Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana peta sjednica Skupštine grada Subotice

23.12.2020.

Na petoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojeno je ukupno 45 točaka dnevnog reda. Vijećnici su, između ostalog, donijeli Odluku o proračunu Grada Subotice za 2021. godinu,  Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za prostor istočno od pruge Subotica–Senta i južno od pruge Subotica-Szeged u Subotici, Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za dio prostora između postojeće i planirane trase željezničke pruge Beograd–Subotica u Aleksandrovu  i Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje i izgradnju vjerskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanske ceste.

13853_1.jpg

Usvojeni opseg proračuna grada Subotice za 2021. godinu iznosi 6.374 milijuna dinara, što je za 14,63 posto manje od opsega utvrđenog rebalansom proračuna za 2020. godinu. Ukupno planirani prihodi i primanja proračuna ostvareni temeljem prodaje nefinancijske imovine za 2021. godinu iznose 5.738.718.000 dinara, a ukupno planirani rashodi i troškovi za nabavu nefinancijske imovine 6.152.923.000 dinara. Planirani proračunski deficit iznosi 414.205.000 dinara. Za pokrivanje proračunskog deficita, za troškove nabave financijske imovine u iznosu 20.700.000 dinara i za troškove otplate glavnice duga u iznosu 200.600.000 dinara planirana su primanja od prodaje financijske imovine i prenesena nepotrošena sredstva iz prethodne godine.

U proračunu grada Subotica za 2021. godinu uravnotežene su prihodovna i rashodovna strana, sukladno fiskalnim pravilima koje definira Zakon o proračunskom sustavu, kojim se fiskalni deficit lokalne vlasti ograničava na iznos do 10 posto njenih prihoda u toj godini, a može nastati samo kao rezultat javnih investicija. Planirani fiskalni deficit u visini od 434.905.000 dinara iznosi 7,95 posto prihoda planiranih za 2021. godinu.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić zaključujući raspravu o proračunu, rekao je kako je uobičajeno da se budžet projicira na temelju makroekonomskih parametara i očekivane realizacije prihoda proračuna u prethodnom razdoblju, da je pandemija virusa corona  utjecala na kretanje prihoda proračuna tijekom 2020. i prouzročila pad očekivanih prihoda, te da je  planiranje proračuna za 2021. godinu veliki izazov, imajući na umu da još uvijek postoji   visok stupanj neizvjesnosti glede oporavka gospodarstva.

„Prigodom planiranja rashoda sredstva su raspodijeljena u odnosu na obveze čije izmirenje je prioritetno. Racionalnim i ekonomičnim pristupom, planirani rashodi za robe i usluge umanjeni su za 164 milijuna dinara u odnosu na rebalans 2020. godine. Subvencije su planirane u iznosu manjem za 260 milijuna dinara, a ostali rashodi umanjeni su za 36 milijuna dinara. Troškovi funkcioniranja tijela grada i rashodi za javni dug planirani su u iznosu manjem za 93 milijuna u odnosu na 2020. godinu. Uštede u proračunu usmjerene su u veće izdvajanje za područje obrazovanja i zdravstva“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Rekao je kako struktura predloženih rashoda proračuna pokazuje kako se, pored osiguranja komunalnih usluga i nastavak započetih investicija, vodilo računa i o socijalnoj komponenti.

13853_2.jpg 

„Planirana izdvajanja za socijalnu pomoć najugroženijim stanovnicima  nisu se umanjivala u odnosu na izdvajanja u 2020. godini. Samo je za naknade za socijalnu zaštitu izdvojeno 123 milijuna dinara, a za potrebe narodne kuhinje 40 milijuna dinara. Za potrebe primarne zdravstvene zaštite izdvojeno je 119 milijuna dinara.  U odnosu na 2020. godinu više sredstava namijenjeno je području obrazovanja. Predškolskom obrazovanju namijenjeno je 813 milijuna dinara, osnovnom obrazovanju 288 milijuna dinara, srednjem obrazovanju 186 milijuna dinara, a za studente je predviđeno 14 milijuna dinara“, rekao je gradonačelnik Bakić.  

Naglasio je kako se, uzimajući u obzir pad gospodarske aktivnosti kao posljedice pandemije, oprezno prišlo kreiranju investicijske komponente proračuna i da su prioritet u planiranju kapitalnih projekata u 2021. godini imali započeti projekti.  

Vijećnici su donijeli i Odluku o prihvaćanju prijenosa udjela bez naknade Gradu Subotici u kapitalu gospodarskog društva „Full protect“ d.o.o. Beograd, rješenja o davanju suglasnosti na prvu izmjenu Programa poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo“ za 2020. godinu, izmjenu Programa poslovanja JKP „Stadion“, prvu izmjenu Programa poslovanja Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalni deponij“ i izmjenu i dopunu Programa poslovanja DOO „Park Palić“.

Na današnjoj sjednici doneseno je i više rješenja o imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima, ustanovama i fondacijama. Doneseno je i Rješenje o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Vijeća za zdravlje i Rješenje o izmjenama Rješenja o formiranju Povjerenstva za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Subotice, kao i više rješenja o razrješenju i imenovanju članova školskih odbora u nekoliko subotičkih osnovnih i srednjih škola.

13853_3.jpg
Donošenje Odluke o proračunu Grada Subotice za 2021. godinu