Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona u kulturi

12.02.2021.

U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kulturi, koju provodi Ministarstvo kulture i informiranja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici danas je održana panel rasprava. Cilj izmjena i dopuna Zakona je poboljšanje pojedinih zakonskih odredbi kojima bi se dalje utjecalo na unaprjeđenje rada ustanova kulture i kulturnog sektora u cijelosti. Panel raspravi su nazočili pomoćnici ministra kulture i informiranja, Olga Gekić i Radovan Jokić, viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informiranja dr.sc. Predrag Blagojević i član Gradskog vijeća zadužen za područje kulture i obrazovanja, Miloš Nikolić.

14019_1.jpg

Radovan Jokić  obraćajući se medijima uoči panel rasprave, izjavio je kako je cilj izmjena i dopuna Zakona u kulturi poboljšanje pojedinih zakonskih odredbi kojima bi se dalje utjecalo na unaprjeđenje rada ustanova kulture i kulturnog sektora u cijelosti i da se to, između ostalog, odnosi i na Nacionalno vijeće u kulturi, koji broji 19 članova i čiji je rad ocijenjen kao nefunkcionalan, a  izbor njegovih članova kao sporan.

14019_2.jpg

„Problematičan je kriterij, odnosno način predlaganja članova Nacionalnog vijeća, kao i segment koji se odnosio na radni dio Vijeća koga do sada, praktički nije bilo. Smatramo kako bi se tu neke stvari trebale mijenjati, da se broj članova smanji, a kvaliteta podigne na višu razinu. Nacionalno vijeće za kulturu je, po nama, jedno zaista visoko tijelo koje bi  u prvom redu trebalo sadržavati kvalitetu, da ga čine mudri ljudi koji su prošli kroz svoj radni vijek i koji bi svojim iskustvom i savjetodavnom funkcijom pomogli Ministarstvu kulture i informiranja“, naglasio je Radovan Jokić.

Zaključujući kako ova javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o kulturi dosta znači svim radnicima u kulturi, Miloš Nikolić rekao je da je prema svim izvješćima Ministarstva kulture i informiranja i Pokrajinskog tajništva za kulturu, Subotica jedan od vodećih gradova u Srbiji u kome se kulturna politika provodi na iznimno visokoj razini.

14019_3.jpg

„Svaka izmjena i dopuna Zakona o kulturi od iznimne je važnosti jer se tako unaprjeđuju javne politike koje imaju za cilj jednu od najvažnijih društvenih grana poput kulture, staviti na najvišu moguću razinu. Sve javne politike moraju proći kroz ovu vrstu javne rasprave, na kojoj  struka može iznijeti svoje mišljenje i predložiti eventualne izmjene i dopune, kako bi se došlo do jednog iznimno kvalitetnog zakona koji će svim institucijama kulture u našoj zemlji, kao i svim našim građanima, puno značiti“, naglasio je Miloš Nikolić i dodao da su na javnu raspravu u Subotici pozvani predstavnici svih subotičkih kulturnih institucija i ustanova koji su svojim sugestijama mogli pomoći da se predloženi tekst poboljša.

Današnja panel rasprava druga je od pet panel rasprava koje će se, osim u Čačku i Subotici, održati i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

14019_4.jpg

Primjedbe, prijedloge i sugestije zaposleni u ustanovama kulture mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare koji se mogu  preuzeti sa službene stranice ili poštom Ministarstvu kulture i informiranja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona provodit će se do 20. veljače 2021. godine. Nakon završetka javne rasprave Ministarstvo kulture i informiranja analizirat će sugestije, prijedloge i primjedbe sudionik javne rasprave i sastaviti Izvješće o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona koji će objaviti na svojoj internetskoj stranici i portalu „e-Uprave“ najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave. Nakon toga finalni nacrt izmjena zakona o kulturi naći će se i pred poslanicima u Skupštini Srbije.