Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Sugrađanku N.P. napali vlasnički psi

22.02.2021.

„Mobiliziranjem i intervencijom svih nadležnih službi, ustanovljeno je kako su našoj  sugrađanki N. P. (55) u utorak, 16. veljače 2021. godine, na Senćanskoj cesti, na parkiralištu ispred ustanove ’Kuća zdravlja’ i zgrade Suda, teže tjelesne ozljede nanijeli vlasnički psi, a ne čopor pasa lutalica. Naša se sugrađanaka oporavlja od zadobivenih ozljeda i nadamo se kako će biti dobro, a Grad Subotica pomoći će u čemu god bude potrebno. Predmet je u nadležnosti tužilaštva, koje će poduzeti daljnje korake“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na današnjoj konferenciji  za tisak u Medija-centru Gradske kuće.

14026_1.jpg

Uz apel vlasnicima da svoje kućne ljubimce ne prepuštaju ulici, gradonačelnik Bakić  rekao je kako vlasnici pasa tako krše i zakon i istodobno ugrožavaju živote svojih sugrađana.

„Tužilaštvo prikuplja još podataka u svezi ovog slučaja i poduzet će daljnje korake. Glavni vinovnik napada na našu sugrađanku oduzet je svom vlasniku i smješten u azil za pse. Ozlijeđena N. P. ga je prepoznala i potpisala zapisnik da joj je upravo taj pas nanio sve ozljede na glavi. Također, poznati su ime i adresa vlasnika. Vrijeme nažalost ne možemo vratiti, ali možemo utjecati na mogućnost ponavljanja ovakvih situacija, jer 90 posto napada na ulicama čine vlasnički psi. Molim građane da se dozovu pameti i brinu o svojim ljubimcima“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica ulaže dosta u rješavanje kompleksnog problema pasa lutalica, podsjetio je gradonačelnik Bakić i poručio kako će svi neodgovorni vlasnici pasa biti sankcionirani, te da će protiv njih biti maksimalno primijenjene sve zakonske mjere.

14026_2.jpg

„U rješavanje problematike vezane uz pse lutalice, Grad Subotica je siječnja ove godine za rad Službe zoohigijene JKP 'Čistoća i zelenilo' izdvojio nešto više od dva milijuna dinara“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Šef Službe zoohigijene JKP „Čistoća i zelenilo“, Aleksandra Bukvić Eređin, navela je da je već po prvom opisu pasa koje su dali radnici suda i autobusne stanice, bilo je sumnjivo da su u pitanju lutalice.

„Rekli su nam kako je u pitanju nekoliko manjih pasa i jedan nalik haskiju, da je crn s različitim očima i šiljastim ušima, što je nama bio signal da je vrlo teško da je u pitanju pas lutalica. U suradnji s Komunalnom milicijom obišli smo kraj, pronašli opisanog psa, te smo ga vlasniku oduzeli. Tog psa smo i ranije viđali na javnoj površini, ali kada smo ga pokušali uhvatiti, nalazili bi ga u dvorištu bez lanca. To nam je bio pokazatelj da on izlazi napolje.  Pas je smješten u Prihvatilište i radi se njegova procjena i veterinarska kontrola“, rekla je Aleksandra Bukvić.

14026_3.jpg

Kada su ozlijeđenoj Subotičanki, dodala je, pokazali sliku psa, ona se jako potresla, potvrdila da ju je on napao i u suzama rekla da sklone fotografiju jer nema snage da je gleda.

Prema riječima načelnice Komunalne milicije Laure Rajnović Evetović, Komunalna milicija je samo tijekom ove godine dobila 250 prijava protiv napada pasa na ulicama Subotice, a izdano je 20 prekršajnih naloga.

„Za vođenje psa bez povodca kazna je 8.000, a ukoliko životinja nije cijepljena i čipirana sankcija za vlasnika je, po prekršajnom nalogu, 5.000 dinara. Nedavno su dva vlasnička staforda na Bajskoj cesti napala jednu ženu, ali su je, srećom, prolaznici obranili. Od svih napada pasa koji su se dogodili ove godine, u 98 posto slučajeva radilo se o vlasničkim psima", navela je Laura Rajnović Evetović.

14026_4.jpg

Izražavajući zahvalnost gradonačelniku Bakiću, svim nadležnim službama i medicinskom i nemedicinskom osoblju Opće bolnice Subotica, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev, podvukao je da je, iako su prve informacije ukazivale na to da se radi o psima lutalicama, detaljnom istragom i utvrđivanjem činjenica ustanovljeno kako su našoj sugrađanki N. P. ozljede nanijeli vlasnički psi.