Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena sedma sjednica Skupštine grada Subotice

03.03.2021.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor najavio je danas, u Medija-centru Gradske kuće, sedmu sjednicu Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 4. ožujka 2021. godine. Tom prigodom naglasio je da je održavanje sjednica Skupštine grada svakog prvog četvrtak u mjesecu sada već postala praksa koja je dobra kako radi predvidljivosti tako i radi toga što sjednice ne traju previše dugo, te se sve može odvijati planski, normalnim demokratskim tokovima.

14064_1.jpg 

Sutrašnja, sedma redovita sjednica Skupštine grada sazvana je s 22 točke dnevnog reda ali će, kako je naveo, imati jednu  dopunu.

„Na početku mog rada u ulozi predsjednika Skupštine grada rekao sam da neće biti žurnih postupaka, izvanrednih sjednica i  dopuna dnevnog reda, ali nas život s vremena na vrijeme dovodi u situaciju da je opravdano odstupiti od ovog principa i da ne treba biti suviše krut. Dopuna je Odluka o davanju suglasnosti i usvajanje prijedloga projekta javno-privatnog partnerstva o obavljanju usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području grada Subotice. Da ne bismo čekali travanjsku sjednicu, a tema je bitna radi sprječavanja širenja zaraze, smatrao sam kako je bitno ovu točku staviti na  dnevni red sutrašnje sjednice“, objasnio je dr.sc. Bálint Pásztor.

Donošenje odluke o pristupanju promjeni statuta grada Subotice sigurno je najvažnija točka dnevnog reda, jer se to ne događa često, naprotiv, rekao je Pásztor i dodao da je povod izmjene statuta uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu.

Kako građani ne bi stvorili pogrešnu sliku da će se bunjevački jezik od sutra uvesti u službenu uporabu predsjednik Skupštine grada objasnio je složenu proceduru koja će se odvijati u narednim mjesecima.

„Statut je osnovni opći pravni akt grada i mijenja se po otežanoj proceduri neovisno o temi radi koje se sam statut mijenja. Sutra ćemo obaviti prvu fazu izmjene statuta, to znači da će se odabrati, imenovati jedno povjerenstvo koje će izraditi prijedlog o izmjenama i dopunama Statuta grada Subotice. Kada povjerenstvo bude sastavilo tekst izmjena i dopuna statuta Skupština će se o tome ponovno izjašnjavati. Prijedlog za izmjenu i dopunu statuta odnosno pristupanju promjeni statuta smo kao Skupština dobili od Gradskog vijeća, a  promjenu statuta je u formalnom smislu inicirao gradonačelnik“, objasnio je Pásztor.

Podsjećajući da je još 30. rujna prošle godine, odmah nakon stupanja na funkciju, imao sastanke s čelnicima nacionalnih vijeća koji imaju sjedište na području našeg grada, pa i s predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog vijeća koji su izrazili želju da bunjevački jezik bude u ravnopravnoj službenoj uporabi, Pásztor je naglasio da je tada podupro  njihov prijedlog.

„Razgovarali su s gradonačelnikom i 10. veljače Skupština grada dobila  je jedan dopis, predmet usuglašavanja Statuta grada Subotice i to je službeni zahtjev, molba da se bunjevački jezik uvede u službenu uporabu. Na temelju zakona mogu tražiti da se njihov jezik uvede u službenu uporabu u naseljenim mjestima u kojima živi  15 posto Bunjevaca. Kako to nije situacija na području cijelog grada, gradonačelnik je odlučio inicirati uvođenje bunjevačkog jezika u službenu uporabu na području cijeloga grada. Mislim da je to apsolutno demokratski potez i kada budemo stigli na kraj ove komplicirane procedure, Subotica će prema svemu sudeći biti grad u kojem će u službenoj uporabi biti četiri jezika, znači pored srpskog, mađarskog i hrvatskog, bit će i bunjevački jezik“, naglasio je dr.sc. Bálint Pásztor.

14064_2.jpg

Što se tiče ostalih točaka predloženog dnevnog reda, izmijenit će se i dopuniti dio Plana detaljne regulacije mjesne zajednice Prozivka. Izgradit će se garaža na javnom građevinskom zemljištu između ulica Prvomajska, Blaška Rajića, Nade Dimić i Lajosa Joóa i zdravstvena stanica, znači Dom zdravlja u Pazinskoj ulici na području mjesne zajednice Prozivka. Za to se stvara pravna podloga izmjenama i dopunama dijela PDR-a Mjesne zajednice „Prozivka“. 

„Donijet će se odluka o angažiranju revizora za eksternu reviziju završnog računa uz suglasnost državne revizorske institucije. Grad Subotica može povjeriti obavljanje revizije za to specijaliziranoj osobi i gradonačelnik je ovlašten angažirati  revizora. Skupština grada će na sutrašnjoj sjednici stvoriti pravne preduvjete za to“, rekao je Pásztor

Na sedmoj sjednici Skupštine grada usvojit će se godišnje izvješće i program poslovanja triju fondacije „Danilo Kiš“, „Dr. Rehák Lászlo“ i „Expecto“ čime će se, kako je rekao dr.sc. Bálint Pásztor, zaokružiti usvajanje godišnjih izvješća i programa poslovanja svih onih pravnih osoba koji su u obvezi Skupštini grada dostavljati godišnja izvješća i program poslovanja.

„Usvojit će se izvješće o radu Vijeća za zdravlje, a imamo nekoliko odluka personalnog karaktera. Imat ćemo dva nova vijećnika jer su Zoltán Kudlik i Marko Marić podnijeli ostavku na vijećničke mandate. Zoltán Kudlik postao je pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, a Marko Marić postao je pomoćnik gradonačelnika Subotice. Te funkcije nisu spojive s funkcijom vijećnika, zbog toga su oni podnijeli ostavke. Árpád Légradi i Ana Marjanušić bit će novi vijećnici koji će sutra položiti zakletvu i preuzeti funkcije”, naveo je Pásztor.

Rekao je da je direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević podnio ostavku koja će se konstatirati, te da će Ognjen Golubović, master inženjer građevine biti imenovan v.d. direktorom tog javnog poduzeća na mandatno razdoblje do godinu dana.

Imenovat će se, rekao je, i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fondacije „Subotička sinagoga“.

„Prethodnom sazivu istekao je mandat 27. veljače i zbog toga će se imenovati novi članovi. Isto se može reći za imenovanje članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora Centra za socijalni rad. Imenovat ćemo novu članicu izbornog povjerenstva. Imenovat će se Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja time ćemo zaokružiti konstituiranje svih stalnih i povremenih odbora Skupštine grada. To je jedno specifično povjerenstvo jer  se njeni članovi biraju na mandatno razdoblje od dvije godine i zbog toga sada imenujemo članove, predsjednika, zamjenika predsjednika i članove povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja počasni građanin, Pro urbe i priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári'“, zaključio je dr.sc. Bálint Pásztor.