Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan Protokol o suradnji Grada Subotice i Matice srpske

05.03.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsjednik Matice srpske prof. dr. Dragan Stanić potpisali su danas u Svečanoj dvorani Matice srpske, Protokol o suradnji između Grada Subotice i te najstarije srpske književne, kulturne i znanstvene institucije. Cilj uspostave suradnje je unaprjeđenje kvalitete književnog, umjetničkog i obrazovnog rada kroz djelovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima Matica srpska i Grad Subotica ostvaruju svoju djelatnost. Protokolom su od osobite važnosti istaknute teme koje se odnose na izučavanje srpske građanske kulture Subotice, kolonizacije u XX. stoljeću i veze srpskog naroda i nacionalnih manjina na području  grada Subotice.  

 14070_1.jpg

Gradonačelnik Bakić  tim povodom izjavio je kako je danas povijesni trenutak za Grad Suboticu koji je, kako je rekao, prvi put uspostavio institucionalnu suradnju s Maticom srpskom kroz potpisivanje Protokola kojim su definirani međusobni odnosi i projekti na kojima će se zajednički raditi.

„U ovom svečanom trenutku sjećamo se Subotičana Antonija Hadžića, koji je 1859. godine postao tajnikom Matice i dao veliki doprinos preseljenju ove naše najstarije kulturne ustanove iz Budimpešte u Novi Sad, a koje se završilo 1864. godine. To je bio ključni događaj, kako za razvitak srpske kulture na ovom prostoru, tako i za političko osnaživanje srpskog naroda u Austro-ugarskoj. Hadžić će kasnije postati i predsjednik Matice, a dao je i veliki doprinos osnivanju i razvitku Srpskog narodnog kazališta, s kojim je često gostovao u svom rodnom gradu“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Na njega danas podsjeća jedna mala ulica u Subotici, podsjetio je gradonačelnik Bakić i dodao da će potpisivanjem ovog protokola Hadžić i svi srpski velikani tog doba koji su živjeli u Subotici konačno dobiti dostojnu pozornost.

 14070_2.jpg

„Jedna od triju područja kojima će se Matica srpska, uz potporu naše lokalne samouprave, posebno baviti upravo je srpsko građansko društvo koje ih je iznjedrilo. Protokol predviđa i izučavanje kolonizacije u dvadesetom stoljeću, kroz koju su nastala brojna i danas iznimno živa i za grad važna naselja u Subotici. Treća tema naše suradnje bit će veze srpskog naroda i nacionalnih manjina u našem gradu, čime ćemo bolje upoznavati jedni druge i afirmirati zajedništvo koje stoljećima krasi Suboticu. Zahvaljujemo čelništvu Matice srpske što je uključilo naš grad u ovaj oblik suradnje, koji će značiti puno i za naše lokalne ustanove kulture“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uz izražavanje zadovoljstva na uspostavljanju bliskih veza Matice srpske i Grada Subotice, Dragan Stanić rekao je da veze Matice srpske i Subotice već postoje s određenim kulturnim ustanovama, poput Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

14070_3.jpg 

„Bitna je, također, i saradnja sa Maticom bunjevačkom jer je Matica srpska bila ta koja je u okviru svojih projekata stvorila tako važne knjige poput 'Bunjevački imenoslov' i 'Rječnik bačkih Bunjevaca'. S našim prijateljima koji se bave znanstveno-istraživačkim radom u svezi Bunjevaca dogovorili smo da dalje istraže povijest te iznimno zanimljive etničke zajednice kako bi se to prezentiralo u obliku novih znanstvenih saznanja. Važno je također, da Matica srpska ima istraživački projekt koji se odnosi na srpsko-mađarske odnose, dva zbornika radova smo mi objavili upravo o toj važnoj temi. Ako samo iz ovog domena te stvari prikažemo Subotici i angažiramo neke ljude koji će raditi na tim temama, mislim da smo postigli iznimno dobar rezultat“,  naglasio je dr. Dragan Stanić.

14070_6.jpg

Potpisivanju Protokola nazočili su pomoćnica gradonačelnika za informiranje i poslove Kabineta gradonačelnika, Vesna Bosančić, generalni tajnik Matice srpske, dr. Milan Micić, i upravnik poslova Matice srpske, Jelena Veselinov.

Gradonačelnik Stevan Bakić tom je prigodom, predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću čestitao rođendan, poželio mu dobro zdravlje i da nas još dugo vodi stazama uspjeha.

14070_7.jpg