Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo Svetosavski tjedan

21.01.2021.

U Zadužbini Dušana Radića večeras je otvorena tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja”, Svetosavski tjedan, posvećen Svetom Savi, utemeljitelju srpske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvjetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu. Tijekom ovogodišnjeg Svetosavskog tjedna, od 21. do 26. siječnja, bit će održano pet programa. Za razliku od ranijih godina, kada je ova manifestacija trajala sedam dana, ovogodišnji svetosavski program po strukturi i obujmu prilagođen je trenutačnim epidemiološkim uvjetima koji su propisani za održavanje kulturnih događanja. Svečanom otvorenju Svetosavskog tjedna prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsjednik Skupštine grada dr. Bálint Pásztor i član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić.

13889_1.jpg

U ime Srpskog kulturnog centra (SKC) „Sveti Sava“ prisutne je pozdravio predsjednik Glavnog odbora Centra, Mile Tasić. Uz  podsjećanje da Centar ove godine obilježava trideset godina od osnutka, naveo je da SKC „Sveti Sava“ prezentira „ono najbolje što je u našem rodu“, da je prije pet godina za rad dobio Vukovu nagradu i da se tim priznanjem malo institucija u našem gradu može pohvaliti.

13889_2.jpg

"Na samom utemeljenju veliku podršku smo dobili od najuglednijih akademika, znanstvenika, kulturnih djelatnika, umjetnika, velikog broja sunarodnjaka što nas je svih ovih godina obvezivalo  svoju misiju obavljati na najbolji način. Ova trideseta godina kontinuiteta nas još više obvezuje osvijetliti sve ono što je do sada u sjeni skrivano, a bilo je tako značajno za naš razvoj, ali se istodobno posvetiti i svemu suvremenom i modernom“, rekao je, među ostalim, Mile Tasić.

Gradonačelnik Bakić je izrazio zadovoljstvo što upravo na otvorenju ove manifestacije može čestitati čelništvu i članovima SKC „Sveti Sava“ tridesetu obljetnicu rada na očuvanju i promoviranju srpske kulture u našem gradu.

„Srpski kulturni centar 'Sveti Sava' je, u protekla tri desetljeća, obavljao svoju misiju, s blagoslovom episkopa bačkog gospodina Irineja, bez obzira jesu li sve okolnosti bile naklonjene srpskoj kulturi. To je činjenica za poštovanje. Danas Centar i njegovi programi uživaju punu podršku Grada Subotice, jer su neizostavnim dijelom mozaika subotičkog duha, kojem i Srbi na ovom prostoru stoljećima daju vlastiti doprinos", rekao je Bakić.

Ova 2021. godina će, dodao je, uz odgovornost i ozbiljnost cijelog društva biti godina izlaska iz pandemijske krize i vraćanja normalnom životu i razvoju.

13889_3.jpg

„Napredak Srbije i Subotice ni pandemija ipak nije zaustavila. Tako nije ugasila ni kulturni život i doista sam ponosan na činjenicu da se i ova manifestacija održava, uz poštovanje svih mjera zaštite, kao što su se održali i 'Zavičajni dani' i drugi značajni kulturni događaji tijekom prošle godine“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Istaknuo je da smo u vremenu velikih iskušenja dobili dodatnu potvrdu značaja naše kulture i tradicije – kao izvora smisla, nadahnuća i utjehe u našim životima.

„Sveti Sava podizao je crkve kao duhovna i bolnice kao fizička lječilišta. Danas idemo u susret njegovu prazniku s potpuno završenim, najljepšim i najvećim hramom u Beogradu, koji je upravo njemu posvećen. Naši ljudi se liječe u novim bolnicama, a o Svetom Savi saznajemo u obnovljenim muzejima i do njegovih manastira stižemo novim cestama. Konačno ispunjavamo zavjete predaka i stvaramo uvjete za bolji i smisleniji život potomaka. Još jednom vam čestitam jubilej i želim sreću u daljem radu“, naglasio je Stevan Bakić.

„Svetosavsku nedelju“ je, prenoseći pozdrave i blagoslove Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja i prigodnim obraćanjem, otvorio arhijerejski namjesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić.

13889_4.jpg

Večeras je otvorena i izložba slika „Kôdovi Danila Vuksanovića“, a izložbu je predstavio autor Danilo Vuksanović, slikar iz Novog Sada.

Otvorenje „Svetosavske nedelje“ počelo je himnom Svetom Savi koju je izvela Dušica Vucelja, magistar solo pjevanja, iz Subotice.

Organizator ovogodišnje, dvadeset i devete po redu „Svetosavske nedelje“ je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.