Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 100. obljetica od smrti vojvode Živojina Mišića

20.01.2021.

Polaganjem vijenaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, danas je u Mišićevu obilježena 100. obljetnica od smrti slavnog srbijanskog vojskovođe. U ime Grada Subotice i gradonačelnika Stevana Bakića vijenac je položio član Gradskog vijeća Srđan Samardžić, a vijence su položili i predstavnici Udruženja ratnih dragovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovatelja „Kralj Petar Prvi“ i Mjesne zajednice „Mišićevo“. Ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti organizirala je MZ „Mišićevo“ u suradnji s Udruženjem potomaka solunskih dragovoljaca.

13885_1.jpg

Samardžić je u tom povodu, izrazio zadovoljstvo što je danas u prilici u ime Grada Subotice i gradonačelnika Stevana Bakića odati počast jednom od najvećih srbijanskih vojskovođa, vojvodi Živojinu Mišiću, pred spomenikom u središtu Mišićeva, naselja koje su podigli njegovi junaci.

„Na današnji dan obilježavamo stotinu godina od vojvodine smrti i odlaska u vojnu i narodnu legendu. Kraj njegova života došao je baš u vrijeme kada su deseci tisuća srbijanskih vojnika, kojima je on zapovijedao u Velikom ratu, dobilo od svog kralja zemlju na ovim prostorima, kako bi u miru obnovili svoj život i kako bi im se domovina bar djelomice odužila“, istaknuo je Samardžić.

Naseljavanje obitelji solunskih dragovoljaca i zaslužnih vojnika oplemenilo je sjever Bačke i druge krajeve Vojvodine, naglasio je Samardžić i dodao kako smatra da bi vojvoda Mišić i osnivači ovog sela koje nosi njegovo ime bili ponosni na Mišićevo i Suboticu danas i budućnost koju je Srbija izgradila zahvaljujući njihovoj žrtvi.

„Grad Subotica će u ovoj godini težiti, kada se okonča pademija korona virusa, na najsvečaniji način proslaviti kolonizaciju iz dvadesetih godina prošloga stoljeća i nastanak subotičkih sela koja su utemeljili junaci iz Prvog svjetskog rata“, poručio je Srđan Samardžić. 

Predsjednik Udruženja ratnih dragovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovatelja „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Mišićevo, Pero Šunjka, podsjetio je da je naselje Mišićevo podignuto 1925. godine, na kaponjskom pašnjaku, da do danas nije mijenjalo ime i da je spomenik postavljen 1996. godine, nakon što su Mišićani 1988. godine od općine Mionica, u kojoj je rođen vojvoda Živojin Mišić, na poklon dobili bistu ovog slavnog srbijanskog vojskovođe.