Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena šesta sjednica Skupštine grada

03.02.2021.

„Na dnevnom redu šeste redovite sjednice Skupštine grada zakazanoj za sutra, 4. veljače, imat ćemo ukupno 27 točaka dnevnog reda, a okosnicu će činiti programi poslovanja 14 javnih i javno-komunalnih poduzeća i društava s ograničenom odgovornošću za 2021. godinu. Kao što sam krajem 2020. rekao kako proračun godinama tako rano nije bio usvojen kao prošle godine i  sada mogu reći kako programi poslovanja tih poduzeća i društava s ograničenom odgovornošću nikad ovako rano nisu bili usvajani. Obično su se usvajali krajem veljače ili još kasnije, a sada će već početkom veljače sva javna poduzeća dobiti suglasnost na programe poslovanja za 2021. godinu i moći početi s radom“, naglasio je predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint  Pásztor  na današnjoj konferenciji za tisak u Medija-centru u Gradskoj kući.

13972_1.jpg

Uz zaključak kako je za ovako ranu pripremu programa poslovanja bio potreban ogroman trud, budući da se radi o materijalu od ukupno 2.000 stranica, Pásztor je zahvalio članici Gradskog vijeća zaduženoj za komunalne djelatnosti, Csilli Góli, tajniku Tajništva za komunalne poslove, energetiku i promet, Radoslavu Vukeliću, direktorima javno-komunalnih poduzeća i prevoditeljima Skupštine grada na prijevodu ovako obimnog materijala, što su omogućili da se ovako rano donosu rješenja o davanju suglasnosti na programe poslovanja javno-komunalnih poduzeća za 2021. godinu.

Naveo je kako će na dnevnom redu biti i donošenje Odluke o donošenju Plana generalne regulacije VI. za dijelove zona „Mali Radanovac“ i „Radanovac“.

„Ovim se stvara mogućnost za proširenje planirane poslovno-komercijalne zone Radanovac, odnosno bivše II. vojarne 'Petar Drapšin', u cilju daljnjeg razvitka gospodarske zone i  stvara lokacija za nove investitore. Utvrđuje se prostor za centralno groblje koje je strateški određeno Generalnim urbanistički planom Subotica – Palić do 2030. godine. Utvrđuje se i zaštita prirodnih vrijednosti i okoliša za Radanovačku slatinu, a bit će i novih stambenih objekata i zelenih površina“, rekao je Pásztor.

Skupština će, dodao je, usvojiti i Plan generalne regulacije za naselje Mišićevo koje nikada do sada nije imalo takav plan, već je, kako je rekao, bilo obuhvaćeno prostornim planom koji je dokument nižeg ranga.

Donošenje Odluke o donošenju Izmjene dijela Plana detaljne regulacije za dio obalnog pojasa Palićkog jezera treća je tačka dnevnoga reda, rekao је Pásztor, navodeći kako će se tu izmijeniti jedan mali dio Plana.

„Pošto se radi o uvažavanju interesa vlasnika zemljišta jedna cesta će se otvoriti, odnosno izmjestiti na tom dijelu Palića“, objasnio je Pásztor.

Rekao je da će Skupština donijeti i  Odluku o kategorizaciji općinskih cesta i ulica i da će to biti usuglašeno s novim Zakonom o cestama.  

Govoreći o točki dnevnog reda vezanoj uz donošenje Programa korištenja sredstava Proračunskog fonda za zaštitu okoliša Grada Subotice za 2021. godinu, Pásztor   je naglasio da je za taj program dobivena suglasnost Ministarstva za zaštitu okoliša Republike Srbije, što je bio i preduvjet za usvajanje programa na sjednici Skupštine grada.

„Predloženim programom predviđena je aktivnosti upravljanja zaštitom okoliša, odnosno financiranje ove aktivnosti u visini od 33 milijuna dinara. Za praćenje kvalitete elemenata okoliša, monitoring, a to se odnosi na kvalitetu zraka i ostalih elementa ekologije planirano je 8,3 milijuna dinara, zaštitu prirode 11,3 milijuna dinara, upravljanje ostalim vrstama otpada 1,5 milijuna dinara i projekt sufinanciranja troškova funkcioniranja Regionalnog deponija 91 milijun dinara. Ono što je novina i čega godinama unatrag nije bilo jeste stvaranje uvjeta za raspisivanje natječaja za udruge građana u području zaštite okoliša. Predviđena su sredstva i za tu namjenu i uskoro će biti raspisan natječaj za udruge građana u svezi teme vezane uz zaštitu okoliša“, naglasio je dr.sc. Bálint  Pásztor.