Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Konferencijom obilježen Međunarodni dan energetske učinkovitosti

05.03.2021.

U povodu Međunarodnog dana energetske učinkovitosti danas je u Velikoj vijećnici Gradske kuće održana konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“ koji je dijelom Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije. Partneri na ovom projektu su Općina Satnica Đakovačka i Grad Subotica. Projekt je utemeljen na uspostavljanju energetski učinkovitih javnih zgrada kroz primjenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primjer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Ukupan proračun projekta je 1.420.000 eura, od toga proračun Satnice Đakovačke je 693.000 eura, a proračun grada Subotice 727.000 eura.

14071_1.jpg

Član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva Srđan Samardžić je, obraćajući se medijima uoči konferencije, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i vlastito ime istaknuo da će na današnjoj konferencije aktivno sudjelovati i partneri iz Satnice Đakovačke ali nažalost on-line i izrazio nadu da će se uskoro i sresti.

„Projekt koji zajednički realiziramo s Općinom Satnica Đakovačka je od velikog značaja za naš grad. Drago mi je što i pored otežanih uvjeta rada u svim područjima društva kao posljedica pandemije izazvane virusom Covid 19, ovaj i ovakvi projekti se ipak realiziraju, jer su usmjereni na budućnost kroz podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i korištenja potencijala energetske učinkovitosti i sunčanih elektrana odnosno obnovljivih izvora energije“, naglasio je Srđan Samardžić.

14071_2.jpg

Sada, možda više nego ikada, kada nas priroda podsjeća da moramo živjeti u skladu s njom i voditi brigu o okolišu u kojem živimo, i životnom i društvenom okolišu, rekao je Samardžić, važno je biti svjestan svih izazova današnjice i nalaziti odgovore na pitanja suvremenog društva.

„Današnji problemi ne mogu se rješavati jučerašnjim metodama i mi kao društvo moramo pronalaziti nove metode za rješavanje problema, a to se može jedino uz posvećenost i sinergiju upravo kroz ovakve oblike suradnje s našim partnerima“, poručio je Srđan Samardžić.   

Projekt menadžerica na ovom projektu, Božidarka Golubović, izrazila je zadovoljstvo što je organiziranjem ove konferencije Međunarodni dan energetske učinkovitosti „doveden“ u naš grad koji je partner u projektu „Energy efficient public power –E2P2“.

„Vodeći partner na ovom  projektu je Općina Satnica Đakovačka. Ovaj projekt utemeljen je na uspostavljanju energetski učinkovitih javnih zgrada kroz primjenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primjer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. U okviru ovog projekta Grad Subotica i općina Satnica Đakovačka žele izgraditi sunčane sustave, sunčane elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski učinkovite javne rasvjete. Ovo će podići svijest o važnosti zaštite okoliša i potencijala za korištenje energetske učinkovitosti i sunčanih elektrana“, objasnila je Božidarka Golubović.

14071_3.jpg

Općina Satnica Đakovačka svoje aktivnosti usmjerila je na postavljanje sunčanih ploča na nekoliko javnih zgrada, izgradnju javne rasvjete u općini i postavljanje sunčanih drva, navela je Božidarka Golubović, dok će kroz ovaj projekt Grad Subotica obaviti energetsku sanaciju dvije škole: Osnovne škole “Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrijednosti nešto većoj od 150.000 eura.

„U Osnovnoj i srednjoj školi Žarko Zrenjanin jučer smo završili radove na zamjeni prozora i vrata čime smo povećali energetsku učinkovitost same zgrade. Radovi na školi 'Matko Vuković' se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara više od jednog stoljeća zasijati drugim sjajem a desetljetni problem starih prozora napokon će biti riješen dok će ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uvjetima koje je propisao Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica“, podcrtala je Božidarka Golubović.

Kroz ovaj projekt na devet objekata javne namjene u Subotici bit će postavljene sunčane ploče, a to su Tehnička škola „Ivan Sarić“, Dom za djecu ometenu u razvoju „Kolijevka”, „Naša radost”, Nova općina, Otvoreno sveučilište, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola, Osnovna škola „Sonja Marinković”.

„Javna nabava za navedene radove je u tijeku, a rok za njihovo postavljanje je mjesec studeni 2021. godine“, zaključila je Božidarka Golubović.

14071_4.jpg

Načelnik Općine Satnica Đakovačka Željko Šimić je putem on-line komunikacije aktivno sudjelovao u današnjoj konferenciji kao i članica projektnog tima Općine Satnica Đakovačka Božana Rogalo.

O program energetske učinkovitosti Grada Subotice govorio je šef Službe za energetiku i promet Slobodan Madžarević, a sudjelovale su i direktorice OISŠ „Žarko Zrenjanin” Dragana Vučković i OŠ „Matko Vuković” Mirjana Stvanović u kojima se realizira ovaj projekt.

Implementacija projekta počela je 15. prosinca 2019. godine, a trajat će do 14. prosinca 2021. godine.