Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan sastanak o unaprjeđivanju plana upisa na dualne obrazovne profile

24.02.2021.

Pomoćnica ministra prosvjete za dualno obrazovanje i odgoj prof. dr. Gabrijela Grujić danas je, u Plavoj dvorani Gradske kuće, održala sastanak s direktorima srednjih stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice tijekom kojega se razgovaralo o promicanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini u skladu s potrebama gospodarstva. Sastanku su bili nazočni gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, rukovoditeljica Školske uprave za Zapadnobački okrug Milana Minarski i član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulture Miloš Nikolić.

14031_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima uoči sastanka, izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka uvrstilo i Suboticu među gradove i općine koji promoviraju nacionalni model dualnog obrazovanja i podsjetio da se od školske 2016/2017. godine – od kada se u Republici Srbiji počelo s provođenjem dualnoga obrazovanja – započelo s realizacijom ovog modela obrazovanja u subotičkim srednjim školama: Ekonomskoj školi „Bosa Milićević“, Politehničkoj školi i Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, a od školske 2019/2020. godine i u Kemijsko-tehnološkoj školi.

„Subotica je, dakle, jedan od pionira dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Također, Grad Subotica u cilju neometanog funkcioniranja lokalne zajednice vodi računa o poticanju na upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimulira učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodjeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Ovaj trend pomoći učenicima nastavit će se i u budućnosti i potrudit ćemo se da broj stipendiranih učenika iz godine u godinu bude što veći“, istaknuo je gradonačelnik Bakić.

Lokalna samouprava, dodao je, ima važnu ulogu kada je riječ o dualnom modelu obrazovanja jer ona predstavlja spoj obrazovanja s gospodarstvom.

14031_2.jpg

„Jedinice lokalne samouprave su najbolje upoznate s potrebama gospodarstva svog okruga, sukladno razvojnim planovima. Iz toga razloga, prepoznata je važna uloga predstavnika lokalne samouprave u kreiranju plana upisa u srednje škole, zajedno s ministarstvom mjerodavnim za obrazovanje, Gospodarskom komorom Srbije i ravnateljima škola. Subotička lokalna samouprava će i u predstojećem razdoblju u potpunosti podupirati rad Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i davati pun doprinos kako bismo što učinkovitijim učinili sve aktivnosti koje su izravno povezane s dualnim obrazovanjem“, poručio je gradonačelnik Bakić.

Gabrijela Grujić je naglasila da Subotica ima priliku dobiti status trening-centra jer je, kako je navela, jedan od temeljnih strateških načela Vlade Srbije pomoći svim mladima u našoj zemlji da, u suradnji s tvrtkama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve tvrtke koje se opredjeljuju poslovati i u Subotici, i u ovoj regiji.

„U razdoblju pred nama bit će akreditirano 12 trening-centara, a jedan od njih će biti u Subotici. Moj razgovor danas s gospodarstvenicima stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice jest da svi skupa podupremo utemeljenje još jednog trening-centra, a taj centar bi trebao postati Kemijsko-tehnološka škola. Naša zemlja postaje lider u jednoj drugoj grani, u grani razvitka vinarstva i vinogradarstva. Čuli smo i od direktora te škole koliko imamo vinarija u ovoj regiji. Kemijsko-tehnološka škola zaslužuje dobiti taj status jer iz godine u godinu pokazuje sjajne rezultate i sudjelovanje u svim relevantnim tijelima koja rukovode monitoringom, praćenjem dualnog obrazovanja. Želim danas poduprijeti sve ravnatelje da u suradnji s gospodarstvenicima koji posluju u ovoj regiji ostvarimo što kvalitetniji upis i pokažemo da mi to možemo bolje i snažnije, sve do 31. ožujka kada izlazi natječaj“, kazala je Gabrijela Grujić.

14031_3.jpg

Naše obrazovanje, naglasila je, oduvijek je bilo dobro, a dualno obrazovanje dodatna je vrijednost našem dobrom obrazovanju.

„Srbija ovim modelom neće više biti zemlja odgođene karijere mladih ljudi. Mi smo već zemlja koja, kada je riječ o brojnim obrazovnim profilima i studijskim programima, može odgovoriti zahtjevima svih tvrtaka koje su zainteresirane poslovati u našoj zemlji“, podcrtala je Gabrijela Grujić.

Direktor Kemijsko-tehnološke škole, Nikola Matković, izjavio je da će ta škola u narednoj školskoj godini upisati ukupno devet odjeljenja, šest na srpskom i tri na mađarskom, a da će od toga biti nova dva obrazovna profila po dualnom modelu.

„To su profili četvrtog stupnja, prehrambeni tehničar, vinar vinogradar i modelar odjeće. U školi već postoje dva obrazovna profila po dualnom modelu za koje je zanimanje veliko, a to su pekar na srpskom i slastičar na mađarskom nastavnom jeziku“, rekao je Matković. On je dodao da na teritoriju grada Subotice ima više od 12 vinarija koje traže kvalificiranu radnu snagu.

14031_4.jpg