Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dogovorena intenzivnija suradnja Subotice i Egipta

30.01.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, s veleposlanikom Arapske Republike Egipat u Beogradu Amrom Alguvejlijem (Amr Fati Mohamed Alguvejli), s kojim je razgovarao o odnosima dvaju zemalja, robnoj razmjeni ove regije s Egiptom i jačanju suradnje na lokalnoj razini, a prihvaćena je i inicijativa da se Subotica priključi suradnji gospodarskih komora Vojvodine i Aleksandrije.

13915_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon susreta u Zelenoj dvorani Gradske kuće, rekao da su diplomatski odnosi Beograda i Kaira ušli u 113. godinu i da je veleposlanik Alguvejli prvi diplomat Egipta koji je poslije više od dva desetljeća posjetio Suboticu.

„Tijekom srdačnog susreta konstatirali smo da su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi između Egipta i Srbije čvrst temelj za daljnje unaprjeđenje sveukupnih odnosa naših dvaju zemalja, ali i za jačanje suradnje na lokalnoj razini. Veleposlaniku Alguvejliju predstavio sam gospodarske, investicijske, kulturne i turističke potencijale Subotice i Palića, kao i projekte koji se trenutačno realiziraju. Složili smo se u ocjeni da prostora za kvalitetnu suradnju ima u gotovo svim gospodarskim granama, osobito u područjima poljoprivrede, turizma, kulture i IT sektoru“, istaknuo je gradonačelnik Bakić.

Naveo je i da su se osvrnuli i na suradnju Egipta i poduzeća s teritorija Regionalne gospodarske komore Subotica, odnosno Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga.

13915_2.jpg

„Na području Regije, ukupna robna razmjena s Egiptom u razdoblju siječanj-studeni 2020. godine iznosila je 300.000 dolara. Iako je vanjskotrgovinska razmjena za 197 posto veća od one koja je ostvarena u istom razdoblju u 2019. godini i dinamika rasta izvoza dva puta veća od dinamike rasta uvoza, prisustvo naših poduzeća i robe na tržištu u Egiptu još uvijek je skromno. Ta suradnja bi se, suglasili smo se, u predstojećem razdoblju trebala proširiti i intenzivirati“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Predstavnici Gospodarske komore Vojvodine i Gospodarske komore Aleksandrije potpisali su nedavno sporazum o suradnji na on-line konferenciji u Novom Sadu na kojoj su predstavljeni potencijali za buduću suradnju poslovnih zajednica, podsjetio je gradonačelnik Bakić i dodao da je dogovoreno da se Subotica priključi tom procesu.

„Cilj nam je našu suradnju ojačati, na obostrano zadovoljstvo“, poručio je gradonačelnik Bakić.

Veleposlanik Alguvejli je rekao da je oduševljen kulturnim bogatstvom i gospodarskim potencijalom Subotice.

„Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i to će biti temelj za buduću suradnju na poljima ekonomije, trgovine, kulture i turizma. Dogovarali smo kako unaprijediti suradnju putem gospodarske komore Vojvodine, kao i turističke suradnje obzirom na to da Beograd i Kairo dijeli samo tri sata leta. Egipat ima 100 milijuna ljudi i kada bi samo dio došao suradnja u turizmu bi bila mnogo veća. Zato ćemo potencijale Srbije i Subotice predstaviti našim građanima“, smatra veleposlanik Alguvejli.

13915_3.jpg

Što se tiče poljoprivrednih proizvoda, dodao je, suradnja se može ostvariti u trgovini pšenicom, kukuruzom i drugim proizvodima koje Srbija izvozi, a tu je, kako je rekao, i keramika i finalni proizvodi, kao i IT sektor.

 Veleposlanik Alguvejli je, čestitajući veliki jubilej, 130 godina postojanja Gradske knjižnice Subotica, rekao da će ovoj knjižnici pokloniti knjige iz Egipta i čuvene Aleksandrijske knjižnice.

„Čuo sam mnogo o festivalima koji se održavaju u Subotici i bila bi nam čast dovesti različite trupe iz Egipta, a pozvali bismo i kulturne djelatnike posjetiti Egipat“, kazao je veleposlanik Amr Alguvejli.

Sastanku u Gradskoj kući nazočni su bili i član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika Sava Stambolić.

13915_4.jpg