Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana šesta sjednica Skupštine grada Subotice

04.02.2021.

Na šestoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojeno je 27 točaka dnevnog reda. Vijećnici su donijeli Odluku o donošenju Plana generalne regulacije VI. za dijelove zona „Mali Radanovac“ i „Radanovac“, Odluku o donošenju Plana generalne regulacije za naselje Mišićevo i Odluku o donošenju Izmjene dijela Plana detaljne regulacije za dio obalnog pojasa Palićkog jezera (zapadna i južna obala VI. sektora i obala III. sektora) na Paliću. Donesena je i Odluka o kategorizaciji općinskih cesta i ulica, usvojena su i rješenja o davanju suglasnosti na programe poslovanja 14 javnih i javno-komunalnih poduzeća i društava s ograničenom odgovornošću, a donesen je i Program korištenja sredstava Proračunskog fonda za zaštitu okoliša Grada Subotice za 2021. godinu.

13979_1.jpg

Vijećnici su usvojili Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva s elementima koncesije za financiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske djelatnosti u gradu Subotica u kome „Apoteka“ Subotica trenutačno obavlja farmaceutsku djelatnost.

Uz podsjećanje na alarmantno stanje u Apotekarskoj ustanovi „Apoteka“ Subotica i žurnost rješavanja tog problema, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je,  obraćajući se nazočnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće povodom ove točke dnevnog reda, da se prate daljnji potezi Apotekarske ustanove „Galen pharm“ s kojom je „Apoteka” Subotica krajem prošle godine zaključila Ugovor o najmu 20 poslovnih prostora – ljekarni koje su u javnom vlasništvu Grada Subotice, na razdoblje od 15 godina.

„Trenutačno je u postupku dobivanje dozvole od Povjerenstva za zaštitu konkurencije Republike Srbije koja izdaje rješenje o odobravanju koncentracije, to jest kontrola kojom se sprječava monopol na području lokalne samouprave i kojim se odobrava koncentracija 20 ogranaka koje su uzeli u najam. Izmirene su sve obveze, čeka se rješenje. Usporedo s izdavanjem ovoga rješenja, kod Zdravstvene inspekcije pokrenuli su pribavljanje rješenja da ogranci mogu poslovati,  te da ispunjavaju zakonom propisane uvjete. Ova dva rješenja predaju se RFZO-u kojima će se izvršiti aneks ugovora o poslovanju, kako bi mogli izdavati i lijekove na recept“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Naglasio je da je obavljen razgovor sa zaposlenim medicinskim osobljem i nemedicinskim radnicima, da su svi medicinski radnici prihvatili uvjete „Galen pharma“ te da se trenutačno rješava status nemedicinskog osoblja.

13979_2.jpg

„Obilaze prostore ogranaka radi uređenja, kako bi odmah mogli ući u prostore koji ispunjavaju uvjete, a tamo gdje uvjeti ne udovoljavaju prijeći će se rekonstrukciji. Početak rada ogranaka očekuje se za dva tjedna. U 'Apoteci' Subotica ostala su tri ogranka: sjedište 'Apoteke' u Matije Gupca 26, u Braće Radić 118 i na Kelebiji. Ogranak na Kelebiji ne radi jer nema dozvolu zdravstvene inspekcije, jer nažalost nema dovoljnu propisanu kvadraturu, što je minimum 40 kvadratnih metara. Sve sumnje i dezinformacije, kojih je bilo, otklonjene su. I vi i javnost bit ćete i ubuduće o svemu na vrijeme obavješteni i to će biti princip rada ove vlasti“, poručio je gradonačelnik Bakić.

