Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obilježen Savindan

27.01.2021.

Osnovne i srednje škole u Subotici danas su, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera, svečano proslavile školsku slavu Svetoga Savu. Savindan se u obrazovno-odgojnim ustanovama obilježio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je obilježavanju školske slave Svetoga Save i Dana škole u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, u Mjesnoj zajednici „Aleksandrovo“.

13900_1.jpg  

Izrazivši zadovoljstvo što je pozvan biti gostom na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“ koja nosi ime po Svetom Savi čiji praznik danas proslavljamo, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se na prigodnoj svečanosti upriličenoj u tom povodu u ovoj školi, podsjetio da je Savindan, kao jedan od najstarijih državnih praznika u našoj zemlji, 1840. godine pokrenuo Atanasije Nikolić, čovjek koji je odrastao i školovao se u našoj bačkoj ravnici, da bi kasnije postao suradnik kneza Miloša Velikog i jedan od najvećih umova naše povijesti.

„Od tada slavimo prvog srpskog prosvjetitelja, Svetoga Savu, kao duhovnog pokrovitelja našeg obrazovnog sustava“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Na idealima svetosavlja, dodao je, stasao je i najpoznatiji velikan rodom iz vašeg lijepog Aleksandrova, dr. Jovan Paču.

„Osim što je bio jedan od prvih školovanih srpskih pijanista, bio je i liječnik i posvećeni borac za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda. Danas se, na ovaj praznik prosvjete i duhovnosti, ponosno sjećamo njega i svih osobnosti iz Subotice i Vojvodine, koje su svoj život posvetile najvišim idealima i najvećem dobru svih ljudi koji žive na ovom prostoru“, kazao je Bakić.

13900_2.jpg

Naglasio je da danas cijela Srbija, na svečanostima u Beogradu, vraća dug ocu Svetoga Save, velikom županu Stefanu Nemanji, potonjem Svetom Simeonu, i da sve razine državne vlasti ulažu kako u kulturu sjećanja na prošlost, tako i u sve ono što će osigurati bolju budućnost.

„Tako je u protekle četiri godine uloženo 500 milijuna dinara u subotičke škole. Od toga je Grad Subotica u školu 'Sveti Sava' uložio nešto više od devet milijuna dinara u središnji objekt i više od 4,6 milijuna dinara u odjeljenje na Bikovu. Pokrajinska vlada je pomogla sve projekte s 9,7 milijuna dinara i zahvaljujući toj suradnji okupljeni smo danas u modernoj fiskulturnoj dvorani. Školski objekt je dobio nove prozore, renovirana je blagovaona, a učenici se konačno bave sportom na novom terenu za rukomet, mali nogomet i košarku, koji je zamijenjen prvi put od 1978. godine. Završena je i prva faza obnove toaleta i tu će škola dobiti svu potrebnu daljnju podršku“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, istaknuo je, ostaje posvećen poboljšanju uvjeta rada u svim školama, od najmanje seoske, do najveće gradske.

„Pandemija korona virusa je otežala financiranje i promijenila mnogo planova ali ćemo, u partnerstvu s republičkom i pokrajinskom vlašću, uvijek pronaći način poduprijeti ključne projekte za subotičke škole i da se svakog Savindana imamo čime pohvaliti pred našom djecom, za koju radimo“, poručio je Stevan Bakić.

13900_3.jpg

Dan škole i školska slava u OŠ „Sveti Sava“ obilježeni su uz Svetosavsku himnu i prigodan program koji su s velikim trudom i ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osvještanje slavskog žita obavio je otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački, a prisutnima se obratio i ravnatelj OŠ „Sveti Sava“, Novica Pavlović.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović bila je nazočna prigodnim svečanostima upriličenim u povodom obilježavanja školske slave Svetoga Save u Srednjoj medicinskoj školi, OŠ „Jovan Mikić“, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ „Matko Vuković“ gdje su otvoreni šesti po redu „Dječji svetosavski dani“ koji će, pod motom „Ne prestajem biti djetetom, jer se hranim vječno mladom mudrošću neba“, trajati do 3. veljače.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić, prisustvovao je prigodnoj svečanosti upriličenoj u povodu obiljažavanja Savindana u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i otvorenju manifestacije „Dječji svetosavski dani“ u OŠ „Matko Vuković“.

13900_4.jpg