Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Sastanak predsjednika Skupštine grada i zamjenika gradonačelnika s čelnicima Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

02.02.2021.

Na inicijativu čelništva Fakulteta, dr. sc. Bálint Pásztor, predsjednik Skupštine grada Subotice i Imre Kern, zamjenik gradonačelnika primili su danas izaslanstvo Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Univerziteta u Novom Sadu.

13948_1.jpg

Prof. dr. sc. Josip Ivanović, dekan Fakulteta i prodekan za financijska pitanja i razvoj, prof. dr.sc. Zsolt Námesztovszki govorili su o djelatnosti i funkcioniranju ustanove u trenutačnim okolnostima, o tijeku adaptacije i rekonstrukcije zgrade i o daljnjim planovima za poboljšanje djelatnosti i uvjeta rada.

Dr.sc. Bálint Pásztor i Imre Kern naglasili su važnost ove visokoškolske ustanove u obrazovanju prosvjetnih radnika na mađarskom nastavnom jeziku koja ima dugu tradiciju u našem gradu, kao i njenu ulogu u obrazovnom i kulturnom životu i izgradnji identiteta.

Sudionici sastanka zaključili su da su se dobivanjem statusa samostalnog fakulteta u okviru Univerziteta bitno pojednostavili uvjeti za korištenje mogućnosti u smjeru razvitka, kako na infrastrukturnom planu tako i u poslovima organiziranja djelatnosti ove ustanove koja od svoga osnutka ima veliku ulogu u obrazovnom, kulturnom i javnom životu na mađarskom jeziku u Vojvodini.

Subotica je grad s dugogodišnjom tradicijom visokoškolskog obrazovanja, a odlukom Skupštine AP Vojvodine od 20. prosinca 2019. godine, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku stekao je  isti  status kao i 13 ostalih fakulteta u okviru Univerziteta u Novom Sadu, jačajući time i ulogu našega grada među studentskim gradovima. Promjena u pravnom statusu uvelike doprinosi pojednostavljenju administrativnih i organizacijskih poslova i projektne djelatnosti, ali se i dalje suočavaju s problemima koji nastaju iz razloga što zgrada sjedišta Fakulteta nije u njenom vlasništvu.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom djeluje od 2006. godine, a nalazi se u centru Subotice u tzv. Žutoj kući. U jesen 2020. godine fakultet je započeo studijsku godinu sa čak četiri studijska programa osnovnih akademskih studija (diplomirani učitelj, diplomirani odgajatelj, diplomirani komunikator, odgajatelj) i dva master studijska programa (master učitelj, master odgajatelj). Također, kontinuirano se osiguravaju programi za stručno usavršavanje (iz pedagogije, psihologije i metodike, moduli za nastavu informatike i srpskog jezika kao ne materinskog jezika) i organiziraju edukacije u okviru doživotnog učenja.

U proteklih pet godina Vlada Mađarske osigurala je sredstva u iznosu od blizu četiri milijuna od kojih će se zgrada u kojoj se ova ustanova nalazi u potpunosti obnoviti i opremiti.

13948_2.jpg

Predsjednik Skupštine grada dr.sc. Bálint  Pásztor  i zamjenik gradonačelnika  Kern Imre naglasili su da će se rad ove ustanove sukladno raspoloživim mogućnostima i dalje podržavati uvažavajući njezinu iznimnu važnost i dosadašnje istaknute rezultate.  

                                                                                 Služba za Skupštinske poslove