Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena nova čitaonica Gradske knjižnice

28.12.2020.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsjednik Skupštine grada dr.sc. Bálint Pásztor, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Jene Hajnal i ravnatelj subotičke Gradske knjižnice, Dragan Rokvić, nazočili su danas svečanom otvorenju nove, funkcionalne, moderne i po svim standardima Europske unije izgrađene čitaonice Gradske knjižnice. Ukupna vrijednost ove investicije, započete rujna ove godine, iznosi oko 600.000 Eura.

13857_1.jpg

István Pásztor, tim povodom rekao je kako je Gradska knjižnica institucija koja svima nama predstavlja bazu za očuvanje identiteta, i da je zbog toga ovakvo ulaganje bilo nužno, kako bismo sačuvali identitet i nastavili s daljnim istraživanjima.

Predsjednik Skupštine APV navodi kako je projekt započet uoči priprema za obilježavanje 125. obljetniice subotičke Gradske knjižnice, da su tijekom proteklih sedam godina završene razne faze uređenja ustanove i da današnji događaj samo zaokružuje cijelu ovu priču.

„Zbog toga sam posebno zadovoljan. Osigurali smo više od 600.000 Eura za ovu investiciju i to nije mala stvar. Želim  zahvaliti Jeneu Hajnalu koji je imao lavovsku ulogu u cijelom ovom pothvatu. Trebalo je smisliti, zapakirati i servirati ovu priču kako bi iza svega toga bila jedna pozitivna odluka koja će iz godine u godinu omogućiti realizaciju ovog projekta. To se dogodilo tijekom prethodne godine i zahvaljujem se predsjedniku Hajnalu, u prvom redu radi toga što imamo više ovakvih projekata i po cijeloj Vojvodini. U Subotici smo, pored izgradnje čitaonice, uradili mnogo počev od Sinagoge, pa do rekonstrukcije 'Žute kuće', nastavka ulaganja u Narodno kazalište, a nadam se da ćemo sljedeće godine pristupiti projektu restauracije i očuvanja velike Biskupske crkve“, naglasio je István Pásztor.

Gradonačelnik Bakić rekao je da nova čitaonica uvodi svjetski standard knjižničarstva u subotičku Gradsku knjižnicu i da ga posebno raduje što se to događa upravo na 130. obljetnicu njenog osnutka.

„U ovom svečanom trenutku prigoda je sjetiti se i najvećeg pregaoca za osnivanje knjižnice, profesora Istvána Iványija, zatim onih koji su dali svoj doprinos njezinom razvitku i unaprjeđenju, poput Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Isidora Milka, Vinka Zomborčevića, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića, Gustava Tonča, kao i ostalih  osnivača, upravnika, donatora i dobrotvora ovoga hrama knjige. Ivo Andrić je prigodom posjete našoj knjižnici rekao 'Osnovu imate dobru, samo se brinite i nadograđujete'. I ova čitaonica upravo je nadogradnja svega onoga što su nam navedeni velikani ostavili“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

U Srbiji se, dodao je, nikada nije više ulagalo u kulturu i duhovnost, nego u proteklih osam godina.

„Zahvaljujući kulturnoj politici Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, obnovljen je Narodni muzej u Beogradu, Muzej suvremene umjetnosti i nebrojeno takvih zdanja diljem naše zemlje, s potpuno završenim hramom Svetog Save kao vrhuncem. Zahvaljujem Fondaciji ’Bethlen Gábor’ i Mađarskoj državi koja je omogućila financiranje ovog objekta. Ova pomoć  Mađarske subotičkoj knjižnici plod je najboljih odnosa naše dvije zemlje u povijesti njihovog postojanja. Čestitam kolektivu i svim Subotičanima i želim sretan rad na čuvanju, proučavanju i predstavljanju naše kulturne baštine“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Bálint Pásztor rekao je kako je mišljenja da sve ono što čini duh Subotice treba njegovati, očuvati, rekonstruirati, ali da to, kako je rekao, ne znači da bi kotač povijesti trebao stati i da, u ovom slučaju, građani, istraživači i profesori ne trebaju koristiti sve moderne mogućnosti koje trebaju obilježiti istraživanja 21. stoljeća.

„Radi toga je ova investicija savršena, jer će naši istraživači i svi oni koju budu dolazili u subotičku Gradski knjižnicu moći stvarati na način kako to rade njihove kolege u europskim i svjetskim metropolama. To znači da je Gradska knjižnica Subotica ispred mnogih, ne samo u državi nego i u našem okruženju. Nadam da će istraživači i građani iz Subotice, naše države i okruženja koristiti ove mogućnosti koje im od danas stoje na raspolaganju”, rekao je Pastor.

Naglasio je kako ćemo, kada budemo obnovili kompletnu zgradu Gradske knjižnice, moći  kazati da ova institucija ispunjava sve one uvjete koje zahtijeva jedna moderna knjižnica.   

„S druge strane, moći ćemo kazati i da smo konzervirali i očuvali zgradu koja je bila simbol Subotice do izgradnje Gradske kuće, Sinagoge i zgrada na Paliću. Ova zgrada je, podsjetit ću, starija od nabrojanih građevina i bila je simbol Subotice do njihove izgranje, imala je nekoliko namjena u svojoj povijesti, ali se već decenijama prepoznaje kao zgrada Gradske knjižnice u Subotici. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira i što su crteži napravljeni tako da rezultiraju ovo  čudo u kojem možemo uživati“, rekao je Bálint Pásztor.

Govoreći o obljetnici i ovoj investiciji, Dragan Rokvić rekao je da su unatoč teškoj godini uspjeli završiti projekt o kojem su prethodne generacije sanjale.

„Uspjeli smo u svojim planovima da izgradimo jednu suvremenu čitaonicu, ali tu ne staju naše ambicije, i stoga smo izradili i idejno rješenje rekonstrukcije Gradske knjižnice, na čemu ćemo raditi u narednom razdoblju. Sagledali smo naš daljnji razvitak i poduzeli već neke korake u cilju modernizacije, a usput ćemo čuvati, konzervirati i restaurirati  baštinu Ferenca Raichla koji nam je ostavio ovu velelepnu palaču“, rekao je Rokvić.

Nazočnima su se obratili i idejni projektant kompletne rekonstrukcije Gradske knjižnice, arhitektica Živka Radulović Ražnatović, i predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Jene Hajnal

Izgradnja suvremene čitaonice realizirana je uz pomoć Fondacije „Bethlen Gábor“ koja je osigurala sredstva uz potporu Mađarskog nacionalnog vijeća i Vlade Mađarske. Gradska knjižnica osnovana je 1890. godine pri Gimnaziji, što je čini najstarijom ustanovom kulture u Subotici.

13857_2.jpg