Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić sastao se s izaslanstvom Olimpijskog komiteta Srbije

09.02.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, s izaslanstvom Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) koju je predvodio predsjednik Božidar Maljković. Tijekom susreta razgovaralo se o uvjetima i potrebama najuspješnijih sportaša iz Subotice i okolice, aktualnostima vezanim uz predstojeće Olimpijske igre u Tokiju i sportskim programima koje realizira OKS. Nakon sastanka i obraćanja medijima, predsjednik OKS-a uručio je dvije zahvalnice: gradonačelniku Bakiću za sveukupan doprinos Grada Subotice sportu i njegovanju olimpijskih vrijednosti, i Subotičaninu Miodragu Bardiću, donatoru spomen-česme subotičkim osvajačima olimpijskih odličja, u znak iskrenog prijateljstva i doprinosa očuvanju olimpijskog naslijeđa.

13989_1.jpg

Podsjećajući da su se 23. veljače 1910. godine kapetan Svetomir Đukić i još nekoliko časnika 18. pješadijskog puka vojske Kraljevine Srbije sastali u prostorijama redakcije lista „Novo vrijeme”, koja se nalazila na četvrtom katu beogradskog hotela „Moskva“, i skupa odlučili osnovati Srpski olimpijski klub, gradonačelnik Bakić je izjavio da je tijekom ugodnog i konstruktivnog razgovora s Božidarom Maljkovićem i njegovim suradnicima konstatirano da je Subotica oduvijek bila sportski grad i da je u svojoj bogatoj sportskoj povijesti iznjedrila mnogo vrhunskih sportaša i više osvajača olimpijskih medalja.

Suglasili smo se, dodao je, kako to jasno ukazuje da se u ovom gradu sport voli, posvećuje mu se velika pozornost, a u sportskim kolektivima radi se stručno i kvalitetno.

„Ocijenili smo da u Subotici postoje odlični uvjeti za pripreme naših najboljih sportaša i reprezentativnih selekcija za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju, u više sportskih grana“, istaknuo je Bakić i naveo da je baron Lajos Vermes 26. kolovoza 1880. godine organizirao Palićke sportske igre, takozvanu „Palićku olimpijadu“, a da su prve Olimpijske igre modernog doba održane 1896. godine, u Ateni.

Složili smo se, rekao je, da bi se dosadašnja jako dobra suradnja Grada Subotice i Olimpijskog komiteta Srbije u predstojećem razdoblju trebala nastaviti i podići na još višu razinu.

13989_2.jpg

Uz izražavanje srdačne dobrodošlice i zahvalnosti na uručenom priznanju i posjeti, gradonačelnik Stevan Bakić je Božidaru Maljkoviću čestitao na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije i dragim gostima poželio dobro zdravlje, puno uspjeha u daljenjm radu i ugodan boravak u Subotici.

„U nadi da ove godine neće biti ugroženo održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, svim sportašima iz naše zemlje koji budu nastupili na Olimpijadi želim, također, dobro zdravlje, da ih mimoiđu ozljede, da vrijedno treniraju i izbore dobre rezultate kako bi se radovala Subotica, kako bi se radovala cijela Srbija”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Božidar Maljković je rekao da je svojedobno, nakon igara veterana bivše Jugoslavije održanih u ovom gradu, izjavio da Suboticu ne vidi samo kao sredinu prepoznatljivu po multinacionalnosti i multikulturnosti, već da je vidi i kao multivitaminsku sredinu.

„Svaki je narod jedan snažan vitamin koji je dobar za zdravlje korpusa stanovništva. Siguran sam u to, tako sam i odgojen“, kazao je Maljković.

13989_3.jpg

Naglasio je da će se Subotica naći na mapi prioriteta OKS i da će to biti vidljivo u vremenu pred nama.

Maljković je, podsjećajući na povijest Olimpijskog komiteta Srbije i njegove početke, rekao da „ti genijalci, časnici školovani u Francuskoj“ koji su u Hotelu „Moskva“ utemeljili Srpski olimpijski klub nisu znali da postoji MOK, da postoji takva organizacija.

„Naš Olimpijski komitet je među prvih 18 organiziranih olimpijskih komiteta. Želimo biti najbolji, biti prvi u svemu, naravno u radu, organizaciji, disciplini, posvećenosti, požrtvovanju. Želimo razvijati viteštvo u sportu, a to znači da pljeskom pozdravljamo bolje, a ne vrijeđamo one koji su izgubili“, podcrtao je Božidar Maljković.

13989_4.jpg

Sastanku su prisustvovali član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović, prvi potpredsjednik OKS Žarko Zečević, generalni tajnik OKS Đorđe Višacki, predsjednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, članica Gradskog vijeća zadužena za područje sporta i omladine Nataša Aleksić i Dejan Vuković, generalni tajnik Sportskog saveza Subotice.

U okviru današnjeg posjeta Subotici izaslanstvo OKS je, nakon sastanka u Gradskoj kući i uručenja zahvalnica, obišla spomen-česmu u čast subotičkim osvajačima olimpijskih medalja otkrivenu krajem srpnja 2008. godine na središnjem šetalištu na „Radijalcu“, a potom se sastala s Miodragom Mijom Bardićem, donatorom za izgradnju ove spomen-česme.

13989_5.jpg