grada će se izmjestiti gradski zatvor, rješavaju se i prilazne ulice, a bit će i komercijalnih namjena i mogućnost investiranja na tom području, obzirom na to da se radi o jednom od ulaza u grad i da su te lokacije obično zanimljive. Treći plan detaljne regulacije odnosi se na izgradnju vjerskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanske ceste. To je područje gdje je Bunarić, bit će komercijalnih i vjerskih sadržaja poput, primjera radi, evangeličko kompleks-odmaralište za vjersko-rekreativnu nastavu, pored već postojećih sadržaja, a radi se o iznimno značajnom kompleksu i za katolike i za pravoslavce“, istaknuo je Pásztor.

Izmijenit će se, dodao je, program poslovanja za 2020. godinu za nekoliko javnih poduzeća, konkretno JKP „Čistoća i zelenilo“, JKP „Stadion“, Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalno odlagalište otpada“ i DOO „Park Palić“. Bit će i nekoliko desetaka točaka vezanih za kadrovska rješenja jer 29. prosinca istječu mandati u upravnim i nadzornim odborima u: JKP „Subotičke tržnice“, Turističkoj zajednici, Zoološkom vrtu, Suvremenoj galeriji, Dječjem kazalištu, Historijskom arhivu, Art kinu, Gradskom muzeju, Ljekarni Subotica, Fondaciji za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladeži , fondacijama „Danilo Kiš“ i „Ekspekto“ i Zaklade "Dr Rehák László".

Izabrat će se, kazao je, i članovi dva savjeta, odnosno povjerenstva za koje na prošloj sjednici nisu izabrani novi članovi jer im mandat istječe 29. prosinca. To su Savjet za zdravlje i Povjerenstvo za koordinaciju inspekcijskog nadzora.

Govoreći o proračunu za 2021. godinu, Pásztor je naglasio da je proračun Grada Subotice planiran odgovorno.

„Prihodi su planirani u visini od 5,7 milijardi dinara, a rashodi u iznosu od 6,1 milijardi dinara, što znači da je planiran deficit u visini od 414 milijuna dinara. To je u okviru zakonom predviđenih okvira. Planirani prihodi i rashodi su ispod razine koja je nedavno određena rebalansom i značajno su manji u odnosu na planirani proračun za 2020. godinu. U međuvremenu drastično su se promijenile okolnosti zbog epidemije tako da je proračun u potpunosti realan i ostvariv. Kada je riječ o investicijama, proračun je sukladan s sadašnjim stanjem, iznimno restriktivan, ali će se stvoriti mogućnosti za završetak velikih kapitalnih investicija. Tu prije svega mislim na Narodno kazalište, na akva-park, Gerontološki centar i 'Kolijevku'. Pored završetka tih velikih investicija bit će i manjih projekata, a osobita pozornost je posvećena osiguravanju sredstava udruženjima koja djeluju u području kulture, informiranja i zaštite okoliša“, istaknuo je Bálint Pásztor.

Kada je riječ o prihodnoj strani proračuna okosnica izvora su porezi na plaće u iznosu od 2,9 milijardi dinara, rekao je Bálint Pásztor, i dodao da su planirana sredstva u vrijednosti od 1,2 milijarde dinara iz poreza na imovinu.