Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Tijekom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima

29.12.2020.

„Ova godina je bila jako teška, prioriteta je bila borba za život i zdravlje građana, ali i u tim uvjetima uspjeli smo postići stanovite uspjehe na polju investicija. Na središnjem gradskom trgu, na prostoru nekadašnje Zelene fontane koji je više od desetljeća bio urušavan, izgradili smo prelijepu, modernu parternu fontanu koja je oplemenila Trg slobode, na zadovoljstvo svih građana Subotice. Ulagali smo u studentske domove i škole, radilo se i na objektima Gerontološkog centra, a sanacijom postojećeg i izgradnjom tri nova objekta kompletno se rekonstruira i Dom za djecu ometenu u razvoju 'Kolijevka'. Nakon realizacije ove investicije, koja bi se trebala okončati do kraja prosinca 2021. godine, 'Kolijevka' će po uvjetima koje pruža svojim korisnicima iz područja socijalne i zdravstvene zaštite biti jedna od najreprezentativnijih ustanova ne samo u našoj zemlji nego i u regiji. Posebno bih naglasio da tijekom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima. U momentima njezina najjačeg udara određeni izvođači radili su s 50 posto kapaciteta i zato je došlo do pomicanja ugovorenih rokova na pojedinim projektima“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na današnjoj konferenciji za novinstvo u Medija-centru u Gradskoj kući, osvrćući se na realizirano u 2020. godini.

13861_1.jpg

Uz podsjećanje da su tijekom godine obnovljene i uređene brojne ulice i prometnice u gradu, gradonačelnik je istaknuo da se u sljedećoj godini očekuje konačna realizacija dva ključna kapitalna projekta. To su adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja zgrade Narodnog kazališta i izgradnja spa-centra s akva-parkom na Paliću.

„Okončanjem ovih projekata obogatit ćemo kako kulturnu, tako i turističku ponudu našeg grada. Trudit ćemo se ispratiti sve planove i aktivnosti Republike i Pokrajine, kao i prethodne četiri godine za kojih smo od pokrajine i republike imali najveću, kao nikada do sada potporu“, rekao je Bakić.

Naglasio je da je jedan od najvećih izazova za aktualnu gradsku vlast bila financijska stabilnost proračuna Grada.

„Proračun je pretrpio ozbiljne posljedice, očekivani prilivi nisu se realizirali. Na jednoj od sjednica Skupštine grada rekao sam da je u normalnim uvjetima priliv u proračun Grada oko 450 milijuna, a u ovim okolnostima virusa korona negdje oko 300 milijuna dinara. To je na jednom kvartalu 450 milijuna dinara manje, što su ozbiljna sredstva. Usprkos svim problemima i posljedicama pandemije, uspeli smo stabilizirati financije. Kvalitetno smo uradili rebalans proračuna, koji je usvojen u listopadu 2020. godine“, rekao je Stevan Bakić.

On je izrazio ogromnu zahvalnost predsjedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu financija na čelu s ministrom Sinišom Malim jer su, kako je naveo, s 200 milijuna dinara iz tekućih proračunskih pričuva pomogli proračun Grada Subotica sanirati posljedice izazvane pandemijom.

„To je najveća pomoć koju je dobila jedna lokalna samouprava u našoj zemlji, a predsjednik Aleksandar Vučić je po tko zna koji put pokazao koliko mu je stalo do Subotice i njezinih građana. Sukladno novim okolnostima izradili smo odgovoran i racionalan proračun za 2021. godinu u kojem smo planirali uštede na račun Grada, a očuvali sva ona ključna davanja koja idu k građanima i sredstva potrebna za najvažnija javna ulaganja“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Govoreći o urađenom u području kulture, istaknuo je da je ponosan što su i ove godine u najtežim okolnostima održane tradicionalne gradske manifestacije.

„Održan je Festival europskog filma Palić, Međunarodni festival kazališta za djecu i tradicionalna manifestacija 'Zavičajni dani', a bili smo domaćini i velikim kulturnim događajima, poput projekta 'Filmharmonija' kojim se i subotičkoj publici predstavila Zagrebačka filharmonija. Prilagodili smo se i poštovali sve mjere, a osigurana su i financijska sredstva za sve projekte koje je Grad podupro putem natječaja“, naveo je gradonačelnik.

13861_2.jpg

Uz konstataciju da su sportske aktivnosti možda i najviše trpjele od pandemije na globalnoj razini, podsjetio je da je naš grad u trenucima povoljne epidemiološke situacije bio domaćin značajnim međunarodnim sportskim događajima, poput boksačkog turnira „Vojvođanska zlatna rukavica“, Kampa atletskih nada, Međunarodne veslačke regate „Vojvodina open“ i prvog međunarodnog tenisačkog turnira u pandemijskim uvjetima.

„Unaprijedili smo suradnju sa Sportskim savezom Srbije i Sportskim savezom grada Subotice. Financiranje sportskih aktivnosti iz proračuna grada nije bilo ugroženo, a ulagalo se s Pokrajinom i u sportsku infrastrukturu, kako školsku tako i javnu“, kazao je Bakić.

On je podcrtao da je najviše ponosan na urađeno u području socijalne zaštite.

„Pored ulaganja u objekte važne za socijalnu zaštitu, poput 'Kolijevke' i Gerontološkog centra, tijekom godine proveli smo mnogo aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje ovoga područja u našem gradu i mogu reći da smo tu jedna od najboljih lokalnih samouprava u Srbiji. Nastavili smo pružati uslugu osobnog asistenta djeci s invaliditetom i smetnjama u razvoju, čime smo pružili veliku podršku roditeljima koji godinama nisu imali adekvatnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima. Ovu uslugu ćemo nastaviti uređivati, unaprjeđivati i financirati i sljedeće godine“, najavio je Bakić.

Izrazio je zadovoljstvo što je javnost pozdravila odluku Grada Subotice da se sredstva predviđena za doček Nove godine preusmjere u Fondaciju za liječenje teško oboljele djece, kao i za mlade talente i studente.

„Želim kazati našim sugrađanima da je za nas briga o djeci pravilo, a ne iznimka i da ćemo uvijek izdvajati značajna sredstva za podršku njihovu liječenju“, poručio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju, izrazio zahvalnost svim liječnicima, medicinskom i nemedicinskom osoblju na herojskoj borbi s pandemijom.

„Iako je mnogo puta rečeno, i ovom prilikom se želim zahvaliti liječnicima i medicinskom i nemedicinskom osoblju subotičke Opće bolnice na svemu što, boreći se s pandemijom, čine za naš grad i njegove građane. Ovo govorim s emocijama, jer sam i sam bio očevidac koju žrtvu oni podnose i koliko često rizikuju vlastite živote da bi zaštitili živote drugih“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.