Rješenja o davanju suglasnosti na programe poslovanja za 2021. godinu donesena su za 12 javnih i javno-komunalnih poduzeća i dva društva s ograničenom odgovornošću, a to su:  JKP „Čistoća i zelenilo“, JKP „Dimnjačar“, JKP „Parking“, JKP „Pogrebno“, JKP „Stadion“, JKP „Suboticaplin“, JKP „Subotička toplana“, JKP „Subotičke tržnice“, JP „Subotica-trans“, „Javno poduzeće za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica, JKP „Vodovod i kanalizacija“, JP „Palić-Ludaš“, DOO „Park Palić“ i Društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalni deponij“.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, obraćajući se medijima povodom donošenja rješenja o davanju suglasnosti na programe poslovanja, izjavio je da su programi poslovanja doneseni sukladno Uredbi i smjernicama za izradu programa, da su uvaženi svi elementi  koje programi poslovanja trebaju sadržavati i da za to javna i javna-komunalna poduzeća zaslužuju pohvale.

„Sva  javna i javno-komunalna poduzeća su, i pored otežanih tržišnih okolnosti izazvanih širenjem pandemije virusa COVID-19, uspjela održati likvidnost i solventnost, sačuvati sva radna mjesta i pravodobno servisirati sve svoje obveze nastale iz poslovanja“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da je prema realno iskazanim planskim kategorijama predviđeno ostvarivanje dobiti kod 13 javnih i javno-komunalnih poduzeća, dok je samo jedno projektiralo gubitak.

13979_3.jpg

„Javno poduzeće 'Subotica-trans“ iskazalo je gubitak jer je i u 2021. godini još uvijek na snazi smanjeno kretanje zaposlenih, umirovljenika, studenata i đaka, kao i zbog velikog broja otkazanih turističkih aranžmana i tura u inozemstvo koje je prethodnih godina ovo poduzeće obavljalo. Nadamo se da će u drugoj polovici godine doći do poboljšanja situacije vezane uz pandemiju virusa COVID-19 i da će se granice otvoriti. Time bi se stvorili uvjeti za izmjenu programa poslovanja JP 'Subotica-trans' što bi u konačnici rezultiralo ili smanjenje projektiranog gubitka ili ostvarenje dobiti“, rekao je Bakić.

Svi programi poslovanja planirani su s restriktivnim i preko potrebnim investicijama, naglasio je gradonačelnik Bakić i dodao da je fokus stavljen na tekuće održavanje kako bi svako poduzeće moglo bez prekida i problema pružiti komunalnu uslugu koja mu je povjerena, vodeći računa o pravodobnom podmirivanju obveza, uz očuvanje likvidnosti poduzeća.

Donesen je i Program korištenja sredstava Proračunskog fonda za zaštitu okoliša Grada Subotice za 2021. godinu. Sredstva Fonda koriste se namjenski i sukladno Programu korištenja sredstava koji je donijela Skupština grada na temelju prethodno pribavljene suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša.

Predloženim Programom najveći dio sredstava koristit će se za aktivnosti upravljanja zaštitom okoliša (33,46 miliona dinara), praćenja kvalitete elemenata okoliša - monitoring (8,3 milijuna dinara), zaštite prirode (11,3 milijuna dinara), upravljanja ostalim vrstama otpada (1,5 milijuna dinara) i za projekt sufinanciranja troškova funkcioniranja Regionalnog  deponija (91,27 milijuna dinara).

Usvojena su i rješenja o davanju suglasnosti na Treću izmjenu Programa poslovanja Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladeži s financijskim pokazateljima za 2020. godinu, Zaključak o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladeži s financijskim pokazateljima za 2020. godinu i Rješenje o davanju suglasnosti na Program poslovanja Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladeži s financijskim pokazateljima za 2021. godinu.

13979_4.jpg

Na današnjoj sjednici donesen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika  o načinu i postupku raspodjele sredstava za financiranje programa i projekata udruga građana u području zaštite okoliša iz proračuna Grada Subotice, a usvojeno je i Rješenje o izmjenama Rješenja o formiranju Povjerenstva za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Subotice.

Donesen je i Zaključak o prestanku mandata ravnatelja ustanove kulture Art kino „Aleksandar Lifka“ kojim se utvrđuje da Gordani Guberinić prestaje dužnost ravnatelja te ustanove, kao i Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Art kina „Aleksandar Lifka“ kojim se imenuje Aleksandar Toković za vršitelja dužnosti ravnatelja ove ustanove.